Har investert over 100 millioner i Fredrikstads litteraturhus

På et tidspunkt der "Plankebyens" fotballag har rykket ned, rykker Fredrikstad-kulturen opp i norsk elitedivisjon. Fredag ble landets andre litteraturhus åpnet i byen med stor fest.

Det var en stolt Tine Fredriksen fra Fredriksborg Eiendom som kunne ta i mot gjestene under åpningen av Litteraturhuset i Fredrikstad. Familien har bidratt med over 100 millioner kroner til byggingen av huset.
Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap.) sto for den offisielle åpningen av Littarturhuset i Fredrikstad fredag kveld.
CC Cowboys-frontmann og Hver gang vi møtes-aktuelle Magnus Grønneberg var blant artistene som opptrådte på åpningsfesten.
Pianisten Aksel Kolstad omtaler konsekvent Fredrikstad som Norges hovedstad i intervjuer med utenlandsk presse. Fredag underholdt han ved åpningen av Litteraturhuset.
Østfoldingen og forfatteren Jon Michelet gratulerte Fredrikstad med Litteraturhuset. -Mitt mål er ikke å sette Fredrikstad på verdenskartet, men derimot Larkollen, der jeg bor, kunngjorde han likevel. Han konstaterte også at det slett ikke er Fredrikstad som er regionhovedstad i Østfold, men nabobyen Sarpsborg.
Forfatter og tryllekunstner Jon Øystein "Flinkini" Flink, som nå er bosatt i Oslo, var tilbake i hjembyen fredag. Der bidro han med avanserte snortriks under åpningen av Litteraturhuset.
Det nye Litteraturhuset i Fredrikstad ruver godt ved Glommas bredd. Onde tunger omtaler det likevel som et "monsterbygg".

Over 100 millioner kroner har det kostet å bygge Litteraturhuset i Fredrikstad, sentralt plassert i Storgata, kloss inn til Glommas bredd. Pengene kommer i sin helhet fra Fredriksborg Eiendom, der mor Tine og sønn Morten Olav Fredriksen styrer butikken.

— Vi har ikke satt pengene i dette prosjektet for å gå med stort overskudd. Det hadde rett og slett ikke lønnet seg økonomisk å føre opp et så påkostet kulturbygg. Vi er fornøyde hvis driften vedLitteraturhuset etter hvert kan gå i null, sier 32 år gamle Morten Olav Fredriksen til Aftenposten.no.

Siviløkonomen fra Norges Handelshøyskole i Bergen ser på investeringen som en gave til Fredrikstad og Østfolds kulturliv.

Østfold ille ut på kulturstatistikken

— Østfold kommer ofte dårlig ut på statistikker for offentlig pengebruk til kultur og konsum av kultur. Kanskje kan dette huset bidra til å snu noe av dette, håper 32-åringen.

Han fikk ideen til huset etter å ha vært på flere arrangementet i regi av Litteraturhuset i Oslo for flere år tilbake.

Fredag kveld var mor og sønn midtpunkter i festiviteten rundt åpningen av huset, og en imponerende liste av forfattere, musikere, revyartister og andre kulturarbeidere fra Østfold stilte opp for å bidra med innhold til åpningsfesten.

Slo Bergen med en uke

Flere ganger ble det poengtert at Fredrikstad med åpningen av Litteraturhuset slår storbyen og den gamle fotballrivalen Bergen. Huset i Bergen, som blir det tredje i sitt slag i Norge, åpnes først neste helg.

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap.) sto for den offisielle åpningen i Fredrikstad fredag kveld.

- Huset er kanskje ikke blitt som en iPhone 5 ennå, men det er i alle fall en iPod. Nå gleder jeg meg til å rase gjennom spillelistene som kommer, sa han og omtalte Litteraturhuset som en gedigen fornøyelsespark for kultur i byen.

Omtalt som «monsterbygg»

Av enkelte onde tunger i Fredrikstad er Litteraturhuset omtalt som et «monsterbygg», og særlig i lokalpressen har debatten bølget høyt om byggets utforming.

— Jeg vil ikke ta noen diskusjon om byggets arkitektur før alt er ferdig. Vi skal blant annet sette opp en park utenfor, sier investor og medeier Morten Olav Fredriksen.

Griff Arkitektur har utformet bygningen.

CC Cowboys-frontmann og Hver gang vi møtes-aktuelle Magnus Grønneberg var blant artistene som opptrådte på åpningsfesten.

Håper folk kommer

— Det er stort at Fredrikstad for en slik nye arena for kulturlivet, men nå må huset levere og folk slutte opp om det nye tilbudet.

— Dette handler veldig mye om byens identitet. Hvem er vi, og hva vil vi. Jeg håper virkelig at folk melder seg på de aktivitetene som kommer i dette huset, legger han til.

- Har du selv håp om å opptre her med konsert igjen?

— Absolutt. Jeg håper selvsagt på å få komme tilbake, svarer Grønneberg.

Gleder seg til dialektfestival

Magne Aasbrenn, leder for Østfold mållag og lektor ved Fredrik II videregående skole i Fredrikstad, gleder seg stort over det 2900 kvadratmeter store praktbygget som omsider har reist seg i den tidligere branntomten fra 2008.

— Dette er stort for byen vår. Nå gleder jeg meg vilt til dialektfestivalen vi skal arrangere her i begynnelsen av mars, sier han.

Østfolddialekten er i årevis blitt behandlet som et mobbeoffer på nasjonalt plan, og svært mange østfoldinger fremtrer som dialektiske kameleoner når de beveger seg utenfor sine egne hjemtrakter.

— Gjennom et variert program skal vi gjenreise østfolddialtektenes stolthet. Det blir blant annet en egen rap-battle på østfolddialekt i løpet av festivalen, sier han om programmet.

Bygger identitet

Aasbrenn mener etableringen av litteraturhuset i byen kan få stor betydning for det lokale kulturlivet, og for østfoldingenes identitet.

— Målet må være at Østfold skal bli en naturlig del av Oslo Syd. Fredrikstad og Sarpsborg blir jo etter hvert en by på 140.000 mennesker, og gjennom dette huset kan vi koble oss sammen med Oslo. Dette skal gi stotlhet og en kulturell tyngde som gir området en egen farge i norsk kulturpalett, sier han.

Førskolelærerstudenten Kari Anne Gulbrandsen var en av de mange nysgjerrige brukerne som var innom bygget på åpningsdagen. Hun bare rister på hodet over debatten i lokalmiljøet om «monsterbygget».

- Dette ser utrolig bra ut. Det er flott at de tør tenke nytt med utformingen, og jeg håper virkelig at folk i området kommer for å bruke huset. Jeg gleder meg til både musikk-, teater- og litteraturopplevelsene som kommer, sier hun.

Fikk to millioner av Fritt Ord

Driften av Litteraturhuset i det første driftsåret skjer gjennom et spleiselag mellom Fredriksborg Eiendom og stiftelsen Fritt Ord. Sistnevnte har bidratt med to millioner kroner til dirften i 2013. Litteraturhuset består i tillegg til en rekke møterom og arrangementssaler av en bokhandel, kafe og restaurant. Institutt for journalistikk blir en av de store leietakerne i bygget, og disponerer største delen av toppetasjen.

— Vi har laget et rikholdig program for huset de neste månedene og gleder oss virkelig til alt vi har å by på, sier daglig leder Merete Lie. Statsviteren, som er bosatt i Oslo, har tatt fatt på oppgaven etter å ha jobbet med penger i DnB i ti år.