Kultur

Tidligere ansatte i Cambridge Analytica lager nytt analyseselskap

Selskapet skal være «etisk fundert» og «takle ekstrem ideologi».

Mark Turnbull var administrerende direktør i SCL Elections/Cambridge Analytica. Nå går han over til det nye analyseselskapet Auspex. Bildet er tatt i våres, utenfor Cambridge Analyticas kontor i London.
 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist

Det nye analyseselskapet, som skal hete Auspex International, skal være «etisk forankret» og tilby «geopolitisk konsultasjon», ifølge nettsiden.

Selskapet vil hovedsakelig tilby sine tjenester i Midtøsten og Afrika.

Cambridge Analytica slo seg konkurs i år, etter at det ble kjent at de har brukt personlig data fra 87 millioner Facebook-brukere uten samtykke. Selskapet er under etterforskning i USA og Storbritannia.

Det er den tidligere ansatte i Cambridge Analytica, 29 år gamle Ahmed Al-Khatib, som har grunnlagt og investert i Auspex. Han sier i en pressemelding at han er skuffet over sin tidligere arbeidsplass’ kollaps.

Ahmed Al-Khatib (29) er tidligere ansatt i Cambridge Analytica. Han er investor i sitt nye analyseselskap, Auspex.

– Jeg har sterk tro på den positive påvirkningen som etisk fundert og datadreven kommunikasjon kan ha. Særlig i utviklingsland, der moderne kommunikasjon kan endre livene til vanlige folk i stor grad, sier han.

 • Les bakgrunnen for saken her: Privat informasjon om Facebook-brukere på avveie: – Dette har vi vært bekymret for lenge

Vil «takle ekstrem ideologi»

Auspex skal, ifølge pressemeldingen, involveres i helsekampanjer og «takle spredningen av ekstrem ideologi».

Det nye selskapets hjemmeside reklamerer med «positive utfall», både i politiske valg og humanitære kampanjer.

I tillegg skriver de at de har lært av Cambridge Analytica-skandalen. Selskapet sier de skal være «oppmerksomme på problemene rundt bruken av data, og ta alle nødvendige skritt for å være fullt kompatibel fra dag én.»

Mark Turnbull, tidligere leder for Cambridge Analyticas politiske avdeling, blir det nye selskapets administrerende direktør.

Dette er samme mann som ble filmet med skjult kamera av britiske Channel 4 idet han, sammen med tidligere Cambridge Analytica-leder Alexander Nix, fortalte om hvordan selskapet noen ganger kunne fornedre kunders politiske rivaler ved å sende unge kvinner til husene deres.

Alexander Nix, tildigere leder for Cambridge Analytica, måtte slå selskapet konkurs før i år. Årsaken, ifølge dem selv, var blant annet tap av kunder.

Syv andre tidligere ansatte fra Cambridge Analytica er også ansatt i det nye selskapet.

Et av flere forsøk

Auspex er bare ett av flere forsøk fra tidligere Cambridge Analytica-ansatte til å skape seg nye arbeidsplasser etter skandalen.

Tidligere i år opprettet Matt Oczkowski selskapet Data Propria, som bruker data til å rette reklame mot folk. Flere av Cambridge Analyticas tidligere ledere har gått over til Emerdata, et selskap som ble opprettet for å redde merkevaren Cambridge Analytica.

Tirsdag startet en straffesak mot SCL Elections i Storbritannia, ifølge Financial Times. SCL er Cambridge Analyticas moderselskap, som er anklaget for å ha unnlatt å behandle en dataforespørsel på en god måte.

Les mer om

 1. Cambridge Analytica-avsløringen
 2. Cambridge Analytica
 3. Facebook-saken
 4. Facebook
 5. Data
 6. Personvern