Kultur

- Tegnere over hele verden har fått helter de kan se opp til

PARIS/LONDON (Aftenposten): Tegnere verden over beskriver Charlie Hebdo som det modigste magasinet. De tviler på at satiremagasinet vil legge bånd på seg, tvert om.

Charlie Hedbos magasinforsider har i en årrekke skapt kontroverser og latter i Frankrike. Paven, Michael Jackson, Jesus, Mohammed og franske toppolitikere er gjengangere på magasinets ukentlige forside. Forsiden t.v.: Overskrift: "Paven har gått for langt". Pave Benedikt holder opp et kondom mens han sier: "Dette er mitt legeme." T.h.: "Michael Jackson - endelig hvit"
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold
Charbo, som sjefredaktøren Stéphane Charbonnier kalte seg, fotografert i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i 2012. Han er blant de drepte etter angrepet. Sjefredaktøren levde med politibeskyttelse på grunn av trusler etter magasinets provoserende tegninger.

Leser du saken på mobil? Det kommer tekst etter faksimilene.

"Endelig fri", jubler den nylig avgåtte pave Benedikt på denne forsiden, mens han benytter friheten til å omfavne en kjærlig soldat fra sveitsergarden.
Her inviterer Jesus alle idioter til middag, i en forside som latterliggjør et kontroversielt teaterstykke som gikk i Frankrike da nummeret kom ut.
Denne forsiden er basert på filmplakaten til filmen «De urørlige», og viser en muslim og en ortodoks jøde som begge krever å ikke bli gjort narr av: "Må ikke spottes!" roper de i kor.
"Hvis Mohammed kom tilbake..." er overskriften på denne forsiden fra 2013. En IS-terrorist er i ferd med å halshugge hodet av det som viser seg å være profeten Mohammed. I tekstboblene: Profeten: "Jeg er profeten, din tosk!" Terroristen: "Hold kjeft, vantro!"
Da loven om homofilt ekteskap trådte i kraft i Frankrike valgte Charlie Hebdo å feire med en denne fremstilling av Faderen, Sønnen og den Hellige Ånd.
Franske politikere blir også harselert med på magasinets forside. Her hylles «president» Dominique Strauss Kahn med fargerike komdomer, da sexskandalen sto på som verst.
Her får Front National-leder Marine Le Pen prøve seg som klesmodell for den kontroversielle designeren John Galliano, like etter hans antisemittiske utsagn.
Denne forsiden fra 2007 gjør narr av måten bladet fornærmer, i alle retninger. Charlie Hebdo bør snarest dekke seg til, krever en ortodoks jøde, katolsk prest og en imam.
Denne forsiden er blant Charlie Hebdos mest kontroversielle, og er spesialnummeret "Charia Hebdo" der profeten Mohammed stiller opp som gjesteredaktør. Tekstboblen: "100 piskeslag til den som ikke ler seg ihjel"
Denne forsiden slår "fiskeboller overalt", en nedsettende term for jøder, mens presidentens ekskone titter under Hollandes dyne og slår fast at det ikke er mye til vekst å spore.

— Nei, Charlie Hebdo er ikke død. Vi skal skrive den med tårer, sier kommentatoren Patrick Pelloux. Han kom for sent til redaksjonsmøtet i Charlie Hebdo da terroren rammet, og overlevde massakren.Charlie Hebdo dør ikke. Det har overlevd så mange ganger før, til tross for flere kontroversielle utgivelser, og neste onsdag kommer et flunktende nytt nummer ut med et rekordopplag på en million.

De har gjort den franske presidents død til en vits. Gjentatte ganger har de hisset på seg elementer av den katolske kirke, blant annet ved å tegne en jublende, nylig avgått pave som endelig kan slå seg løs, i kjærlig omfavnelse med en kar fra sveitsergarden. På et annet berømt cover ropte en ortodoks jøde, katolsk geistelig og en muslim samstemt: Charlie Hebdo må få slør.

— Forsiden der Mohammed kysser tegneren Carb er fantatistisk, med en holdning om at alle til syvende og sist elsker hverandre, sier Robert Russell, leder i den internasjonale tegneforeningen Cartoonists Rights Network International (CRNI).

— Jeg synes også coveret der IS-lederen er i ferd med å halshugge Mohamed er fryktelig morsom. Du er bare nødt til å le, og er det en ting terrorister og fundamentalister ikke kan fordra, så er det å bli ledd av.

LIVESTUDIO:

Les også

Her får du siste nytt om jakten på Paris-terroristene

Ekstra frekk franskmann

Politisk satire i tegneform har en sentral og helt spesiell plass i fransk offentlighet. Veletablerte magasiner som Le canard enchainé har i hundre år drevet gjøn med franske politikere. Charlie Hebdo er den aller frekkeste

— De har vært banebrytende. De er nok det magasinet som har strukket strikken lengst når det gjelder kontroversielle tegninger i Frankrike, og har spøkt mye med islam og alle andre religioner, sier tegneren Tjeer Royaards, som er redaktør for CartoonMovement.

Russell sier Charlie Hebdos tegninger egenhendig har flyttet grensene for politisk satire.

— De har alltid vært i en egen liga. Mens andre tegnere har testet grensene i samfunnet har Charlie satt helt andre grenser for seg selv. Disse tegnerne har vært så langt fremme at det nesten er umulig å finne noen tegnere, noe sted i historien, som har vært villig til å ta denne typen risiko.

Kontroversiell historie

Charlie Hebdo har alltid ledd av alt og alle. I 1981 valgte bladet å støtte klovnen Coluche ved presidentvalget. For ti år siden opplevde magasinet en ny glansperiode, og valgte å trykke Jyllandspostens Muhammed-karikaturer. Det førte til rettssak, og de første islamistiske truslene.

I 2011 ble redaksjonen rammet av et attentatforsøk, en brannbombe satte fyr på lokalene. Ingen ble såret, men de materielle skadene var enorme. Reaksjon fra Charlie Hebdo var nok en tegning: en lattermild Muhammed ropte «100 piskeslag for den som ikke ler seg i hjel» fra neste ukes forside.

Uredde Charlie ble et utsatt symbol.

— Charlie Hebdo tok alt som er hellig og latterligjorde det, som prinsipp. Ingen bør stå i veien for det, sier norske Morten Mørland, som er The Times faste illustratør, og ble kåret til årets avistegner på de britiske øyer i 2013.

— Vi bør heller lære oss at det er sunt å bli fornærmet i blant. Det tvinger oss til å tenke på de verdiene vi har. Og det er nettopp derfor satire er viktig, sier Mørland.

Stor rekkevidde

Russell sier han tror tegnere verden over vil finne ny motivasjon og styrke etter massakren mot kollegaene i Paris. Men han frykter redaktører og utgivere vil bli mer forsiktige.

— Tegnere over hele verden har nå fått helter de kan se opp til, martyrer som har ofret sitt liv for ytringsfriheten. Og jeg tror det vil gi tegnere mer mot, men jeg frykter at det vil ha motsatt effekt på magasinene og avisene som skal publisere tegningene deres. Det er et mønster vi har sett tidligere.

Også Mørland tror Charlie-tragedien vil gjøre tegnere enda mer motivert og modige, men han frykter det motsatte vil skje med redaktører verden over.

— Til og med i rapporteringen av denne massakeren har redaktører sladdet eller unlatt å vise tegningene som utgjør sakens kjerne. Det undergraver ytringsfriheten mer enn det noen gale ekstremister klarer.

LES OGSÅ:

Les også

  1. - Charlie Hebdo var Al-Qaidas drømmemål

  2. - Vi må lære av måten Norge taklet tragedien på Utøya

  3. Erik Poppe: - Vi blir selv ekstremister ved å publisere karikaturene

  4. Derfor blir ikke terrormistenkte fotfulgt

  5. Vebjørn Selbekk etter terroren mot Charlie Hebdo: Våre verdier er verdt å forsvare

Les mer om

  1. Charlie Hebdo