Kultur

Dette er de nye passene

Norske landskap er valgt som vinner av designkonkurranse.

Politidirektoratet skal utvikle en ny serie pass, ID-kort og reisedokumenter med bedre sikkerhet.
  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist
Presse-filer-02-IDpiVmdEhD.jpg

Politidirektoratet skal utvikle en ny serie pass, ID-kort og reisedokumenter med bedre sikkerhet, og utlyste i februar en designkonkurranse.

– Misbruk av identitetsdokumenter er et økende problem, sier leder av IDeALT-programmet i Politidirektoratet, Annar Bohlin-Hansen, i en pressemelding.

– Vår målsetting er større utbredelse av sikre identitetsdokumenter som er enkle å kontrollere. Dette vil bidra til å forebygge og bekjempe kriminalitet knyttet til misbruk av identitet.

Les også:

Les også

Slik blir den nye 100-lappen

Fem byråer kjempet om oppdraget

Etter en innledende runde gikk fem byråer videre til en finalerunde. Nå har en fagjury kåret «Det norske landskap» av Neue Design Studio som vinner av konkurransen.

Som navnet tilsier, tar de utgangspunkt i landskapet i Norge, noe som etter juryens mening viser norsk identitet og gjør at passet fremstår som et verdidokument. De legger også vekt på den folkelige forankringen dette temaet gir, samt det tidløse aspektet.

Vinnerutkastet skal videreutvikles ut fra tekniske- og sikkerhetsmessige hensyn.

«Designet er tiltalende og stilrent, fargene er subtile og abstraheringen av landskap er spennende. Forslaget ser ut til å være utformet med stor vekt på funksjonen til pass og ID-kort, og fremstår tydelig som et verdidokument. Konseptet er konkurransens mest nedtonede og stilrene løsning, og skiller seg positivt ut. Estetisk har man klart å gjøre landskapsmotivene til et egenartet uttrykk. Juryen verdsetter løsningens enkelthet».

Forenkler naturen

— Å bli valgt som samarbeidspartner for design av de nye passene er så ærefullt som det kan bli, sier Gørill Kvamme, daglig leder og partner i Neue Design Studio.

— Passet er et av få steder hvor vår norske identitet bokstavelig talt synliggjøres. Vi er strålende fornøyd over at juryen satte pris på løsningen, sier Benjamin Stenmarck, designer og partner i Neue Design Studio.

Vinnerutkastet skal nå bearbeides, og designuttrykket vil få et endret utseende ut fra tekniske- og sikkerhetsmessige hensyn.

Les også

  1. Norges nye pengesedler: Utlandet roser og misunner oss

  2. Fra nasjonsbygging til matkritikk

  3. Norsk museumsapp i internasjonal designkonkurranse