Kultur

Braksuksess for Roy Jacobsen

Roy Jacobsen skriver fra sin mors hjemtrakter, Helgelandskysten, i den nye romanen.

Norske aviser triller seksere og utlandet står klar til å kjøpe Roy Jacobsens nye bok «De usynlige»

  • Kaja Korsvold
    Journalist

Forfatteren Roy Jacobsen har store suksesser bak seg som Seierherrene , Hoggerne og Vidunderbarn . Nå ser det ut som om han har gjort det igjen. Romanen De usynlige som ble lansert på forlaget Cappelen Damm i dag, har allerede fått enormt gode kritikker.

«En mesters hånd som gjør det lille stort», skriver VG som triller terningen til seks. «Fantastisk roman om fattigfolk» er tittelen på Dagbladets anmeldelse. Avisen gir ikke terningkast til bøker, men skriver at De usynlige er «suveren» og er Roy Jacobsen på sitt aller beste.

Trolig bestselger

Dagens Næringsliv mener boken har det som skal til for å bli en slager «muligens også en landeplage». Aftenposten anmelder boken søndag.

De usynlige er solgt til ti land allerede før den er utgitt, forteller Jacobsen. Forfatteren har ikke noe imot viraken, selv om Dagens Næringsliv antyder en landeplage.

— Det er ikke meg imot. Det må den gjerne bli. Man skriver jo for å bli lest for pokker. Det er mange grunner til at jeg skriver, men en av dem er ønsket om å bli lest, det er viktig.

Nesten glemte ord

De usynlige handler om en familie på den ytterste utsatte øy på Helgelandskysten i Nordland. Det foregår attpåtil for nesten hundre år siden. Kystfolket er fattige, lever av fisk og det de kan rekke å dyrke iløpet av den korte sommeren. Boken er full av nord-norske ord om fisking, vær og hav som kan virke umulige å oversette.

Jacobsen er imidlertid trygg på at de mange nesten glemte ordene ikke skal ødelegge for en eventuell utenlandssuksess.

— Jeg har laget en ordliste til oversetteren med nesten tre hundre ord. Det er ikke noe problem, det finnes dekkende og adekvate ord både på engelsk, tysk og fransk. Det har jeg allerede sjekket.