Kultur

Tyldum-film favoritt til å vinne manus-Oscar

LOS ANGELES (Aftenposten.no): The Imitation Game er nå ekspertenes og bookmakernes favoritt til å vinne Oscar for beste adapterte manus.

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Natt til i mandag norsk tid får vi svaret på Oscar-utdelingen i stivpyntede Dolby Theatre i Hollywood.

Med åtte nominasjoner til Morten Tyldum-filmen om matematikeren Alan Turings kamp for å knekke nazistenes Enigma-kode under annen verdenskrig, er aktørene fra The Imitation Game uansett sikret å bli noen av showets desiderte gjennomgangsfigurer.

Nordmannens film er blant annet nominert for beste film, og Tyldum selv er nominert til pris for beste regi.

Både på Golden Globe i januar og den britiske BAFTA-utdelingen i begynnelsen av februar måtte Tyldum og hans gjeng gå tomhendte hjem.

— Det er ganske usannsynlig at The Imitation Game blir årets film eller at Morten Tyldum vinner pris for beste regi. Men det ser ut til at filmen i alle fall kan ta en pris i kategorien for beste filmtilpassede manus, sier featureredaktør Stephen Galloway i det velrenommerte bransjebladet The Hollywood Reporter.

Trailer: The Imitation Game

Alle vinner

Avisen Los Angeles Times skrev fredag at samtlige av de åtte filmene som er nominert til pris for årets film, ser ut til å være sikret minst en pris hver i de ulike kategoriene.

Det skjer slett ikke hvert år.

I fjor ble for eksempel American Hustle den store taperen. Ingen av de ti nominasjonene for filmen endte i noen som helst pris.

Ifølge nettsiden Oddschecker.com, som oppgir Oscar-odds fra en rekke internasjonale bookmakerselskaper, vil manusforfatteren Graham Moore stikke av med Oscar-statuetten for jobben han gjorde med The Imitation Game . Moore debuterer i en Hollywood-spillefilm med manuset som er laget på bakgrunn av biografien Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges.

Satser du 100 kroner på dette veddemålet, vil du få tilbake en gevinst på mellom 130 og 140 kroner, avhengig av hvilket bookmakerselskap du benytter.

Damien Chazelle og filmen Whiplash er ifølge bookmakerne den nærmeste konkurrenten til The Imitation Game . Her får du to til tre ganger pengene tilbake.

Morten Tyldum sier selv at han vil være svært fornøyd om filmen hans skulle få en til to Oscar-priser.

— Jeg har også tro på at Alexandre Desplat kan få pris for filmmusikken, sier han.

Tyldum er rangert nederst hos bookmakerne blant de fem regissørene som er nominert til Oscar. Setter du penger på at nordmannen skal vinne Oscar, og han faktisk gjør det, gir veddemålet 40 til 150 ganger innsatsen i gevinst.

Den store favoritten til å vinne regiprisen er mexicanske Alejandro González Iñárritu for hans jobb med filmen Birdman. Samme film leder nå klart foran Richard Linklaters Boyhood i kampen om prisen for beste film, om vi skal tro de vanligvis godt treffende bookmakerne.

Store gavedryss

Uansett pris eller ikke: Samtlige av de Oscar-nominerte blir utsatt for et gavedryss av de sjeldne fra Oscar-showets sponsorer. Hver og en av dem kan nemlig ta med seg hjem gavebager verdt ca. 942.0000 norske kroner!

Blant gavene er luksusreiser til noen av de mest storslagne landskapene i USA, et års forbruk av leiebil av et tysk bilmerke, designmøbler verdt 25.000 dollar og en pakke som angivelig skal berike de nominertes sexliv. Med til denne gaven hører faktisk en liten vibrator som ifølge ekspertene kan gjøre underverker på dette området, skriver usmagazine.com.

En annen pakke, verdt 14.200 dollar, tilbyr "komplett livsstilsendring" med blant annet mineralanalyse og personlig kurs i organisk hjemmekokking.

Hvit, hvit Oscar

En av de store snakkisene rundt årets Oscar-prisutdeling er det faktum at samtlige 20 skuespillere som er nominert i de fire skuespillerkategoriene er hvite. Og det blir slått fast at nominasjonene i år generelt sett er de hviteste på flere tiår.

TV-reporter og skuespiller Tanisha LaVerne Grant skal dekke den store festen for nettstedet Blackinamerica.com. Hun synes det er en skam at ingen afroamerikanske skuespillere er nominert i år. Samtlige av de 20 nominerte skuespillerne er hvite.

— Det er en skam at Akademiet har gjort så lite ære på afroamerikanske filmskapere i år. Det er helt uforståelig at bare hvite skuespillere er funnet verdig nominasjon til Oscar, sier TV-reporter og skuespiller Tanisha LaVerne Grant.

Hun skal dekke Oscar-gallaen for nettstedet Blackinamerica.com, og vi møter henne på den røde løperen utenfor Dolby Theatre, der hun forbereder seg til jobben.

Særlig oppbrakt er LaVerne Grant over at Ava DuVernay’s Selma , om Martin Luther Kings borgerrettsmarsj fra byen Selma til Montgomery i Alabama i 1965, er blitt kraftig forbigått. Filmen er kun nominert til beste film og for beste originale sang.

— Det er flere filmer laget av afroamerikanere som skulle vært nominert i år, og behandlingen av Selma er bare rystende. Det er utvilsomt en av de beste og mest banebrytende filmene i år, sier hun.

— Hvorfor er det slik?

— Akademiet er dessverre gammeldags og preget av hvite menn godt opp i årene. De har en lei tendens til å stemple en film med afroamerikanske skuespillere som en afroamerikansk film, ikke en amerikansk film. Selma er virkelig en film som forteller om en av de viktigste hendelsene i nyere amerikansk historie, og burde ha vært høyere verdsatt, sier hun.

Les også:

Les også

Oscar kan bli døråpner for flere nordmenn i Hollywood

Les også: Aftenposten intervjuer Tyldum, Moore og skuespillerne i The Imitation Game i Toronto