Kultur

Norske barn møter mer trøbbel på nett

Norske barn er ekstremt pålogget. Det gjør at de oftere kommer i kontakt med mobbing, seksuelt innhold og trakasserende innhold på nett enn barn i andre europeiske land.

Norske barn debuterer på nett når de er 18 måneder og er i høyrisikogruppen for ubehagelige opplevelser på nettet, viser en ny undersøkelse. Foto: NTB Scanpix

 • Kjersti Nipen
  Kjersti Nipen
  Journalist

Mer nettmobbing, større eksponering for seksuelle bilder og flere plagsomme opplevelser på nett.

Å kutte kabelen er likevel ikke løsningen.

Det kommer frem i EU Kids Onlines oppsummering av europeiske barns digitale hverdagsliv. Her erNorge plassert blant landene i høyrisikogruppen, sammen med Danmark, Sverige og flere østeuropeiske land.

 • 23 prosent av norske barn svarer at de har hatt plagsomme opplevelser på nettet.
 • 34 prosent av norske barn i undersøkelsen har sett ett eller flere seksuelle bilder på nett det siste året – høyest i Europa.
 • 20 prosent av norske barn har sett eller mottatt seksuelle meldinger via nett. Det er betydelig høyere enn det europeiske snittet på 6 prosent.
 • 31 prosent av norske barn rapporterer at de er blitt mobbet, online eller offline. 8 prosent rapporterer at de er blitt mobbet via Internett. Begge tallene er blant de høyeste i Europa.

Ikke bare negativt

De mange faresignalene for norske barn på nett er imidlertid ikke utelukkende tegn på negativ utvikling.

— Vi må skille mellom risiko og faktisk skade. Å havne i kategorien for høyest risiko er ikke nødvendigvis noe negativt. Det er forbundet med en rekke positive faktorer, fordi høy risiko er knyttet til høy nettbruk generelt, sier Elisabeth Staksrud, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, som har forfattet den norske delrapporten.

Forsker Elisabeth Staksrud Foto: Universitetet i Oslo

Dette henger sammen med at norske hjem er ekstremt oppdatert teknologisk.— "Alle" har bredbånd, "alle" har smarttelefon. Da blir også bruken av nettet mer privat. Barna kan utforske mer på egen hånd, og kommer dermed også borti litt mer, sier Staksrud.

Debutalder 18 måneder

Samtidig starter norske barns karrière på nett tidligere enn i mange andre land. I snitt er ungene bare 18 måneder når de starter utforskningen av nett, gjerne fra et fang der de får hjelp til å finne frem morsomme YouTube-videoer.

— Det betyr at de yngste i Skandinavia er utsatt for flere risikofaktorer på nett enn i for eksempel Spania og Portugal, sier Staksrud.

Den tidlige nettbruken bidrar imidlertid til at norske barn også scorer godt over snittet på digitale ferdigheter, som f.eks. gjelder kunnskap om kildekritikk, hvordan blokkere uønskede meldinger eller endre innstillinger om personvern, kommer det frem i EU Kids Online-rapporten.

Faktisk skade

Likevel ser forskeren områder der norske barn ikke bare utsettes for risiko, men også for faktisk skade.

— Norge scorer høyt på noen av de mest aggressive tingene, som digital mobbing og hvor mange som har mottatt trakasserende meldinger. Da har vi en god indikasjon på at dette er et område man bør prioritere å jobbe med, blant annet på skolene, sier Staksrud.

Norske foreldre dyrker selvstendighet

Staksrud ser den høye risikoen for norske barn på nett i sammenheng med et annet område der norske barn og foreldre skiller seg ut i Europa: Grad av selvstendighet. På spørsmål om hvilke verdier foreldre vil gi videre til sine barn, skiller norske foreldre seg ut ved hvor sterkt de vektlegger dette.

— Norske foreldre er opptatt av at barna er mennesker, at de skal få utøve sitt virke selvstendig. Det gjelder også de digitale ferdighetene. Det betyr at de fleste norske barn utvikler motstandskraft og håndteringskompetanse mot risiko på nett. Det viktigste for å øke evnen til å håndtere risiko, er at de voksne bryr seg om hva barna driver med på nett. Her scorer Norge høyest, både når det gjelder foreldre og lærere, sier Staksrud.

- Innmarikjipt

Telenor,Medietilsynet, Røde Kors og Barnevakten har gått sammen om en felles innsatsmot digital mobbing, Bruk Hue, som nå turnerer norske ungdomsskoler. Daårets kampanje ble innledet på Marienlyst skole i Oslo, var det mange ungdommersom hadde erfaring med at nettbruk også kan by på ubehagelige opplevelser.

Kulturminister Hadia Tajik møtte ungdommer på Marienlyst skole da kampanjen Bruk Hue ble innledet i Oslo. Da fikk hun høre hvordan mange unge får trøbbel på digitale medier. Blant dem som har erfart at nettet kan være ubehagelig, er Thea Sagen (øverst t.v.), Erlend Sem Hartgen og Tuva Greaker. Foto: Trygve Indrelid

— Jeg har fått kommentarer og setninger skrevetom meg på nett, med oppfatninger om hvordan jeg oppfører meg, om at jeg ikke erverdt de vennene jeg har og ikke passer inn i miljøet. Og at jeg er feit,"bred", hore og bitch, forteller Thea Sagen (15). - Hvor skrivesslike ting?

— På Formspringog Facebook.

Hva synes duom det?

— Det er heltforferdelig. Veldig kjipt.

- Har du selvgjort ting du angrer på?

— Jeg harkanskje prøvd å si fra til personer, det angrer jeg på. Da fikk jeg bare endamer tilbake.

Tuva Greaker(15) forteller at hun ikke har opplevd noe veldig ubehagelig.

— Men det erblitt lagt ut bilder av meg som jeg skulle ønske ikke lå på nett, bilder jegsynes er stygge, for eksempel.

- Har du selvgjort ting du angrer på?

— Ja, det harjeg. Når man snakker med mennesker på nett, ser de ikke ansiktsuttrykket ditt,og om du tuller. Da har ting jeg har sagt på nett blitt oppfattet annerledes,og det er trist.

Erlend SemHartgen (15) har fått stygge meldinger på mobilen.

— Det er innmari kjipt når noen du trodde varvenner, viser seg å være kjipe. Det beste er bare å ignorere det. Heldigvishadde jeg mange andre venner, fra forskjellige grupper, da kan man bare overse desom er kjipe.

- Har du gjortnoe du angrer på selv?

— Ja, på en måte. Jeg svarte på meldingene på sammemåte til han som sendte til meg. Det skulle jeg ønske jeg ikke gjorde. Det blebare en større sak av det, det er bedre bare å la det være.

 1. Les også

  Dette skremmer barn mest på nettet

 2. Les også

  Å begrense nettbruken kan skade barn

 3. Les også

  «Barns beste» og andre maktmidler

 4. Les også

  Trygg bruk-pris til Kaja Hegg

GRAFIKK: EUROPAKART Foto: Anne Gjertsen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Unge i Norge er mest på mobilen i Europa og sexter mer enn gjennomsnittet

 2. NORGE

  Få barn ber om hjelp fra voksne når de hetses på nett: – Mange tror at foreldre ikke tar netthets seriøst

 3. NORGE

  Vanskeligstilt ungdom trenger å være på nett

 4. FORELDRELIV

  Mariann fikk sjokk da hun så hva slags bilder hun hadde delt av barna

 5. A-MAGASINET

  Barneombudet: – Heiagjenger i sosiale medier skal ikke være støtteapparat for sårbar ungdom

 6. KOMMENTAR

  Digital mobbing - fra penn og papir til smarttelefoner | Ingeborg Senneset