Kultur

Antall klager til PFU økte i 2018

Antall fellelser gjort av Pressens Faglige Utvalg (PFU) har sunket til tross for at utvalget mottok flere klager i 2018 enn året før.

Norsk Presseforbund og Pressens Faglige Utvalg (PFU) presenterte PFU-statistikken for 2018 i Akersgata i Oslo sentrum mandag. På bildet PFU-leder Alf Bjarne Johnsen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
  • og NTB

– Vi har et økende antall klager fra publikum. Det må leses som et tegn på at det er høye forventninger til journalistikken, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen.

I en årrekke har den samtidige imøtegåelsesretten punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten toppet brudd-statistikken. I 2018 ble mediene felt 21 ganger mot 23 ganger i 2017.

Les også

«Åndenes makt» identifiserte død mann som spøkelse – felt i PFU

I 2018 var Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, som stiller krav til kildebredde og kontroll av opplysninger, medienes svake punkt og hele 30 fellelser skyldtes brudd på dette punktet.

– Folk er opptatt av at det som publiseres er korrekt, og mange benytter seg av klageretten når de mener mediene er ensidige eller ikke har sjekket opplysningene godt nok, sier leder av PFU, Alf Bjarne Johnsen.

TV 2 er det mediet som ble felt flest ganger i 2018, med tre konklusjoner om brudd og to med kritikk.

Les mer om

  1. Presseetikk
  2. Pressens Faglige Utvalg
  3. Journalistikk
  4. Medier