Kultur

I dag går Facebook i svart

Lurer du på hvorfor så mange har skiftet til svarte kvadrater som profilbilde på Facebook i dag?

Escenic-graesvik-5xngK4tiJ7.jpg

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Verden rundt bytter mennesker nå ut sitt profilbilde på Facebook med et svart kvadrat, for å markere sorg og avsky over likvideringen av den amerikanske frilansjournalisten James Foley.

— For alle

En av pådriverne har vært deskjournalist Dag Bæverfjord i VG, som oppfordrer både norske journalister og andre til å bytte ut sine profilbilder med svarte kvadrater.

– Jeg ble inspirert avAndre Liohn, en fantastisk fotograf og nær venn av James, som markerte sin sorg ved å gjøre sitt profilbilde svart på Facebook-profilen sin, sier Bæverfjord til TV2.no, og oppfordrer alle, ikke bare journalister, til å slutte opp om markeringen.

– Folk må huske at det er takket være slike mennesker som Foley, som velger å dokumentere fra de verste stedene på kloden, at vi får informasjon om hva som foregår.

Andre Liohn skriver på sin Facebook-side at Foleys død ikke skal være forgjeves:

«Bror, ditt blod er ikke spilt forgjeves. Kjærligheten du alltid delte gjør verden til et bedre sted. Love you», skriver Liohn.

Flere norske journalister markerer sorg

En lang rekke norske journalister er med på markeringen, inkludert profilerte utenriksreportere som Sidsel Wold i NRK og Fredrik Græsvik i TV 2.

«Noen ganger er svart den eneste fargen. Oppslutningen er vakker», skriver Græsvik på sin Facebook-side.

I USA har mange tatt til orde for å jobbe mot spredning av IS-videoen.

«Blackout on group that murdered James Foley. Don't share video. Give them nothing», skriver blant andre Mia Farrow på Twitter.

Samtidig forsøker flere av de største sosiale mediene å begrense sin rolle som arena for spredning av den brutale IS-videoen. Twitter har begynt å fjerne alle innlegg der videoen av drapet på Foley er lenket opp, skriver The Guardian, og viser til en oppdatering av Twitter-topp Dick Costolo som skriver på Twitter at selskapet aktivt suspenderer kontoer som legger ut klippet.

Mislykket redningsoperasjon

Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) offentliggjorde tirsdag et opptak som viste at Foley ble halshugget.

Onsdag kveld bekreftet amerikanske myndigheter at videoen er ekte.

Foley ble kidnappet i Syria i november 2012. I sommer gjorde USA et mislykket forsøk på å redde Foley og andre amerikanske gisler.

IS' henrettelse av James Foley er den siste i rekken av brutale drap som synliggjør risikoen ved å rapportere fra de verste krigs- og konfliktområdene. Redaktører i VG, Aftenposten, TV 2 og NRK sa i går til Aftenposten.no at mediehuseneikke vil endre praksissom følge av hendelsen, ettersom det allerede er grundige sikkerhetsvurderinger involvert når norske reportere reiser inn i konfliktområder.

Reportere uten grensers«pressefrihetsbarometer» viser at 44 journalister og 12 såkalte borgerreportere («netizens») er drept hittil i år, mens 178 journalister og 190 borgerreportere er tatt til fange.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Nyhetsmediene skaper et oss og dem | Mina Ghabel Lunde

 2. VERDEN

  På innsiden av IS' propagandahær

 3. VERDEN

  Russland hevdet å ha fotobevis for at USA støtter IS i Syria. Bildene var hentet fra et dataspill.

 4. VERDEN

  Beleiret i Aleppo: - Jeg venter på å dø

 5. KRONIKK

  Meninger: Israel mot Iran i Syria

 6. VERDEN

  EU fordømmer Tyrkias Syria-invasjon. Trump lanserer oppsiktsvekkende teori om kurderne.