Kultur

Du kan straffes for andres netthets

Visste du at du har ansvaret for det som skrives på Facebook-veggen din?

Det er straffbart også å medvirke til å spre ulovlige ytringer, slår advokat Jon Wessel-Aas fast. Bildet er en skjermdump fra kommentarfeltet under en sak om Trine Grung på tv2.no tidligere i år. Foto: Skjermdump TV2.no

 • Martin Skjæraasen
 • David Bach

Den estiske nettavisen Delfi ble i 2008 dømt for ikke å ha fjernet nedlatende kommentarer mot fergeselskapet Estonia. Delfi anket i 2010 til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, etter at estisk høyesterett mente det var Delfi som var ansvarlig, og ikke personene som stod bak kommentarene.

Les også

Nettaviser kan få bøterfor hets i kommentarfelt

Domstolen i Strasbourg bestemte 10. oktober i år ikke å frikjenne nettavisen for kommentarene. Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum sa torsdag til Aftenposten at hun ikke trodde dommen ville få konsekvenser for norsk nettpublisering. Advokat Jon Wessel-Aas mener imidlertid at norske debattfelt vil havne i retten.

— Jeg tror det er bare et spørsmål om tid. Både nettaviser og bloggere kan bli holdt rettslig ansvarlig for det som står i kommentarfeltene. Men folk er nok mer tilbøyelige til å rette erstatningskrav mot profesjonelle aktører med store spredningspotensial, sier Wessel-Aas.

Du er ansvarlig

Ifølge Wessel-Aas er det først og fremst den som skriver innlegget som er ansvarlig. Men får du en hatsk kommentar på bloggen eller Facebook-veggen din, kan du bli nødt til å fjerne den.

- En blogger eller Facebook-bruker har selv ansvar for å fjerne ulovlig innhold, forteller han.

I motsetning til nettaviser, er ikke Facebook ansvarlig for det som måtte skrives. Det følger av bestemmelser i e-handelsloven, som begrenser såkalte «tekniske mellommenns» ansvar for innholdet i brukernes ytringer. Det gjelder eksempelvis Telenor, selv om det er deres bredbånd som blir brukt.

Les også

- Du trenger ikke være redaktør for å ha ansvar for andres ytringer

— Facebook har riktignok et ansvar om de blir gjort positivt kjent med at en bruker skriver krenkende innlegg. Da må de sørge for at innlegget fjernes, sier Wessel-Aas. - Så jeg bærer ansvaret om noen skriver en rasistisk kommentar på Facebook-veggen min?

— Ja, når loven som forbyr disse uttalelsene, inneholder en formulering om det er straffbart å medvirke til å spre slike ytringer, vil du kunne stilles til ansvar for ha dem på veggen din. Men ikke umiddelbart. Ansvaret oppstår først når du får kunnskap om, eller burde ha skaffet deg kunnskap om, ytringen, og ikke fjerner den, forklarer Wessel-Aas.

- Hvorfor har jeg ansvar for hva andre skriver?

— Aviser har alltid hatt et redaksjonelt ansvar for leserinnleggene de trykker og det som skrives i kommentarfeltene. Det finnes få rasjonelle argumenter for at disse reglene ikke skal gjelde for blogger og Facebook, selv om det stilles strengere krav til kontrollen en godt besøkt nettavis skal ha, enn en privat blogg med liten aktivitet.

Jon Wessel-Aas, jurist. Foto: Åserud, Lise

— Gjelder dette også for et lukket forum? - Det kommer an på hva slags krenkelse det er snakk om, og om loven krever at den er begått offentlig. Mange typer krenkelser er ulovlige også når de bare ytres overfor noen få personer eller bare overfor den som utsettes for krenkelsen, mens andre krenkelser forutsetter at de begås offentlig, forklarer han.

— Men etter at Stortinget endret straffeloven nylig, regnes det som offentlig også om det skjer i lukkede fora på nett, så lenge det er mer enn 20-25 personer som har tilgang. Derfor er spørsmålet ikke så praktisk lenger. Det meste på nett vil regnes som offentlig.

- Umulig å få med seg alt

Flere eksempler fra nært og fjernt utland viser hvor ille netthetsing kan ende. I Sverige tok ungdom til gatene i opprør i desember i fjor, etter at unge jenter ble trakassert på sosiale medier. 27 ungdommer ble innbragt etter opptøyene, og til slutt innrømmet en tenåring å stå bak Instagram-kontoen som førte til urolighetene.

Også i USA raser debatten etter at 12 år gamle Rebecca ble mobbet til selvmord, som nyhetsbyrået AP meldte tirsdag. Hun kan ha blitt mobbet av så mye som 15 jenter via nettet, skriver TV2.no.

Les også

Fulle troll vs. full kontroll

Bloggeren Gunnar Tjomlid driver en av landets mest populære blogger, tjomlid.com, hvor han ofte går kritisk inn i betente temaer. Han har sett debattdyret på nært hold. — Jeg har fått mye dritt rettet mot meg selv, spesielt fra vaksinemotstandere, hver gang jeg skriver om vaksiner. Da skriver de for eksempel noe på Facebook eller på en egen blogg som er akkurat innenfor det lovlige, men nok til at andre som følger opp i kommentarfeltet skriver injurierende ting, sier han.

Tjomlid sier han er bevisst på at innholdet på bloggen er hans eget redaksjonelle ansvar - også kommentarfeltet.

- Det er mye drittslenging

— Samtidig er det jo fullstendig umulig å få med seg alt. Da jeg skrev en bloggpost om en politimann som ble avskjediget grunnet hans ytringer i sosiale medier var det på ett døgn kommet over 1000 kommentarer. Da er det hjelp i at det finnes et modereringssystem som tillater andre å klikke på «upassende», så blir det fjernet med en gang, sier Tjomlid.

Han går ut fra at dersom det skal praktiseres lovgivning på feltet, så må bloggerne få sjans til å fjerne ufine kommentarer selv, etter å ha fått en advarsel om dem.

— Jeg følger med så godt jeg kan, og får jeg beskjed om noe som går over streken så vil jeg vurdere å fjerne det. Men det er umulig å se alt.

- Er det mye drittslenging?

Les også

«Du er ikke egnet for videre reproduksjon og burde skytes»

— Det varierer veldig. Det er mye drittslenging mot meg. Før valget skrev jeg et par poster om blant annet Willy Wiksaas, som skrev en del rasistiske ting på Facebook. Det samme skjedde da jeg skrev om politibetjenten som ble avskjediget. I kommentarfeltet var det fryktelig mye stygt. Men det er som regel rettet mot meg, og da har jeg mye høyere terskel. Jeg har aldri slettet dritt mot meg, for jeg vil ikke se ut som jeg prøver å sensurere kritikk. Selv om det ikke egentlig er kritikk - det er rene personangrep. - Er det greit å gå til sak mot eieren av nettstedet hvor det kommenteres stygt?

— Jeg synes det er fryktelig vanskelig. I utgangspunktet er jeg veldig for at man har ytringsfrihet til å få si nesten akkurat hva man vil, og så er jeg litt usikker på om man skal bruke rettsvesenet på å slå ned på sånt. Jeg ønsker vel heller at man bruker motstemmer og andre former for selvjustis. Ellers risikerer man en skikkelig trussel mot ytringsfriheten. Kritikk av firmaer og selskaper må være veldig alvorlig før de kan få deg dømt. Det bør dreie seg om æreskrenkende uttalelser mot navngitte individer. Mot selskaper synes jeg terskelen skal være veldig høy, sier Tjomlid, og legger til at han har mest tro på en form for selvjustis.

Anbefaler sletting

Radiojournalist og blogger Trine Grung har også opplevd mye hets i kommentarfeltet på sin blogg.

— På mitt eget nettsted og til mine kunder anbefaler jeg sletting når folk går på person og ikke sak. Jeg sletter også hvis det er veldig ufine kommentarer som går igjen, hvis det er navn som går igjen og ofte kommenterer ufint, sier Grung.

Grung er ambivalent til tanken om at kommentarfeltet tas til retten.

Les også

Elev politianmeldt av ungdomsskole

— Jeg synes det er flott at man står til ansvar for det man skriver, for vi har ytringsfrihet i Norge. Vi må få lov til å ytre oss negativt om en politikers meninger, men ikke personen. Det er to forskjellige ting, sier Grung, og trekker frem den populære Fotballfrue som en blogger som får gjennomgå ekstra mye.- Hun har jeg oppriktig vondt av. Hun har 130.000 daglige treff, og har oppnådd noe helt unikt i norsk sammenheng. Hun deltar ikke lenger på Twitter, sier hun. Folk håner åpenlyst hele tiden. Og hun blogger om akkurat de samme tingene som KK og andre blader. Det er ille hvordan hun får gjennomgå, sier Grung.

Bloggselskaper er medgjørlige

Advokat Jon Wessel-Aas har bistått flere personer som er blitt hengt ut på blogger.

— Som regel løser det seg når vi ber bloggerne fjerne innlegg som utleverer private opplysninger, inneholder urettmessige beskyldninger eller annet, forteller han.

Noen ganger dreier det seg om anonyme blogger, opprettet for å henge ut en person.

- Her henvender vi oss til bloggselskapet, for eksempel blogspot. Som regel fjerner de den raskt, også utenlandske selskaper, som formelt sett ikke trenger å følge norske lover, sier han.

 1. Les også

  Ansvar for andres ytringer?

 2. Les også

  - Denne saken handler om hva en offentlig debattant bør tåle

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Rett til ytringsfrihet møter rett til privatliv: Hvem har ansvar for kommentarfeltene? | Erlend A. Mehti

 2. DEBATT

  Uakseptable kommentarer blir usynlig sensurert av politiske partier. Hvorfor er det problematisk?

 3. KULTUR

  Nettavisen-journalistene sier unnskyld til Noman Mubashir

 4. NORGE

  MDG tok trusler til politiet: «Vi kan fjerne deg»

 5. KULTUR

  4 spørsmål og svar om hva som er greit i sosiale medier

 6. DEBATT

  Resett-debattantene er frittenkende på en langt mer saklig måte enn det Rossavik gir inntrykk av