Spår rekordomsetning for norske filmer

2014 kan bli det beste kinoåret for norsk film på 39 år. Redaktør i bransjeblad spår over tre millioner solgte billetter her til lands.

Tall fra Film & Kino viser at norske filmer inntil mandag hadde omsatt 1.075.495 billetter på norske kinoer. Det er en økning på hele 63 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og en tredobling siden kriseåret 2012.

Denne høsten er 15 norske kinofilmer premiereklare, i tillegg til de 19 som allerede er vist for publikum så langt i år. Det er også ny rekord i antall norske premierefilmer på et år, ifølge direktør Sindre Guldvog ved Norsk filminstitutt.

Redaktør Geir Kamsvåg i bransjebladet Cinema har klokkertro på at norsk filmbransje i løpet av 2014 vil sette enda en rekord i nyere tid.

- Jeg er overbevist om at de norske filmene vil få en totalomsetning på over tre millioner billetter på norske kinoer.

Det har ikke skjedd siden 1975, da Flåklypa Grand Prix herjet som verst, og alene omsatte 1,8 millioner billetter. Totalt så 3,8 millioner nordmenn 14 norske premierefilmer i 1975. I 2011, som er det nest sterkeste året, ble det kjøpt 2.856.893 billetter til 33 norske filmer.

Kamsvåg begrunner sin spådom om rekordsalg med at norsk film i høst har en rekke temmelig sikre publikumsfavoritter.

- Det kommer tre sterke barnefilmer gjennom Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Operasjon Arktis og Karsten og Petras Vidunderlige jul. Disse tre filmene alene vil selge godt over en million billetter, sier han.

Roy (Anders Baasmo Christiansen) skifter ut et punktert dekk påSennalandet i Finnmark i bilfilmen Børning. Nina (Ida Husøy) er hans datter som har tvunget seg med på et illegalt billøp fra Tyrigrava ved Oslo til Nordkapp.

I tillegg nevner han Norges første bilfilm, Børning , som en kommende storselger. Filmen har premiere i dag, og har allerede en omfattende fanbase over hele landet gjennom titusener av bilinteresserte. Mange i dette miljøet har vært med på å lage filmen, eller deltatt på egne Børning -arrangementer i forkant av premieren.Les også:

Les også

Skuespiller råkjørte i 230 km/t på E6

Storfilmen Beatles , basert på Lars Saabye Christensens bok fra 1984, krimkomedien Jakten på Berlusconi og Liv Ullmanns engelskspråklige Frøken Julie regner han også som tre filmer med potensielt stort publikumstekke.

- Jeg har også tro på at surfe— og ekstremsportsdokumentaren Bjørnøya kan bli et fenomen på kino, akkurat som skifilmen Supervention ble det i fjor, sier han.

Den ble sett av nær 40.000 på kino.

Bjørnøya følger tre brødre som drar til den iskalde øya mellom Svalbard og fastlandet for å surfe i uberørte bølger, kjøre snowboard ned bratte skrenter og kaste seg utfor klipper med paraglider, mens de utforsker forholdet til naturen og seg i mellom.

Høstsalget er klart best

Kamsvåg vektlegger dessuten at over to tredjdeler av det totale billettsalget på norsk film har kommet i høstsesongen de siste fire årene.

Les også:

Les også

Fikk låne rådyre gatebiler uten å betale en krone

Direktør Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt vil ikke begi seg ut på å tippe hvor billettsalget ender, men nøyer seg med å være svært fornøyd med utviklingen. I vår var det fokus på at filmer som Elsk meg , Permafrost , Søvngjengeren og Brev til Kongen hadde helt minimale salgstall, og ikke en gang kom over 10.000.

- Det er veldig bra og sterkt at årets norske premierefilmer allerede er sett av over en million mennesker på kino. Vi vet også at vi har en god høstmeny, med mye god kvalitetsfilm på plakaten, sier han.

Også Guldvog trekker frem de tre barnefilmene og familiefilmen Børning som en av høstens klare publikumsmagneter.

Irske Colin Farrell og regissør Liv Ullmann under innspilling av Frøken Julie. Filmen får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september.

Tre norske til Toronto

- Det er også gledelig at vi stiller med tre norske verdenspremierer på filmfestivalen i Toronto om en drøy måned. Det er en bekreftelse på at norsk film er på rett vei, og at vi blir sett og anerkjent i utlandet, sier han.

De tre norske som skal vises på det som er Nord-Amerikas viktigste filmfestival er Ullmanns Frøken Julie , Bent Hamers 1001 gram og Ole Giævers Mot Naturen .

Doktor Proktors prompepulver, basert på Jo Nesbøs barnebok, er den filmen som topper den norske kinolisten hittil i år, med 374.008 billetter. Karsten og Petra på vinterferie er på sjetteplass av alle filmene, og et salg på 210.516. Kule Kidz gråter ikke har omsatt 106.267 billetter.

Les også:

Les også

Blockbustere i kunstfilmens høyborg

- Vi er godt fornøyd med billettsalget på Doktor Proktor , selv om det kunne blitt enda bedre. Etter en knallstart med svært sterke tall ble fortsettelsen ødelagt av alt for godt vårvær, sier produsent Synnøve Hørsdal i produksjonsselskapet Maipo.

Hun er i høst aktuell med Frøken Julie , som allerede er solgt for visning til nær 20 land. Spania, Frankrike og Tyskland er noen av de største markedene som har kjøpt filmen, opplyser hun. Det vekker oppsikt internasjonalt at Ullmann har fått de Oscar-nominerte stjernene Jessica Chastain og Samantha Morton, og Golden Globe-vinneren Colin Ferrel på rollelisten.

- Vi regner også med salg til USA og Storbritannia, men de avtalene skjer først etter visningene i Toronto, sier Hørsdal.

Filmen er basert på August Strindbergs skuespill fra 1888, men her er historien lagt til et slott i Irland.