Kultur

Han har skiftet kjønn - i 33 år

På vei til prøver på to nye show: Drag-stjernen har da også rukket å bli ordentlig sommerbrun?

33 år etter at Terje Schrøder begynte å skifte kjønn - på heltid: Hva motiverer Great Garlic Girls til å sette rekord igjen?

  • Sturle Scholz Nærø

— La oss gå rett på sak og spole tre år tilbake i tid: Flere medier meldte at landets mest berømte dragshow-gruppe skulle gi seg?

— Kjære deg. Vi opptrer ikke bare i Norge; Great Garlic Girls har turnert på fire kontinenter. I New York skulle vi spille i én måned. I stedet ble det to år. Nå i sommer venter to nye show her hjemme, med påfølgende turné. Til høsten drar vi til Hong Kong. Men for å svare konkret på spørsmålet ditt.

Setter rekord igjen

- Mange takk. Skrytet kan vi ta senere.

— Skrytet? Nei, jeg bare påpeker faktum, jeg. Da gruppen hadde holdt på i 30 år, da tenkte vi at det var begrenset hva

Etter suksessen i New York ble forestillingen flyttet til Oslo. Til høyre: Show-veteran Jonny Nymoen.

vi kunne gjøre videre. Derfor snakket vi om å legge opp. Så ble etterspørselen så stor at det bare er å fortsette. De neste månedene setter vi ny rekord i antall opptredener, inkludert jobber for næringslivet.

— Milde himmel. Rekordene er jo ganske mange allerede. Hvor mange hundre kvinner har show-stjernen vært på én kveld?

— Jeg er ikke så flink med tall. Det er riktig at vi i noen oppsetninger gjør unna et par hundre kostymeskift. Publikum skal le og bli underholdt. Samtidig skal alt vi gjør på scenen, se lekende lett ut. Ikke mange mennesker i dag har hatt samme jobb i 33 år. Så lenge vi har det gøy og koser oss, fortsetter vi. Gleden smitter over på publikum.

- Dette er en signaturrett!

- For ordens skyld: Hvem er «vi"» nå i dag?

— Great Garlic Girls ble startet i 1981, av Olav Klingen, Simen Sand og Morten Rudå. Jonny Nymoen og jeg ble med i 1983. Gruppen har alltid vært en trio, pluss dansere, og i dag består den av Jonny, Thomas Anholt og meg. Næmmen. Skal du ikke ha karbonadesmørbrød? Her i Theatercaféen er dette en signaturrett!

- Takk for tipset. Livet som kvinne, på deltid?

- Den beskrivelsen er god. Det ordentlig svære gjennombruddet kom i 1986, da Garlic Girls opptrådte i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Bergen. Dragshow, særlig i beste sendetid, var helt nytt den gangen. I begynnelsen føltes det som om å kjøre mot en murvegg i toppfart. Vi var banebrytende. I dag popper dragartister opp over alt i Norge. I showet på Chat Noir, nå i sommer, skal vi ha med ti nye "gutter".

- Mang en rystende opplevelse underveis?

Forfulgt av fire biler

— Egentlig ikke. Én gang, etter et show på Færøyene, ble vi forfulgt. Der var det full biljakt, med fire Volvo Amazon-er. De ville presse vår bil av veien, men alt gikk bra. Takk, ikke mer te til meg.

- Uavlatelig å skifte mellom kjønnene: Hva er den største fordelen?

Menyvalget ga seg selv, ifølge Theatercafeens stamgjest.

— Godt spørsmål. Jeg har lært masse, særlig av å bli invitert på jenteparty én uke og på guttefest den neste. Når du hører på par hver for seg, skjønner du fort hvorfor det blir krig i verden. Vi må snakke mer om de nye showene. «Erna Solberg» er også med. Og «Siv». Nei, nå trenger jeg en kopp te til!

Les også

  1. Kjelleren full av juggel og strass

  2. Skeiv skitur over Grønland

  3. Se de 10 mest minneverdige norske Eurovision-bidragene