Danser på trikken

Sami Obeid (foran) og Yousef Hjelde el Mofty (bak, til høyre) er breakere. Onsdag kan du få en annerledes danseopplevelse på Kjelsåstrikken.
  • Vi bare er dansere, vi har ikke noe valg, sier 14-årige Sami. Onsdag og torsdag kan du støte på Sami og andre dansere på Kjelsåstrikken og T-banen.

Med et rykk kjører Kjelsåstrikken ut fra endeholdeplassen på Kjelsås. Dermed begynner gjengen i røde T-skjorter å danse. Det er prøve på stuntet som skal foregå torsdag i denne uken. Da skal forestillingen In the dust på Trikkehallen på Kjelsås avsluttes med at ungdommene danser og artisten Samsaya synger på trikken ned mot sentrum

De har øvd i tre lange dager. Ikke så mye for en danseforestilling kanskje, så er da mange av danserne fra de profesjonelle Panta Rei og engelske 2Faced Dance profesjonelle. Forestillingen er en del av Coda, Oslos internasjonale dansefestival som feirer ti-årsjubileum i år.

Byråden danser også

Onsdag klokken 19 er det forestilling på Rommen scene og på T-banen som går fra Rommen 2107. Torsdag klokken 18 i Trikkehallen på Kjelsås og på 11-trikken cirka fra 19.30. På Rommen scene går det sterke ryker om at Oslos kulturbyråd Hallstein Bercke danse. Den som møter opp får se.

Gjennom å invitere ungdom til å være med å danse på noen av forestillingene, ønsker vi å skape vei inn til dansen for nye publikumsgrupper, forteller Live Rosenvinge Jackson, administrasjonssjef for Coda.

Anne Holck Ekenes, kunstnerisk leder for Panta Rei Danseteater, som er en dansegruppe som ofte samarbeider med barn og unge, sier man bevisst ikke har hatt audition til forestillingen In the dust.

- Vi ville at alle skulle føle at de kunne være med. 120 barn og unge tilsammen er med i forestillingene, sier Ekenes

Noen av de som er med på forestillingene og skal danse til Samsayas låter, har aldri danset, andre har danset masse som de to breakdanserne fra Floor Knights Crew, den samme gruppen som Adil Khan begynte karriéren i.

Møttes på X-Ray

— Vi føler at vi er profesjonelle breakere. Det handler egentlig ikke mest om det du kan, men om viljestyrke, sier 12-årige Yousef Hjelde el Mofty. Han har møtte vennen Sami Obeid (14) på X-Ray ungdomskulturhus på Grünerløkka i Oslo. Der er de begge med i dansegruppen Floor Knights Crew som blant annet har deltatt i Norske Talenter.

Sami forteller at dansen har blitt det aller viktigste han gjør.

- Vi bare er dansere. Vi har ikke noe valg. Jeg tror jeg kommer til å fortsette med dette hele livet. Jeg er ikke Sami hvis jeg ikke er breaker.

X-Ray er et veldig viktig ungdomskulturhus, sier Sami.

- De hjelper ungdom, også de som har problemer. Der har de dansesal, rockerom, biljardrom og der kan vi henge.

Yousef syns det er flott at dansefestivalen Coda samarbeider med ungdomskulturhuset X-Ray.

Vi er venner, vi dansere, vi er familie, de store er brødre. Samsaya begynte også på X-Ray.