Petrenkos kvinnesyn: - Ekstremt og fornærmende

En rekke orkestre har hatt Halldis Rønning som dirigent. Under kammermusikkfesten i 2007 dirigerte hun Risør Festival Strings.
  • Sturle Scholz Nærø
  • Vasily Petrenko fornærmer både kvinner og menn, sier kvinnelig dirigent. Halldis Rønning, profesjonell orkesterleder, mener at russeren med Norges fremste dirigentstilling har et «sjokkerende og ekstremt» kvinnesyn.

Rønning er i dag frilans, og en av landets kun to profesjonelle, kvinnelige orkesterdirigenter. Forrige sesong var hun ansatt i Bergen Filharmoniske Orkester.

— Seksuell energi

I likhet med kollega Cathrine Winnes, som selv har dirigert Oslo-filharmonien, reagerer hun svært negativt på synspunktene til orkesterets nye sjefdirigent. Den russisk-fødte 37-åringen ledet sin åpningskonsert i Oslo på onsdag.

I gårsdagens Aftenposten fikk han spørsmål om hvorfor det finnes så få kvinnelige dirigenter. Petrenko svarte:

- Jeg tror at når kvinner får familier blir det vanskelig å være så dedikert som bransjen krever. En annen side er at orkestermusikere reagerer bedre på å ha en mann foran seg. De har ofte mindre seksuell energi og kan fokusere mer på musikken. En søt jente på podiet gjør at tankene går mot noe annet, sa Petrenko.

- Latterlig

Halldis Rønning oppfatter synspunktene som «fullstendig utdaterte»:

— Uttalelsen er latterlig og faller på sin egen urimelighet. Samtidig er det han sier sjokkerende, fordi han har en så sentral stilling i norsk kulturliv. Ytringen er ekstrem, også fordi Petrenko blander inn seksualitet og familieliv. Sjefdirigenten fornærmer både kvinner og menn. I skandinavisk sammenheng er synspunktene veldig spesielle, fremholder Rønning.

- Direkte feil

"Uakseptabelt": Dirigent og universitetslektor Cathrine Winnes.

Både hun og frilansdirigent Cathrine Winnes er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. I dag er Winnes universitetslektor samme sted, dessuten sjef for Östgöta Blåsarsymfoniker i Sverige.Til Aftenposten sier hun:

— Jeg over overrasket over at Petrenko kan si noe sånt, både fordi det er direkte feil og fordi kvinnesynet er så foreldet. Petrenko er en fantastisk dirigent og et stort forbilde. Derfor er uttalelsene ekstra uakseptable.

- Hvorfor finnes det så få kvinnelige orkesterdirigenter?

- Det klassiske musikklivet har hatt en tradisjonell og konserverende stil. Tidligere besto orkestrene bare av menn. Nå når vi har fått flere kvinnelige orkestermusikere, vil det etter hvert også bli flere kvinnelige dirigenter. Dette vil ta tid og kreve systematisk arbeid, svarer Cathrine Winnes.

Ingen kommentar

Oslo-filmharmonien ønsker ikke å kommentere Winnes og Rønnings uttalelser, opplyser kommunikasjonssjef Liv Beate Skavdahl. Hun henviser til Vasily Petrenko, som ikke har vært tilgjengelig for kommentar.