Kultur

Her kommer guttemusikken – igjen

Etter to tiår med boybandbonanza, stilnet fløtepusfabrikken det siste tiåret. Nå er guttene tilbake.

De koreograferte, felles dansestegene er borte, men kjekkaseriet på stranden består når boybandet One Direction forfører en ny generasjon ungjenter.

  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist

De enkelte idolene, med Justin Bieber i spissen, har lenge regjert ungpikerommenes plakater. Men plutselig var tiden igjen moden for å se en gjeng tenåringsgutter bryte ut i samstemt sang.

Kan halvgamle menn synge i boyband?

Riktignok har gamle helter, i tur og orden, forsøkt å gjenerobre scenene de så selvfølgelig eide for et tiår eller to siden. Men gamlegutta i band som Take That, A1 ellerOslo-aktuelle Backstreet Boys og New Kids On The Block, har selvsagt mistet grepet om "boyband"-karrieren forlengst. De er blitt halvgamle menn.

Les også

Husker du disse boybandene?

Og selv om britene jevnlig har forsøkt å fremstille nye guttebandkonstellasjoner, er det lenge siden noen har fått massivt gjennomslag. I USA er det allerede gått et tiår siden 'NSync og Backstreet Boys sist forårsaket besvimelser i det offentlige rom.Det var før fem gutter i alderen 17 — 20 dukket opp og brakte millioner av jenter til randen av hysterisk gledesutbrudd.

Fantaserer om heltene

"Jeg kjente varmen fra kroppen hans og den deilige lukten hans. Jeg hadde savnet ham så fælt. Han dro meg litt løs, men bare nok til at han kunne kysse meg" .

Slik lyder beskrivelsen av et dampende møte med Liam fra One Direction på den norske bloggen OneDfanfic. Møtet har riktignok ikke funnet sted, men det er like fullt livaktig skildret, blant talløse andre amorøse diktninger av tenkte omfavnelser og bløte kyss, på bloggen der norske fans deler fiktive fortellinger om intens romantikk med bandmedlemmene i One Direction: Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles og Louis Tomlinson.

Rett til topps

For tenåringsjentene har lenge visst om fenomenet som for alvor dukket opp på den mer allmenne musikkradaren i mars. Da oppnådde One Direction det hverken Beatles eller Take That har klart før dem: Å bli det første, britiske bandet som topper den amerikanske Billboard-listen med et debutalbum.

One Direction solgte 176 000 eksemplarer av platen Up All night allerede første uke, og 10 000 fans – såkalte "directioners" – møtte opp da guttene hadde sin første, amerikanske TV-opptreden på The Today Show i mars.

Helheten er mer enn summen

Dette til tross for at ingen av guttene, isolert sett, satt på stjernemateriale. De fem tenåringene meldte seg som deltagere, hver for seg, i britiske X Factor, uten å få innpass i konkurransen. Men noen ganger er helheten større enn summen av enkeltdelene. Det vet Simon Cowell, den britiske X Factor-gründeren som i sin tid trakk i trådene bak 1990-tallsbandene Five og Westlife. Cowell oppfordret guttene til å forene krefter og konkurrere sammen, som gruppe.

Det endte med tredjeplass i X Factor for One Direction – men påfølgende verdensherredømme i konkurransen om de svulmende pikehjerter.

Oppskriften

Som New Kids On The Block, Backstreet Boys og A1 i generasjonene før dem, handler det om å sette sammen en gruppe unggutter som alle er smellkjekke, men likevel litt forskjellige, slik at ulike jenter finner hver sin favoritt i gruppen.

— Slike band er overdrevet konstruerte og iscenesatte, med medlemmer som representerer kulturelle prototyper. Dette er så "åpne" konstruksjoner at man kan legge sine egne forestillinger og idealer inn i dem. I One Directions "What makes you beautiful" henvender alle fem seg direkte til én lytter – så kan man selv velge "avsenderen". Bandmedlemmene blir nesten som fem ulike dukker du kan leke med.

Slik blir ulike boyband på sett og vis som speil for sin tid, til tross for at de fremstår som veldig like hverandre, sier Mats Johansson, postdoktor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo som er en av forskerne i prosjektet "Popular Music and Gender in a Transcultural Context".

Er Jackson 5 et boyband?

Han påpeker at begrepet boyband slett ikke er noen nøytral beskrivelse. For er The Beatles et boyband? Eller Jackson 5? De er vitterlig guttegrupper, men likevel langt fra hva man vanligvis mener den lite kredible benevnelsen boyband.

Michael (foran t.h.), Marlon (foran t.v.), Tito (bak t.v.) Jackie og Jermaine (bak t.h) Jackson i Jackson 5 fikk sitt gjennombrudd i 1969. Foto: AP

— Jackson 5 var jo en klassisk vokalgruppe som sang i harmonier og så søte ut. Men det finnes for mange musikkhistoriske referanser i musikken deres, for mye som viste seg å bli stildannende, til at Jackson 5 kan passe inn i et slikt begrep, sier Johansson, som mener det handler om hvilken kredibilitet band får blant musikkjournalister og andre premissleverandører når populærmusikkhistorien skrives. Og da blir benevnelsen "boyband" er gjerne øremerket band der alle guttene, ofte fem i tallet, synger og danser, heller enn å spille instrumenter.- Det ligger en masse kulturelle forestillinger i begrepet. One Direction virker å følge det prototypiske boybandformatet ganske tett både når det gjelder musikk og den visuelle fremtoningen, helt ned til detaljer i kroppsspråket, sier Johansson.

Lansert i sosiale medier først

En ting skiller imidlertid One Direction fra tidligere tiårs boyband. Trangen til å danse i takt, i felles koreograferte opptrinn, ser ut til å være svakere nå. Til forskjell fra forrige guttebandbølge valgte dessuten Columbia Records en ny lanseringsstrategi. Istedenfor å gi ut en singel først, startet plateselskapet ifølge New York Times en fire måneder lang kampanje i sosiale medier før første låt ble spilt på radio i USA.

Nå er One Direction omgitt av en fanskare de lett tilårskomne heltene i tidligere tiårs boybandsuksesser bare kan drømme om i dag, og MTV melder at en rekke nye boyband nå satser på å innta det amerikanske markedet i 2012.

Blant dem er Heart2Heart, et boyband orkestrert av tidligere N'Sync-medlem Lance Bass, som stiller med både bløte, sminkede blikk og koordinerte dansebevegelser i sin musikkvideo.Parallelt har en annen britisk guttegruppe, The Wanted, lansert seg som et "anti-boyband-boyband", med frekkere fremtoning, todagersskjegg, utilslørte sexreferanser og fokus på festing og fanteri.

Men anti-guttebandet er selvfølgelig også en del av guttebandenes faste katalog, slik East 17 i sin tid var det rampete motstykke til ballademakerne i Take That. En del av oppskriften er, som alltid, å få de unge heltene til å virke unike i all sin uniformerthet.kjersti.nipen@aftenposten.no