Spørsmålet om nødverge sentralt i rettssaken mot Asap Rocky

Saken mot den amerikanske rapperen har startet i Stockholm tingrett. Selv om artisten blir dømt, kan han trolig forlate Sverige allerede fredag, mener svenske eksperter.

Forsvarsadvokat Slobodan Jovicic på vei inn til rettssaken mot artisten Asap Rocky (Rakim Athelaston Mayers), som er mistenkt for vold.
  • Caroline Enge

Tirsdag startet en av sommerens mest omtalte rettssaker i Stockholm tingrett. På tiltalebenken sitter Rakim Mayers (30), best kjent under artistnavnet A$AP Rocky, sammen med to av mennene i følget sitt.

Alle tre er tiltalt for vold, etter at de 30. juni havnet i slagsmål med en 19 år gammel afghansk mann som fulgte etter dem og skal ha oppført seg truende. De tre mener selv at de handlet i selvforsvar og nekter straffskyld.

Dette skjer i retten

Litt før klokken 10 tirsdag var alle de involverte på plass i rettssalen. Det er fotoforbud fra salen, men svenske medier skriver at Mayers er på plass iført grønne klær og uten håndjern.

Det er fotoforbud inne fra rettssalen. Illustrasjonen viser tilhørerne, med Rakim Mayers’ mor i midten, som ser rettsforhandlingen bak en glassvegg. Mayers sitter i grønne klær foran.

En rekke svenske og internasjonale medier følger saken direkte. Rettsforhandlingen skal imidlertid foregå på svensk, med mulighet for tolk ved behov, skriver Dagens Nyheter.

Først vil aktor gå gjennom saken og politietterforskningen.

Etter planen skulle både den fornærmede 19-åringen og de tiltalte komme med sine forklaringer om hva som skjedde 30. juni. På grunn av tiden som ble brukt på gjennomgangen og fornærmedes forklaring, er Mayers’ forklaring utsatt til torsdag.

Da fortsetter saken med flere vitneforklaringer, før den avsluttes fredag denne uken.

Rettssaken mot Asap Rocky vekker interesse over hele verden. Tirsdag morgen var mange journalister samlet utenfor tingretten i Stockholm.

– Misforståelser om hvordan det svenske rettsvesenet fungerer

Saken har fått stor oppmerksomhet. Til og med president Trump har blandet seg inn i konflikten. Stjernen måtte avlyse turneen sin og har fått støtte av en rekke amerikanske kjendiser.

Men i svenske medier har flere svenske artister slått tilbake mot det de kaller «american ignorance», eller amerikansk uvitenhet, fordi det svenske rettssystemet er ulikt det amerikanske.

Saken mot Asap Rocky er blitt storpolitikk. Her møter Carl Risch fra det amerikanske utenriksdepartementet i tingretten i Stockholm tirsdag. Også president Donald Trump har engasjert seg i saken, angivelig etter oppfordring fra rapperen Kanye West.

Blant forskjellene er muligheten til å betale kausjon for å få ut en person som sitter varetektsfengslet, noe Donald Trump skal ha tilbudt seg å gjøre i en telefonsamtale med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Men Sverige har ikke kausjon. Det har Sveriges ambassadør til USA, Karin Olofsdotter, måtte informere flere amerikanske politikere om.

– Det er en rekke misforståelser om hvordan det svenske rettsvesenet fungerer. Jeg har snakket på telefon og sendt brev til flere kongressmedlemmer, sier Olofsdotter til SVT.

Flere med tilknytning til USAs regjering er til stede i retten i Stockholm, deriblant spesialutsending Robert C. O'Brien og Carl Risch ved USAs utenriksdepartement.

– Presidenten ba meg komme hit og støtte disse amerikanske borgerne, og vi jobber for å få dem tilbake så raskt som mulig, sa O'Brien til nyhetsbyrået AFP.

Den amerikanske presidentens spesialutsending for gisselsaker og ambassadør Robert C. O'Brien utenfor rettssalen i Stockholm.

Videoer og SMS-er sentrale

Etterforskningen er svært omfattende, og ifølge DN har påtalemyndigheten lagt frem hele 552 sider med avhør, bilder og SMS-utvekslinger.

Det finnes også flere videoer av hendelsen, både fra sosiale medier og overvåkingskameraer. De vil trolig bli sentrale bevis, i tillegg til flere SMS-er som er sendt fra artistens assistent der hun beskriver hendelsen og at noen skal ha slått med en flaske. Det er også et titall personer som skal vitne i saken.

Politiet har beslaglagt en rekke gjenstander i forbindelse med etterforskningen, deriblant de involvertes klær og sko, flaskehalsen fra den knuste flasken som skal ha blitt brukt mot fornærmede, mobiltelefoner, og headsettet til fornærmede som ble ødelagt i hendelsen.

I retten ble det vist frem en rekke bilder, blant annet av skadene på kroppen til fornærmede.

Selv om de tiltalte innrømmer at de brukte vold i selvforsvar, nekter de for å ha brukt en glassflaske. Spørsmålet om flasken er viktig. Selv om man påberoper seg å handle i nødverge, kan man ikke bruke unødig mye vold.

Mayers’ advokat sa at 19-åringen forsøkte å lage bråk og sa «kom igjen, kom igjen». Advokaten til en av de andre mennene sa at de trodde han hadde våpen, trolig en kniv, skriver SVT.

Da 19-åringen ble spurt i retten hva som skjedde, sa han at han ble slått i hodet med en flaske, ifølge SVT.

Renee Black er moren til Rakim Mayers, bedre kjent som Asap Rocky. Her ankommer hun tingretten tirsdag.

Var det nødverge?

Mannen som er fornærmet i saken ble først pågrepet og anmeldt for vold, men saken ble henlagt fordi han handlet i selvforsvar. Det mener de tre tiltale at de også gjorde.

Den amerikanske statsviteren Merrick Tabor sier til SVT at det er forskjell på hva som kreves for å kunne påberope seg nødverge i USA og Sverige:

– Generelt kreves det mindre i USA. Mengden vold som kan brukes er større enn i Sverige.

Han understreker at lovene er forskjellige fra delstat til delstat, og at det ofte er et tolkningsspørsmål. Likevel tolkes lovene slik at man lettere kan bruke nødverge som begrunnelse i USA, mener Tabor.

– Her må det være en klar trussel mot en person eller eiendom. I USA kan det være nesten hva som helst. Noen ganger holder det at noen banker på døren, sier han.

I Norge er definisjonen av nødverge «at en ellers straffbar handling foretas for å avverge eller forsvare seg mot et rettsstridig angrep». Man kan ikke straffes for en handling i nødverge, men det forutsetter at man ikke bruker mer makt enn nødvendig.

Mange har engasjert seg i saken til Asap Rocky. Plakatene er festet på gjerdet utenfor Kronoberg fengsel der han og to andre menn har sittet i varetekt siden 5. juli.

– Kan trolig reise rett hjem

Straffen for mishandling, som Mayers er tiltalt for, er opptil to års fengsel. Men aktor i saken har tidligere sagt til Aftenposten at det er lite trolig at det vil være snakk om så streng straff i denne saken.

Den fornærmede krever nærmere 140.000 svenske kroner i erstatning i saken, ifølge SVT.

Rettsekspertene det svenske nyhetsbyrået TT har intervjuet, tror det er mest sannsynlig at de tiltalte får en betinget dom. Det vil si at de trolig bøtelegges og havner i et register over kriminelle. Deretter kan de reise hjem til USA.

Selv om de skulle bli dømt til ubetinget fengsel, vil de trolig likevel kunne forlate Sverige ganske raskt, fordi den tiden de allerede har sittet i fengsel vil regnes med i straffen, forklarer den kjente advokaten Leif Silbersky til TT.

De tre ble varetektsfengslet 5. juli, og har dermed sittet i fengslet i Stockholm i 24 dager før rettssaken startet tirsdag. Flere har kritisert den lange varetektsfengslingen, som begrunnes med at det var fare for at de tiltalte skulle ødelegge bevis eller forlate landet.

Også DNs journalist som er utdannet jurist, mener det er sannsynlig at de tiltalte kan reise hjem etter at rettssaken er over, muligens allerede på fredag.

Rapperen Asap Rocky, her fra en konsert i desember, står tiltalt for vold i svensk tingrett. Strafferammen er inntil to år, og det er satt av tre dager til rettssaken denne uken.

Kan kreve millionerstatning

Dersom Mayers blir frifunnet, kan det bli dyrt for den svenske staten, skriver TT. Beløpet kan komme opp i millioner, ettersom artisten i tilfelle kan kreve erstatning for tapte inntekter fra turneen han måtte avbryte.

Da han ble arrestert i Sverige, hadde Asap Rocky et titall konserter på ulike festivaler i Europa på programmet, inkludert hiphop-festivalen Kadetten i Bærum. Nå er den neste planlagte konserten 11. august i Anaheim, California, ifølge Asap Rockys hjemmeside.

Mayers’ tidligere advokat har anslått at det kan dreie seg om 16 millioner svenske kroner i tapte inntekter, skriver Dagens Nyheter.

Det er satt av tre dager til saken i tingretten, tirsdag, torsdag og fredag denne uken. Dommen faller trolig to-tre uker senere.