Ida Maria: - Man får martyrstatus når man ofrer seg for rock'n'rollen

Plateselskapet betalte for fylla, mens hun selv ble stadig mer alkoholisert. - Bransjen har endret seg. Det er ikke så kult å være rusa lenger, sier norsk musikkbransje.

Det var gøy en liten stund. Men det sluttet brått, skriver Ida Marie om sitt liv som alkoholisert rockartist.
  • Mala Wang-naveen

I en åpenhjertig kronikk i Aftenposten forteller artisten Ida Maria Børli Sivertsen om sitt liv som alkoholiker. Foranledningen er en nekrolog skrevet av familien til den nylig avdøde rockesangeren Scott Weiland fra Velvet Revolver og Stone Temple Pilots.

I Rolling Stones går Weilands-ekskone og tenåringsbarn langt i å advare mot glorifisering av den avdødes liv og karrière.

Les kronikken her:

Les også

Jeg trenger ikke være full for å være kreativ

Rusavhengighet er ikke en veldig sexy tematikk

I Norge får Weilands familie støtte av Ida Maria som i kronikken blant annet skriver «Jeg hadde ikke et alkoholproblem. Jeg hadde et karrièreproblem. Karrièren kom i veien for drikkingen.»

— Jeg tenker at det kan komme til nytte for folk som sliter. Jeg har ingen annen motivasjon, det er ikke så veldig sexy tematikk, sier Ida Maria på spørsmål om hvorfor hun ville skrive om rusmisbrukes sitt.

I kronikken tar artisten også et oppgjør med musikkbransjen og musikkjournalister. Om Columbia Records i England skriver Ida Maria følgende:

«Plateselskapet vårt hadde egne kredittkort for å betale for fylla, og en PR-dame som fulgte etter oss for å få noe skandaløst på trykk. Journalistene skjenket meg for å få meg til å snakke dritt om andre artister.»

Johann Hari vakte internasjonal oppsikt med sine meninger om narkotikapolitikk. Han sa følgende da han var gjest i

Tar et oppgjør med platebransjen og journalister

— Jeg liker ikke å skylde på andre folk, platebransjen gjorde meg ikke til en alkoholiker. Jeg kan si med en gang at jeg valgte å være i denne bransjen og jeg synes det var en attraktiv bransje fordi det var lett tilgang på alkohol. Det var veldig fristende. Det er sikkert mange andre bransjer der dette også foregår, men jeg tror ikke folk vet det så godt.

Ida Maria tar et oppgjør med rockebransjen.

— Mener du at rock'n'roll-livet fremdeles er glorifisert?- Så absolutt, og det er en slags martyrhyllest, at man ofrer seg for rock'n'rollen. Du får en stjerne i boken, da, sier artisten som fikk hjelp av Grammy-organisasjonen MusiCares med å komme seg på beina igjen.

Keith Richards har levd et legendarisk rock'n'roll-liv med dop og damer. I våres møtte han Aftenpostens journalist Robert Gjestad i forbindelse med lanseringen av dokumentaren Under the influence . Les intervjuet med legenden her:

Les også

Keith Richards truet med å slutte – nå vil han lage nytt Stones-album

Avviser lignende tilfeller i Warner Music

Guttorm Raa er direktør i Warner Music og har 15 års erfaring fra platebransjen. Han tror ikke Ida Marias erfaringer er unike sett i internasjonalt perspektiv.

— For å være ærlig har ikke vi lignende eksempler her, og har heller ikke noen prosedyrer hvis noe sånt skulle skje. Vi føler et stort ansvar for artistene vi signerer, og vi jobber så tett på de at vi følger med på hva de gjør. Vi har andre personlige ting med våre artister som vi tar tak i og jobber med. I mange tilfeller er vi de nærmeste de har når de er på jobb, sier Raa.

- Kygo gjør et poeng av at han ikke har alkohol backstage

Han beskriver en bransje som har endrer seg og forteller at det stilles mange krav til artistenes profesjonalitet. I tillegg har sosiale medier gjort kjendistilværelsen veldig transparent.

— Da er det ikke så kult å være rusa lenger. Du ser antageligvis ikke artister som Mötley Crüe blomstre opp og bli nummer én i dag. Nå har du Kygo som gjør et poeng av at han ikke har alkohol backstage eller drikker noe særlig. Ungdomskulturen nå er veldig nerdete, og det er få subkulturer. Folk skal være flinke på skole og i idrett, det kreves mye mer av ungdommer og de er mye mer bevisst.

Kjenner seg ikke igjen i Ida Marias beskrivelser

Ifølge Raa har ikke Warner Music noen manual på hvordan de skal takle artister med rusproblemer, men de har erfaringer fra artister som har slitt med annet enn rus som de har løst i samråd med management og familie.

Kjenner du deg igjen i det Ida Maria beskriver?

— Ikke at man har en egen PR-dame som går etter deg på fylla for å få sitater. Det kjenner jeg meg ikke igjen i.

- Hvordan ivaretar dere unge artister og musikere idet de kommer inn i bransjen?

— Det fører naturlig av samtalene man har med en artist som er ny i bransjen. Vi skremmer dem ikke, for det er mange profesjonelle i denne bransjen. Skulle vi sett at en artist var ute hver kveld, hadde drinker i henda og hang med diverse folk, ville vi tatt en prat med den artisten med en gang. Vi skal jo leve av og med den artisten!

_F8A1635_doc6nkq0l4fwk31k1omt19g-kTRbQQSJEQ.jpg

Tar forholdsregler andre bransjer ikke gjørIfølge Guttorm Raa er det flere bransjer der alkoholen flyter, og artister er utsatt fordi de ofte jobber på kveldstid når mange drikker.

— Men jeg tror både artister og de som jobber rundt er mer bevisst på det nå. Tilgangen er sikkert lettere i vår bransje, men vi tar andre forholdsregler enn revisorsjefen gjør for sine revisorer.

Musikkbransjen er i endring. Men er den rustet for nye tider?

Les også

- Kjønnsfordelingen er et gufs fra fortiden

-Vi kan ikke være der 24 timer i døgnet

For Sony Musics administrerende direktør, Lena Midtveit er det helt fjernt at plateselskap bidrar til å forherlige rus.

— Vi ville aldri ha gjort noe sånt i det hele tatt. Tvert imot gjør våre PR-folk heller det motsatte, de passer på at alt går bra og at artister holder seg på matta når de er på jobb.

- Hva gjør dere for å ivareta unge artister på vei inn i en ny bransje?

— Det er veldig individuelt, vi har jobbet med både Idol og Norske Talenter, og brukt masse tid på å prate med artister. Vi har fortalt dem om mediepress, om hvordan alle vil være venner med deg, og hvordan det kan snu når de er ute av rampelyset igjen, sier Midtveit.

Ingen syntes det var noe gøy å jobbe med Velvet Revolver

Direktøren forklarer at hun har et prinsipp om at de passer på veldig unge mennesker.

- Men vi kan ikke være der 24 timer i døgnet, så da må vi håpe på at folk er fornuftige, forklarer Midtveit. Hun har lest nekrologen skrevet av Scott Weilands familie, og understreker at hun ikke synes det er noe glorifiserende ved det livet han levde.

— Vi jobbet med Velvet Revolver, og jeg kan love deg at det var ingen hverken her eller internasjonalt som syntes det der var noe gøy å jobbe med. Det var tvert imot veldig krevende og labilt. Alle visste jo hvordan situasjonen var, forklarer Sony-sjefen. Hun kaller sin rolle for moderlig og at hun er veldig opptatt av artistenes ve og vel.

- Det er viktig for meg å si at å lese om Weiland gjorde vondt langt inni magen. Man får en oppvekker, men heldigvis er det sjelden man ser noe her.

Aftenposten har kontaktet Columbia Records gjentatte ganger. Selskapet har ikke gitt kommentar til saken.