Kultur

Unorsk krim fra Norge

Actionkrimserien "Hunter" har 1800 klipp pr. time. Hvert bilde varer bare to sekunder. Det er ikke vanlig kost fra NRK Drama.

  • Forf>magnus Knutsen Bjørke (foto)
  • <forf>per Kristian Bjørkeng <

Kamera er alltid i bevegelse og klippetakten er superkjapp i de seks timelange episodene i NRKs nyeste prestisjeserie.

Handlingen minner da heller ikke om en tradisjonell detektivkrim. I stedet for at en etterforsker forsøker å nøste opp en begått forbrytelse, er fienden i "Hunter" en tungt utstyrt kriminell bande som nok kommer til å begå stadig nye forbrytelser underveis — om de ikke blir stoppet i tide. Hovedpersonene har kompliserte personlige bakgrunnsdrivkrefter, og akkurat som i "24" svirrer kameraet konstant rundt ulike operasjonsrom som delvis er skjult av persienner. Et stort team skal forsøke å stanse den hensynsløse banden.

Handling hele tiden.

— Et slikt actiondrama har handling hele tiden. Det blir veldig annerledes enn en tradisjonell etterforskning med én eller to hovedfigurer av typen Derrick eller Inspektør Morse. Jeg ønsket å lage noe sterkt, dynamisk og virkelighetsnært, med sterke krefter i spill og rask rytme. Det er sånt jeg liker, sier regissør Jarl Emsell Larsen. Han er tidligere kjent for å ha stått bak seriene "Fox Grønland", "Offshore" og "Svarte penger - hvite løgner". Larsen har brukt masser av researchtid sammen med politifolk for å skape en mest mulig realistisk fiktiv verden.

Den dramatiske første episoden starter med at en kriminell bande frigir en innsatt fra en fangetransport, med maskingevær og innleid brannbil - uten å ta hensyn til om politimenn blir drept. Den dagen han leverte manus, lurte han på om kriminaliteten i første episode var urealistisk dramatisk i lille Norge. 14 dager senere skjedde NOKAS-ranet. Ikke rart NRK allerede har bestilt en "Hunter 2" fra frilanseren. Larsen sparker med glede i gang en ny, seks måneder lang innspillingsperiode til våren. Regissøren håper serien oppnår noe mer enn å underholde.

Vil ha debatt.

— Jeg ønsker å skape debatt om det dilemmaet vi står overfor som samfunn når de kriminelle organiserer seg. Vi må velge mellom rettssikkerhet og rettstrygghet. Og det handler ikke om hvorvidt man kan bli sett av et kamera sammen med feil dame på trikken. Det handler om ofre og vitner som ikke lenger våger å snakke med politiet, og hvilke tiltak man da må sette inn. Selv om vi har fått en ny lov om vitnebeskyttelse, er det jo en straff i seg selv å vitne når man risikerer å miste alt man har kjært fordi man har sett en kriminell handling, sier Larsen.

Serien er en skikkelig storsatsing fra NRK. Hver av de seks episodene koster fem millioner å lage. Et skikkelig stjernelag bemanner rollene, med Mads Ousdal, Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i spissen. Dahl Torp spiller minst like gjerne på TV som film, selv om det unektelig fortsatt er en tanke mindre glamorøst.- Jeg skjønner ikke det skillet der. Det er jo mange flere som ser en TV-serie enn en film. Dessuten er det jo flott for oss skuespillere å få jobbe så grundig med en karakter. I en spillefilm er det maks tre skikkelig gode scener for en skuespiller. I en serie som dette er det jo seks hele timer å spille på, sier Ane Dahl Torp, som også jobbet med Larsen på "Svarte penger - hvite løgner."Les anmeldelsen: 5

Les også

  1. TV-spenning fra frontlinjene

Regissør Jarl Emsell Larsen vil mer enn å lage bare underholdning. - Jeg ønsker å skape debatt om det dilemmaet vi står overfor som samfunn når de kriminelle organiserer seg, sier han. Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

Ane Dahl Torp ankom gårsdagens premièrehappening på Frogner kino i en politibil. Hun reiste til Sverige for å lære seg svensk og var på jobb med en politipatrulje for å gjøre research til &quot;Hunter&quot;, som er en samproduksjon med SVT og DR. Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

Les mer om

  1. TV