Lager film om detektiv med Downs syndrom

Torsdag ble det delt ut 60 millioner til norske spillefilmer. Bård Breien skal lage film der detektiven i hovedrollen har downs syndrom. - Han blir den nye Aksel Hennie, sier Breien.

Bård Breien skal lage filmen om privatdetektiven som har downs syndrom.
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Seks norske spillefilmer og fire filmer som produseres sammen med utenlandske produsenter, fikk til sammen 60 milloner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt torsdag.

Kjente filmregissører som Bent Hamer og Erik Poppe fikk store summer. Det samme gjorde Bård Breien som fikk 8,8 millioner til Privatdetektiven og Geir Henning Hopland, som fikk 5 millioner til Teresa og hennes 8 minutter eldre bror .

— Blir ny Aksel Hennie

Bård Breien som før har laget spillefilmen Kunsten å tenke negativt , har bare sett én spillefilm tidligere der en med downs syndrom har en stor rolle.

— Men det var ikke en hovedrolle. Moroa med filmen er nettopp det at det er han som er identifikasjonspunktet.

Breien har funnet vedkommende som skal spille hovedrollen, men vil ikke gå ut med navnet ennå.

- Han kommer til å bli en ny Axel Hennie. Det er jeg sikker på, sier Breien.

Lillyhammer-regissør lager komedie

Geir Henning Hopland, som hadde regien på fire av Lillyhammerepisodene, har skrevet manus og skal ha regi på komedien Teresa og hennes 8 minutter eldre bro r.

— Det er en komedie om det vanskelige arveoppgjøret. Hovedrollen er Teresa som er den yngste tvillingen.

Det viktige for Geir Henning Hopland var å lage en film fra Austrheim ved Bergen.

Det viktige for bergenseren Geir Henning Hopland er at det skal foregå på Vestlandet, nærmere bestemt i strile-land, utenfor Bergen.

Sverger til Vestlandet

— Jeg har alltid drømt om å lage en film fra Austrheim, der begge foreldrene mine kommer fra. Der er det masse fantastisk locations, alt fra lyngheia til havet. Det kan både være litt cowboyaktig og ørkenaktig.

-Hvorfor handler det om arveoppgjør?

— Det er kanskje det vanskeligste en familie er utsatt for. Det har også med å gjøre at jeg leste en notis om to brødre i Trøndelag som hadde bodd sammen med moren sin hele livet. Da hun døde ble de uvenner og klarte ikke å bestemme hvem som skulle bo i huset.

De saget huset i to og fortsatte i å bo der i hver sin halvdel. Jeg har aldri klart å få bort tankene på hvem det er som går til det skrittet å sage et hus i to.

— Akkurat det skal kanskje ikke skje i filmen?

— Jo da. Det skal også med.

Samme dag som han fikk beskjed om at han hadde fått støtte til sin første spillefilm, fikk 41-årige Hopland beskjed om at han er nominert til hele to Gullrute-priser i år.

Både TV-serien Buzz Aldrin som gikk på NRK i vinter og TV-serien Lillyhammer er nominert. Geir Henning Hopland var ansvarlig både for manus og regi på Buzz Aldrin. I Lillyhammer har han regien på fire av episodene.