Kultur

Nordens beste mobilspill

De beste nordiske spillene fra 2014 ble hyllet på Nordic Game Awards forrige uke. Vi har anmeldt fire av de nominerte.

Leo's Fortune er et sjarmerende og vakkert plattformspill for små og store barn.
  • Jon Cato Lorentzen
    Jon Cato Lorentzen
    spillanmelder
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Nordiske mobilspill har gjort stor suksess internasjonalt. Spill som Candy Crush , Clash of Clans og Angry Birds er alle utviklet i Norden. Under Nordic Game Awards i Malmø forrige var det mer eksperimentelle enn kommersielle spill som stod i fokus. Her er fire av de nominerte spillene.

Heartbeats.jpeg

Heartbeats Format: Ios

Karakter: 4

Heartbeats er en interaktiv visuell novelle der man leker seg med tekst og bilder og skal løse ulike bildeoppgaver for å komme videre.

Den kunstneriske stilen blir til tider litt for pretensiøs men skaperne har gjort en godt jobb med å pønske ut oppgaver og gåter for spilleren. Dette er meditativ og smart grubling, et spill for rolige stunder der man har tid og fred til å fase omverden ut og fokusere fullt og helt på å knekke kodene på skjermen.

Heartbeats er et kunstnerisk eksperiment, et slags visuelt dikt fullt av følelser og hodebry som med fordel kunne vært enda mer lekent.

Back to bed.jpg

Back to Bed Format: Ios, Android, Windows

Karakter: 4

I dette visuelt vakre spillet skal man hjelpe en søvngjenger fanget i en drøm. Drømmelandskapet er inspirert av Salvador Dali-malerier, hunden vi styrer skal prøve å dytte søvngjengeren i riktig retning så han havner tilbake i senga si i stedet for å falle ned stup og kanter.

Oppgaveløsningen blir noe monoton etter hvert og kontrollsystemet er heller ikke optimalt. Men som tidsfordriv på senga før man skal sove er dette akkurat passe engasjerende til å forberede oss på en god natts søvn.

Sailor.jpg

The Sailor’s Dream Format: Ios, Android

Karakter: 3

Svenske Simogo blir hyllet som noen av de største kunstnerne innen mobilspill. Deres interaktive roman Device 6 og skrekkspillet Year Walk har vunnet flere internasjonale priser. The Sailor’s Dream er et av de vakreste spillene de har laget, men ikke et av de beste.

Ved å utforske vakre bilder låser spilleren opp tekst, sanger og en fortelling. Alt ser nydelig ut hele tiden men spillerens rolle blir for distansert til innholdet. Stemningen i The Sailor’s Dream er magisk, men spilleren slipper liksom aldri inn i spillet.

For deg som elsker vakre digitale leketøy er The Sailor’s Dream strålende, men det er rett og slett litt for lite under overflaten til å virkelig engasjere her.

Leos-Fortune-Screenshot-0131.jpg

Leo’s Fortune Format: Ios, Android, Windows

Karakter: 5

Plattformspill fungerer som regel ikke så bra på mobil, den trykksensitive skjermen er ikke optimal for presis hopping og bevegelse, men Leo’s Fortune er et hederlig unntak i sjangeren. Ved å gjøre kontrollen løs og flytende føles spillingen naturlig med skjermstyring.

Vi styrer en liten hårball med øyne som skal bevege seg rundt i svært vakre verdener med tilnærmet fotorealistisk grafikk. Leo’s Fortune lekre grafikk trollbinder meg og jeg fortsetter å spille takket være godt nivådesign og god kontroll.

Dette er en aldri så liten svensk oppvisning i skjønnhet og god spillforståelse. Et barnevennlig og givende lite plattformspill.

Les også

  1. Er fremtidens romaner interaktive?

  2. Rollespill på mobilen

Les mer om

  1. Spill