Les anmeldelsen av MGP-låtene

I 2013 skrev Karin Park vinnerlåten til Margaret Berger i MGP. Nå tror Aftenposens anmelder at den svensknorske låtskriveren selv skal representere Norge i finalen i Wien.

Lørdag 14. mars er det duket for årets finale i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum. Elleve nye artister står klare til å kjempe om å bli den som skal representere Norge i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest. Den finner sted i Wien i Østerrike.

I dag har NRK sluppet finalelåtene, og Aftenpostens musikkanmelder, Robert Hoftun Gjestad holder en knapp på den svensknorske låtskriveren Karin Park.

Park skrev «I Feed You My Love», som Margaret Berger fremførte i den internasjonale finalen i Malmø i 2013. Det endte med en sterk fjerdeplass.

I år skal Karin Park fremføre sin egen låt, «Human beings».

Hoftun Gjestad mener Park likevel må regne med hard konkurranse fra Erlend Bratland og låten «Thunderstruck».

Her er låtene:

Alexandra Joner: «Cinderella»

afp000840882-1uw7Ysn_ao.jpg

Lettmasket poplåt som legger seg et trygt, men samtidig akk så formelstyrt sted mellom en typisk Disney-låt og noe tidligere skuespiller, nå popstjerne Ariana Grande kunne sunget på sitt forrige album. «From the ashes, here comes the fire», synger Joner, men nei. Denne låten tar aldri ordentlig fyr.

Karakter: 3

Contrazt: «Heaven»

afp000840883-LVScIPje4d.jpg

Et av landets mest populære danseband, her langt over i popformatet, og for anledningen på engelsk. Tekstens oppramsing av kjærlighetsklisjeer slår ikke akkurat positivt ut, selv om låten i seg selv er lettfengende nok. Men å tro at noe såpass tynt vil kunne hevde seg i en internasjonal ESC-finale? Glem det.

Karakter: 3

Erlend Bratland: «Thunderstruck»

afp000840889-lVBxiOxy3_.jpg

Energisk elektropop som lener seg tungt på artistens stemme, og enda mer på stort refreng og arrangement. Bratland synger kraftfullt om en fyr, sannsynligvis seg selv, som har vært langt nede og kjempet seg opp i stående. Herlig pompøst, på ingen måte originalt, men høyst velfungerende i MGP-sammenheng. Vinnerkandidat.

Karakter: 4

Ira Konstantinidis: «We don't worry»

afp000840880-iODh55Q8GW.jpg

Startfeltets tynneste poplåt, fra en 17-åring. Det handler om å ta vare på livets enkle gleder, danse, og generelt ikke bekymre seg. På mange måter kan både låten og syngingen minne om Justin Biebers musikk da hysteriet stod på som verst for et par år siden. Småpent, men som helhet blir dette likevel for spinkelt.

Karakter: 3

Jenny Langlo: «Next to you»

afp000840888-QrEfPTcK_0.jpg

Hun vant Idol for fire år siden, men forsvant etterpå. Dette er altså et comeback, som fungerer brukbart. Etter en bekmørk start gjennom versene, smeller låten til med et nokså seigt, men storslagent refreng. Elektropopen mangler likevel det virkelig unike, og Langlos flate stemme står i veien for det siste, viktige løftet.

Karakter: 4

Karin Park: «Human beings»

afp000840881-_CMoMx2Y96.jpg

Bakteppet her er kreftsykdommen som rammet Parks musikerkjæreste, og det preger lyttingen til denne dypt menneskelige historien om håp og tålmodighet. En bunnsolid og voksende popmelodi med godt refreng, skrevet sammen med Robbie Williams-partner Guy Chambers. Det siste vil så klart gi oppmerksomhet. Vinnerkandidat.

Karakter: 5

Marie Klåpbakken: «Ta meg tilbake»

afp000840885-hNHBmRNGzT.jpg

Ukjent artist som til nå har sunget mye kor for andre, og med denne solide stemmen kan man lett forstå hvorfor. Her tar hun steget frem med en fengende og smittende glad poplåt, som tar inn elementer fra folkemusikk og hennes virke som fiolinist. En outsider, selv om den kan bli vanskelig å hevde seg med internasjonalt.

Karakter: 4

Mørland & Debrah Scarlett: «A monster like me»

afp000840884-I2uDIuVE3G.jpg

Årets eneste rene ballade, som i duettformat utforsker den akk så tøffe kjærligheten. En låt som bruker triksene i MGP-boken, fra en rolig start til den store avslutningen med fullt band og strykere. Låt og fremføring er langt unna begrepet nyskapende, men parhestene synger såpass solid at låten lander på godkjent.

Karakter: 4

Raylee: «Louder»

afp000840879-Iypen6w8BP.jpg

Rytmisk elektropop som lener seg mot moderne R&B, og låner noen dansetrinn fra popstjerner som Ke$ha. Tre minutter som umiddelbart føles riktig så fengende, men som etter hvert blir mest masete og svakt vokalmessig, og som vil drukne som en blek kopi av de store om den blir sendt til ulvene internasjonalt.

Karakter: 2

Staysman & Lazz: «En godt stekt pizza»

afp000840887-q6BJgtCKAR.jpg

Sorry, men årets festinnslag i MGP bommer totalt. Det er godt mulig at det finnes noen som vil legge sin elsk på tre minutters låvedans om hjemmebrent, møkkamenn (!), pizza og en blodtrimma traktor over rytmer hørt i landets russebusser de siste årene, men ikke denne lytter. Håpløst.

Karakter: 1

Tor & Bettan: «All over the world»

afp000840886-L0oaLXx9qb.jpg

Nesten ikke til å tro. To av verdens største MGP-veteraner slår seg sammen, synger skamløst sine lunger tomme om å redde verden med sang, over en låt som blander urtypisk MGP-pop, gladkristen hoing og noen toner irsk. Med orkestralt løft, løft og atter løft. Dette funket rundt 1989, ja, men neppe internasjonalt i 2015.

Karakter: 2

Les også: