Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.

KØBENHAVN (Aftenposten): Ernst L. Kirchners «Soldatbadet» ble tatt av nazistene før krigen. Etter mange år i New York ble det i fjor tilbakeført til etterkommere av en jødisk kunsthandler. Fra 2020 skal det vises på Nasjonalmuseet i Oslo.

«Soldatbadet» av tyske Ernest L. Kirchner fra 1915 ble overrakt Statens Museum for Kunst (SMK) i København fredag formiddag, før det skal vises på Nasjonalmuseet i Oslo fra 2020. Verket ble overrakt museet fredag formiddag. Fra venstre: samlingsdirektør Stina Hôgkvist i Nasjonalmuseet, avdelingsdirektør Anders Bjørnsen i Sparebankstiftelsen DNB, direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen og stiftelsens kunsthistoriker Oda Wildhagen Gjessing.

Det er Sparebankstiftelsen DNB som sørger for at et av de mest sentrale verkene til den tyske kunstneren Ernst Ludwig Kirchners (1880–1938) blir en av hovedattraksjonene når det nye Nasjonalmuseet åpner på Vestbanen i Oslo neste år. Museet får låne Soldatbadet (Das Soldatenbad) uten tidsbegrensning.

Stiftelsen kjøpte verket fra 1915 på auksjon hos Sotheby’s i New York i november 2018. Kjøpet har hittil vært holdt hemmelig. Prisen var 187 millioner kroner. Til sammenligning var Nasjonalmuseets innkjøpsbudsjett i fjor på ca. 9 millioner kroner.

Les hele saken med abonnement