Facebook bekrefter sletting av innlegg: Stortingsrepresentant mener han er sensurert

Facebook bekrefter at de fjernet stortingsrepresentant Per-Willy Amundsens (Frp) innlegg for brudd på deres retningslinjer om hatefulle ytringer.

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen sier han ble sensurert av Facebook.

Innlegget som nå er slettet, handlet om den britiske islamkritikeren og aktivisten Tommy Robinson.

– Tommy bør få asyl i Norge, fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten. Han er politisk forfulgt, skrev Per-Willy Amundsen (Frp) i innlegget som ble publisert 11. juli.

Den tidligere justisministeren skrev videre: «Dette er garantert en status Facebook vil stoppe, så lik og del!».

Ifølge Amundsen slettet Facebook det aktuelle innlegget fra siden hans fire dager senere.

Facebook: – Vi fjernet innlegget

– Fredag ble jeg oppringt av Facebook og advart: dersom jeg ikke slettet min status om Tommy Robinson, ville de sensurere den. Tilsvarende tok de også kontakt med Statsministerens kontor(!) og Frps administrasjon, skriver Amundsen på Facebook.

Facebook skriver i en e-post til Aftenposten tirsdag kveld at de «ikke tillater innhold som uttrykker støtte for eller gir ros til grupper, ledere eller personer involvert i organisert hat».

Videre skriver Facebooks talsperson:

– Vi fjernet Per-Willy Amundsens innlegg fordi det bryter med våre retningslinjer for hatefulle ytringer. Tidligere i år fjernet vi Tommy Robinsons offisielle Facebook-side og Instagram-profil fordi han oppførte seg på måter som brøt våre retningslinjer rundt organisert hat.

De vil ikke svare på ytterligere spørsmål om hvorfor de skal ha kontaktet Frp og Statsministerens kontor før innlegget ble slettet.

Les også

Britisk høyreradikal aktivist slettet fra Facebook og Instagram

Statsministerens kontor bekrefter

Aftenposten får bekreftet at Statsministerens kontor (SMK) mottok en henvendelse fra Facebook, som ikke nådde frem til Frps partikontor på grunn av ferieavvikling.

«De fikk da oppgitt en alternativ kontaktperson i partiet. Ut over det har ikke Statsministerens kontor vært involvert i denne saken», skriver kommunikasjonsrådgiver Eirin Larsen i en e-post.

Frps kommunikasjonsavdeling bekrefter også at de mottok en henvendelse fra Facebook om Amundsens innlegg fredag.

Ifølge Amundsen fikk han ingen henvendelser fra Facebook før de hadde vært i kontakt med SMK og hans egen partiorganisasjon.

– Prinsipielt er dette dypt problematisk, om enn bare et lite eksempel på hvordan ytringsfriheten trues. Facebook er på mange måter en monopolist. Dersom de ikke selv klarer å forholde seg til ytringsfriheten, bør Stortinget vurdere om det kan være fornuftig å bruke lovgiving for å beskytte lovlige ytringer på Facebook, skriver Amundsen.

– Ville sjekke om det ble slettet

Tommy Robinson (eller Stephen Yaxley-Lennon, som han egentlig heter) er tilknyttet UKIP og er tidligere leder for det nå utestengte English Defence League.

Per-Willy Amundsen sier til Aftenposten at han har fulgt debatten om Robinson og ytringsfrihet i Storbritannia.

– I den forbindelse har jeg registrert at flere som har ytret seg om ham på Facebook, har hevdet at de har fått innlegget slettet uten advarsel. Jeg ville sjekke om det virkelig var sånn, sier han.

– Man kan mene hva man vil om Robinson. Uavhengig av det, så er det skremmende at Facebook har lagt seg på en linje at de sletter og sensurer meningsinnhold, sier Amundsen til Medier24.

Les også

Slik har fengslingen av briten Tommy Robinson fyrt opp tilhengerskaren

– Dette skjer ikke ofte

Facebook blokkerte Robinson i februar. På sine nettsider skriver de at Facebooks regler «gjør det tydelig at individer og organisasjoner som er involvert i «organisert hat» ikke er tillatt på plattformen, og at støtte eller berømmelse til disse personene og gruppene også er forbudt».

Selskapet vil ikke oppgi hvor mange personer eller organisasjoner som er på listen.

– Jeg har ikke den informasjonen på strak arm, men jeg kan si at dette ikke skjer ofte, sier policy manager Janne Elvelid i Facebook Norge til NTB.

– Det er en vanskelig balanse å gi et trygt miljø for brukerne våre og samtidig gi dem frihet til å uttrykke meninger, legger han til.