Ny dansk film er bygget på Bjugn-saken

Cannes (Aftenposten.no): Ideen til danske Thomas Vinterbergs nye film Jakten kom fra Bjugn-saken på 1990-tallet, da en barnehageassistent urettmessig ble mistenkt for seksuelle overgrep mot barn.

Mads Mikkelsen spiller barnehageassistenten Lucas som urettmessig blir beskyldt for seksuelle overgrep mot barn i en barnehage i Thomas Vinterbergs Jakten.

På en pressekonferanse i Cannes i dag bekreftet regissør Thomas Vinterberg at den norske hekseprosessen og rettsskandalen rundt barnehageassistent Ulf Hammern i Sør-Trøndelag var et av utgangspunktene for hans siste film, Jakten .

— Vi ble inspirert av flere saker, en av dem var Bjugn-saken fra Norge. Vi leste oss opp og gjorde bred research på området. Skremmende nok er det mange slike saker. Men det er viktig å understreke at Jakten først og fremst er fiksjon og vår syke fantasi, sa Vinterberg.

Han la til at det er viktig også å understreke at barna alltid vil være ofre i saker som dette.

— Vi fant eksempler der foreldre, barnehageansatte og psykiatere virvlet opp påstander og mistanker overfor barna. Dette ble gjentatt i avhør og i hjemmene. Til slutt ble illusjonen en del av barnas hukommelse, sa han.

- Barn sier ikke alltid sannheten

— Er det fare for at denne filmen vil bidra til å gjøre det vanskeligere for barn å stå frem med seksuelle overgrep, ble Vinterberg spurt av en journalist.

— Jeg håper virkelig ikke det. I Danmark har vi et ordtak at barn alltid sier sannheten. Men det er dessverre ikke slik. De lyver av og til for å tilfredsstille de voksne rundt dem.

Han viste til at hovedattraksjonen for ham i Jakten er kjærligheten mellom alle karakterne, ikke temaet om misbruk eller ikke.

— Når jeg ser disse menneskene, mange av dem nære venner som sliter med å nå frem til hverandre, på tvers av alle misforståelser - det er da mitt hjerte brister, sier han.

En amerikansk journalist var opptatt av at mange av vennene svikter Lucas i filmen, men det var Vinterberg ikke enig i.

— Det er ingen som forråder noen. Moren forsvarer barnet sitt, og vi viser hvordan de forskjellige personene reagerer emosjonelt i feil retning. Det er dette som er så vanskelig. Man vet ikke helt hva som er sant og hva som er feil, sa hanl.

- Må lage film om dette

Til Hollywood Reporter forteller Vinterberg at ideen til filmprosjektet startet da en kjent dansk psykiater banket på hans dør i 2000.

— Han kunne vise til flere casestudier og sa ”se på disse”. Du må lage film om dette, sier Vinterberg til det amerikanske filmmagasinet.

Mads Mikkelsen spiller på imponerende vis barnehageassistenten Lucas i en dansk landsby som får mistankene rettet mot seg. Vesle Klara, som også er datteren til Lucas’ bestevenn, forteller til barnehagelederen at mannen har ”vist tissen” til henne.

Dermed starter en omfattende heksejakt som skaker opp hele lokalsamfunnet, og som etter hvert også impliserer en rekke andre barn.

I filmen får vi se hvordan barnehagelederen og en psykiater gjennomfører avhør med Klara, hvor de med svært ledende spørsmål nærmeste putter ordene i munnen på den vesle jenta. Lucas blir også hundset og trakkasert på svært voldelig vis av landsbyboerne ved en rekke anledninger.

- Tror de gjør det rette

Vinterberg svarte avvisende da en svensk journalist antydet at han hadde laget en kvinnefiendtlig film, som viser frem kvinner fra sin verste side.

— La oss spare kjønnsrolledebatten til Skandinavia. Vi er nå i Cannes hvor alle de 22 filmene i hovedkonkurransen er laget av menn. Jeg har overhodet ikke laget Jakten for å stille kvinner i et dårlig lys, sa han.

— Tragedien er at alle i filmen tror de gjør det som er best, sier Susse Wold, som spiller barnehagelederen Grethe.

Vinterberg slo gjennom i Cannes i 1998 med bravur, med filmen Festen .

FS00028559.jpg