Kultur

Slik blir Lambda

Om fem år skal det nye Munchmuseet ferdig i Bjørvika. Nå kan du se resultatet.

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Når byggingen av det omstridte Lambdamuseet starter neste sommer, er det etter år med lange politiske stridigheter. Nå ser Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munch-museet bare frem til åpningen.

Han kan love et museum hvor det vil bli lagt stor vekt på publikumsarealene.

— Dette er et arbeid som har vært under videreutvikling hele veien. Det vi likevel har lagt vekt på da vi tok opp arbeidet med museet etter det politiske vedtaket i fjor sommer, handlet først og fremst om fasiliteter for publikum. Ikke minst har vi jobbet

mye med restauranttilbudet og øvrige serveringssteder, saler for konserter, forestillinger, konferanser og lignende, sier Henrichsen.

Les også:

13 etasjer

Det nye Munch-museet vil få 13 etasjer, med totalt elleve utstillingssaler. I tolvte og delvis trettende etasje er det nå tegnet inn to store balkonger, hvor publikum kan nyte utsikten både mot øst og vestsiden av byen.

I første etasje vil det bli restaurant og kafé, kino, museumsbutikk, informasjon, etc. I tillegg blir uteservering både sør mot fjorden og vest mot Akerselva utenfor bygget.

— I første etasje vil det bli en stor flate, hvor det blant annet vil bli laget et nedfelt amfi. Her vil vi også kunne vise både kino, konserter, foredrag eller små forestillinger, med plass til over 1000 personer.

Vi ønsker å skape et aktivt museum, hvor det skal foregå spennende ting fra morgen til kveld. Vi ser for oss at vi skal ha åpningstider store deler av døgnet, sier direktøren.

Publikumssal

AFT01740532-mgyItagA6n.jpg Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

Det vil også bli en publikumssal i andre etasje, hvor det kan arrangeres konserter, forestillinger, installasjoner, servering og andre ting. Denne vil romme rundt 550 personer.— I utgangspunktet satser vi på 6-7 utstillinger på årsbasis, i tillegg til å vise mer av samlingen. Samtidig ønsker vi så stor fleksibilitet som mulig. Vi legger vekt på at dette skal bli et

museum med et omfattende utstillingsprogram. I tillegg til å presentere Munchs egne verker, vil vi også sette Munch i en bredere kontekst i sammenheng med andre kunstnere, sier direktøren.

Det betyr blant annet at når museet sender ut noe fra sin samling rundt i verden, kan de be om tilsvarende utstillinger i retur.

— Dermed blir museet ytterligere styrket ved at vi kan trekke til oss internasjonale utstillinger fra andre samarbeidspartnere fra USA, Europa og andre steder i verden. Dette vil radikalt kunne styrke museumstilbudet i byen, sier Henrichsen.

Hele museet har et bruttoareal på 25.600 kvadratmeter, mens seve utstillingsarealet blir på 4.700 kvadratmeter. Dette er tre ganger så mye som dagens museum på Tøyen.

Tidsplanen

Reguleringsplan skal behandles av bystyret våren 2014, mens byggestarter er satt til sommeren 2015

Innflytting er anslått til årsskiftet 2018/2019.

Ledelsen ved museet har mål om 500 000 beøkende det første året. Bygget er dimensjonert for 2000 besøkende samtidig, og det skal være plass til åtte skoleklasser hver dag.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Munch-direktør Stein Olav Henrichsen: – Jeg er overrasket over hvor innstendig mange vil diskutere noe som ikke er ferdig ennå

 2. KULTUR

  Munchmuseets drømmegjester

 3. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år

 4. KULTUR

  Stein Olav Henrichsen fortsetter som direktør ved Munchmuseet

 5. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 6. KULTUR

  Langt færre besøker Munchmuseet i 2016