Kultur

Klassens største klovn

Med et topptrimmet deltagerpanel og en veldig liten dose alvor, vil Harald Eias og Bård Tufte Johansens nye TV-program garantert få deg til å le.

 • Øystein Aldridge

Vår vurdering:

5 av 6

Hva består boblene i det kokende vannet av? spør programleder Harald Eia i Brille. Svarene han får, viser at han og Bård Tufte Johansen absolutt lykkes med å kombinere vitenskap og humor. Varfjell, Fredrik/Scanpix

Hvorfor fryser man når man får feber? I hvilken landsdel er damene mest opptatt av at menn skal ta kontrollen under sex? Det er spørsmål som dette, hentet fra seriøs forskning og spørreundersøkelser, Harald Eia vil ha svar på i Brille .

Med Hjernevask friskt i minne og Brilles seriøse undertone i bakhodet, frykter du kanskje at landets sjefsskøyer er blitt vel alvorlig. Men slapp av, selv om det er vitenskap som ligger til grunn for diskusjonene, er dette tull og tøys hele veien.

Løftes av gjestene

I programlederrollen opptrer Eia som bedrevitende lærer, noe som leder tankene til barndommens skoledager. Blant elevene, unnskyld, deltagerne, er Bård Tufte Johansen fast inventar, mens Egil Hegerberg, Tore Sagen og Pernille Sørensen er gjester i første episode.

De obskure spørsmålene som Eia stiller de to lagene, er i seg selv både interessante, morsomme og lærerike, men det er paneldeltagernes resonnementer som er bærer av Brilles underholdningsverdi. I første episode utfyller de hverandre svært godt. At spesielt Sagens resoneringsevner og direkte tone hever enhver diskusjon, bør ikke komme som noen overraskelse på dem som har hørt Radioresepsjonen .

Nytt på nytt på nytt

Konseptets avhengighet av deltagere som leverer varene, gjør det spennende å se hvem skal gjeste programmet utover våren. At mange av de samme som gjerne dukker opp i Nytt på nytt og Trygdekontoret kommer til å bli invitert, er det god grunn til å anta.

Med sine kreative regler for poengutdeling, autoritære programleder og småfrekke stil, minner i det hele tatt Brille svært mye om førstnevnte NRK-suksess. Med andre ord ikke spesielt nyskapende, men oppskriften funker like godt her som hos Jon Almås.

Litt småkluss med sluttpoengene til Eia og en noe ensidig form til tross: Ikke engang en røykende ettåring fra regnskogen i Malaysia (vent og se) kan greie å klippe den over to timer lange Brille -innspillingen til å bli noe annet enn 30 veldig morsomme minutter.

Anmeldelsen er basert på innspillingen av første episode.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Harald Eia gjør comeback i NRK

 2. KULTUR

  Jon Almaas (49) gir seg i Nytt på nytt

 3. KULTUR

  Nye Nytt på nytt: Mer gull i Gullrekka!

 4. KOMMENTAR

  Nikk, nikk!

 5. KULTUR

  Standup-anmeldelse:

 6. KULTUR

  TV-anmeldelse: Dette er noe av det mest underholdende på norsk TV nå