Kultur

Nå kan du bli med inn i hodet på 15 tegnere : – I begynnelsen er det kaos

Hva skjer fra en illustratør setter seg ned ved tegnebordet, til det ferdige resultatet foreligger? Det finner du ut på Nasjonalbiblioteket fra i dag.

– Jeg tok utgangspunkt i barnetegninger til boken Bukkene Bruse på Badeland, og til slutt klippet og limte jeg, forteller illustratør Gry Moursund. Her viser hun noen detaljer til forskningsbibliotekar Martina Gaux ved Nasjonalbiblioteket. Fra i dag kan du seg denne illustrasjonen med mange skisser på Nasjonalbiblioteket.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder
Her er den endelige skissen og det ferdige resultatet: Bukkene Bruse på Badeland, skrevet av Bjørn F. Rørvik og illustrert av Gry Moursund.
Da Steffen Kverneland skulle tegne kunstneren Francis Bacon, tok han utgangspunkt i bl.a. gamle karikaturer av den franske kongen Louise-Philippe, som regjerte fra 1830 til 1848 ...
... deretter «baconifiserte» han karikaturen for å komme frem til ...
... den ferdige boksiden.

Her kan du se monstre som sprenger verden, biseksuelle ryttere og badende troll.

– Det er vanskelig å vite hva som skremmer barn, men bildene kan «avvæpne» en tekst, mener illustratør Gry Moursund, som forteller at hun en gang laget en illustrasjon der et barn blir slukt av en rulletrapp.

Les hele saken med abonnement