Kultur

Morgenbladet selges til Dagsavisen-eier

NHST selger Morgenbladet til Mentor Medier.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

 • Morten Schwencke
  journalist i Aftenposten
 • NTB

Mediekonsernet NHST, som også eier Dagens Næringsliv, har vært majoritetseier i Morgenbladet siden 2016. Nå selges avisen til Mentor Medier, som blant annet eier Dagsavisen og Vårt Land.

Det opplyser Mentor Medier i en pressemelding tirsdag.

– Når Mentor Medier nå går inn i selskapet, er jeg overbevist om at vi får eiere som er opptatt av å sikre og videreutvikle Morgenbladets unike posisjon som en intellektuell og meningsbærende avis, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø.

Morgenbladet er Norges eldste riksavis, etablert i 1819. Den har 83.000 lesere ukentlig, 29 medarbeidere og hadde en omsetning på 75 millioner kroner i 2019.

Sæbø mener at Morgenbladets kommende eiere har vist at de er villige til å satse på nisjeaviser.

– Vi har derfor stor tro på at de forstår viktigheten av å hegne om Morgenbladets egenart dersom avisen skal lykkes også i fortsettelsen.

Les også

Mediekonsernet NHST kutter 70 millioner i kostnader

Mentor Medier er strålende fornøyd

Mentor Medier kjøper NHSTs eierandel på 90,8 prosent av aksjene.

– Morgenbladet har lange tradisjoner som en viktig stemme i den offentlige debatten, en posisjon avisen har befestet ytterligere de siste årene. Vi ser frem til å bidra til videreutvikling av Morgenbladet basert på avisens eksisterende profil, sier konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier i pressemeldingen.

Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i NHST sier det var en vanskelig beslutning å selge avisen, men at det er et riktig og naturlig valg.

– Etter at Mentor Medier tok kontakt, gjorde vi en grundig vurdering med utgangspunkt i NHSTs fremtidige strategi. Når vi nå selger Morgenbladet, får Norges eldste riksavis et nytt, godt hjem der de kan befeste og utvikle sin posisjon som den ledende avisen for intellektuelt nysgjerrige, sier hun.

– Samtidig kan NHST konsentrere innsats og investeringer mot næringslivs- og nisjepublikasjoner i Norge og globalt, i tillegg til publiserings- og medieovervåkingstjenestene våre, sier hun videre.

Klubbleder: – En viss lettelse

Klubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet sier salget kom som en overraskelse tirsdag.

– Vi visste ingenting om dette fra før. Reaksjonen er spent, for vi kjenner ikke Mentor Medier så godt. Og så tror jeg det er en viss lettelse å få avklart hvor vi skal være hen fremover. For det har vært snakket om salg, og vi har gått og lurt på det, sier han.

Gaare er glad for at Morgenbladet-sjef Sun Heidi Sæbø går inn i konsernledelsen i Mentor Medier.

Les også

Anna B. Jenssen har redaksjonen mot seg. Likevel mener hun Morgenbladets fremtid må være digital.

Konflikt i høst

Eierskiftet skjer året etter at avisen var gjennom en tøff konflikt mellom de ansatte og ledelsen. De ansatte viste tydelig motstand mot NHST og tidligere sjefredaktør Anna B. Jenssen etter at det ble kjent at avisen skulle kutte 8 millioner kroner i budsjettene. De ansatte svarte med å erklære mistillit til Jenssen.

Kuttene kom som et resultat av økonomiske mål satt av NHST. Ni av avisens journalister tok sluttpakke, blant dem profiler som Sigve Indregard og Tove Gravdal.

Da arbeidet med sluttpakkene var over, gikk Anna B. Jenssen av som redaktør.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært turbulent å være i dette konsernet. Etter prosessen i høst der vi måtte kutte stillinger som følge av NHSTs økonomiske krav, fikk vi et inntrykk av at NHST har en annen aviskultur enn det vi ønsker å ha, sier klubbleder Gaare.

Les mer om

 1. Næringsliv
 2. Medier
 3. Morgenbladet
 4. NHST Media Group
 5. Journalistikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Hvem er redd for Kristin Skogen Lund?

 2. KULTUR

  Leserne strømmer til, men inntekter forsvinner. Denne avisen ble hardt rammet da svenskehandelen stoppet opp.

 3. DEBATT

  Anonyme personkarakteristikker og påstander det er umulig å bevise, bør ikke få komme på trykk

 4. ØKONOMI

  Har du høy lønn, er glad i trening, og jobber i et børsnotert selskap? Gratulerer, du er vinneren!

 5. ØKONOMI

  Venner, uvenner, milliarder og kollaps: Dette er historien om Tor Olav Trøim

 6. ØKONOMI

  Leverer 300.000 kransekaker – investerer millionbeløp på Børsen