Kultur

«Ukjente» Peder Balke stilles ut ved National Gallery

Galleridirektør Nicholas Penny, direktør ved nordnorsk kunstmuseum Knut Ljøgodt og kunsthistoriker Marit Lange åpner Peder Balke-utstillingen i London.

LONDON (Aftenposten.no): Prestisjegalleri tror 95 prosent av publikum aldri har hørt om Peder Balke.

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Utenfor et av verdens aller mest prestisjetunge gallerier, National Gallery på Trafalgar Square, stimer turister og kunstinteresserte briter opp trappene.

Men det spørs om de kjenner til norske Peder Balkes (1804-1887) verk, som tirsdag fikk en egen soloutstilling ved galleriet.

— Jeg vil tro 95 prosent av våre besøkende aldri har hørt om Balke, og at de vil bli overrasket over å finne hans verk her, sier kurator Christopher Riopelle idet de gullforgylte båndene trekkes fra og utstillingen i det sentrale Sunley Room åpnes for publikum.

Galleridirektør Nicholas Penny er enig.

— Våre besøkende har neppe hørt om Balke. Jeg vil si han er relativt ukjent, også for britiske kunsthistorikere og kjennere. Men jeg er likevel helt sikker på at utstillingen vil bli en suksess.

— Hvorfor det?

— Fordi det er så bra. Jeg har vært begeistret for Balke i ti år, og kuratoren vår? Han er jo helt gal etter Balke.

Sjelden nordmann

Nasjonalgalleriet i London beskriver Balke som en tidlig modernist, med et særlig øye for det dramatiske og romantiske landskapet i nordnorge. Galleriet sier det er svært sjelden de vier en utstilling til en såpass ukjent kunstner.

I tillegg er det svært sjelden en norsk kunstner slipper til med en egen utstilling ved National Gallery, man må 22 år tilbake i tid for å finne den forrige- og eneste - andre norske soloutstilling her; Edvard Munch i 1992.

— I museets 190 år lange historie har vi kun hatt en slik utstilling for tre skandinaver, Balke blir nummer tre. Det mener vi viser at Balke ikke lenger er noen norsk kunster, han er et internasjonalt navn, sier Riopelle.

Venter 150.000

Utstillingen i London inneholder 61 malerier, som er utlånt fra museer og privatpersoner. Gjennom lokalet er det spesialbygget en skrå vegg, som skal ligne et nordnorsk isflak. Det er også et norsk kart på veggen, slik at publikum kan orientere seg.

Et norsk "isflak" skjærer gjennom Balke-utstillingen.

— Det har allerede hatt besøk av britiske kunstkjennere som har takket oss for kartet. Det er ikke alle som vet at Norge har en slik spesiell geografi, sier Riopelle.

London-utstillingen er en noe mindre versjon av samme utstilling som fra i sommer ble vist i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

— Balke led en underlig skjebne. Han var veldig eksperimentell i sin samtid, og han ble kritisert, oversett og glemt. Derfor har vi vært veldig opptatt av å få stilt ham ut på en så sentral institusjon i verden, for at han skal få sitt internasjonale gjennombrudd, sier direktør Knut Ljøgodt ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Også direktør Penny tror utstillingen vil gjøre at verden får øynene opp for nordmannen.

— Ja, fordi det som skjer her på National Gallery legges merke til. Jeg har allerede registrert en økende interesse for Balkes verk blant samlere i USA.

12.000 besøkende gjestet Balke-utstillingen på norsk jord. Men i London vil besøkstallet sannsynligvis bli minst ti ganger høyere.

— Vi tror 150.000 besøkende er et konservativt anslag, sier kurator Riopelle.