Kultur

Democratic Voice of Burma forlater Norge etter 21 år i eksil

Radiokanalen Democratic Voice of Burma stenger kontoret i Norge og åpner kontor i Myanmar.

Democratic Voice of Burma startet som radiokanal i Norge i 1992. I 2005 begynte de med TV-sendinger. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

  • Ahmed Fawad Ashraf

Democratic Voice of Burma (DVB), som ble etablert av eksilburmesere i Oslo i 1992, er blitt lovlig i Myanmar og får sende nyheter derfra. For to måneder siden hadde kanalen sin siste sending fra Oslo, og mesteparten av utstyret er allerede flyttet til Rangoon hvor DVB skal etablere seg nå.

— Jeg sitter med blandede følelser. Vi har ventet på dette i tjue år men samtidig har flere ansatte etablert seg i Norge og fått familie. Av tolv ansatte i Norge er det fire som blir her, sier Aye Chan Naing, sjefredaktør i DVB.

Dokumenterte munkeopprør

DBV ble verdenskjent i 2007 under munkeopprøret i Myanmar. Ved å smugle ut videoklipp som kanalens journalister dokumenterte fikk hele verden se overgrepene mot munkene som ble slått ned og skutt på av militæret.

Klippene ble senere samlet i en film, Burma VJ, som ble Oscar-nominert i klassen beste dokumentarfilm.

— Vi ønsker å takke norske myndigheter, Fritt Ord, Den norske Burmakomité og alle som har støttet oss underveis i kampen for ytringsfrihet, sier Naing.

Overgang fra diktatur til demokrati

Les også

- Bruker elektrosjokk og voldtekt som torturmetoder

Siden 2007 har Myanmar sakte men sikkert blitt demokratisert. I 2010 åpnet landets militære for reformer og valg og i november samme slapp Aung Sung San Suu Kyi fri fra husarrest. To år senere ble hun valgt inn i landets nasjonalforsamling. Den demokratiske utviklingen gjør at også mediehuset Democratic Voice of Burma (DVB) nå kan etablere seg der. — Uten de som sto oss last og brast gjennom de vanskelige årene, ville ikke DVB vært der vi er i dag. Men det er viktig å minne om at kampen for full ytringsfrihet ikke er over ennå, og at vi fortsatt trenger at Norge og andre følger med så utviklingen fortsetter i positiv retning, sier Naing.

Kanalen har blitt drevet med støtte fra blant andre Fritt Ord og Utenriksdepartementet.

Drevet lobbyisme

Aung San Suu Kui ønsker å bli president i 2015. I dag er hun informasjonsminister i landet og har ansvar for å utarbeide nye lover for presse og kringkasting. I et intervju med Aftenposten Innsikt i fjor sa Naing at DVB jobber med å reformere landets presselover.

— Vi har kunnskapen og erfaringen fra verden utenfor, de kjenner systemet fra innsiden. Vi kan hjelpe hverandre til å nå våre mål om reform.

Loven er nå utarbeidet men ikke godkjent i parlamentet.

— Vi venter på kringkastingstillatelse, og det kommer til å ta en stund. Derfor skal vi fortsette å sende fra Thailand en stund fremover, sier Naing.

Startet av burmesere i eksil

DBV startet som radiostasjon i Oslo i 1992 av burmesiske studenter og flyktninger som flyktet som følge av opprøret i 1988. Stasjonen var en gave fra norske myndigheter. Sendingene er overført fra Oslo via satelitt og DVB har vært den eneste alternative nyhetsformidleren i Myanmar. Vanligvis har de en sending på to timer daglig.

For å markere at de mer enn 21 årene i eksil nå er over, organiserer DVB en stor mediekonferanse sammen med Fritt Ord torsdag hvor blant andre utenriksminister Børge Brende er innleder.