Kultur

Lisa Aisato og Haddy N’jie sier godnatt med magisk overdådighet

Søstrene har laget en barokkfrodig barnebok om årstidene

Lisa Aisato har en stram struktur i sine frodige illustrasjoner.

 • Morten Olsen Haugen
  Morten Olsen Haugen
  Bokanmelder og bibliotekar

De siste årene har Lisa Aisato (35) markert seg som en av våre fineste barnebokillustratører, både med egne tekster og i samarbeid med andre forfattere. Hun har vært nominert til flere priser, og vant nylig «Sørlandets litteraturpris» sammen med Agnes-Margrethe Bjorvand for biografien om Astrid Lindgren.

Haddy N’jie (36) er musiker, skuespiller, journalist og tv-programleder. Hun har tidligere skrevet en leseløvebok for barn. Dette er første gang de to søstrene lager bok sammen.

Personlighet

Boken er en godnattfortelling med fast struktur gjennom fire årstider som personifiseres med en magisk overdådighet. Hver årstid har sin unike personlighet, men strukturen er den samme i hver årstids fire dobbeltsider; vi zoomer inn til nærbilde, ser årstiden utfolde seg, og avrunder årstiden med et sovende barn. Logisk nok biter bildene hverandre i halen, ved at det siste vinterbildet er nesten identisk med det første bildet av vårens begynnelse. I tillegg til de fire årstidspersonene møter leseren fire ulike sovende barn, og to gjennomgående barn som leker ved et stort tre i fire ulike årstider.

Den samme, stramme strukturen finnes både i bildene og teksten. De står også godt til hverandre i sin barokke frodighet: «I varmen sover høsten i et vintereplekart / Hun nynner, tryller sola ned, gjør natta myk og svart // Håret er en solnedgang der storm og stillhet bor / Klærne lukter eplesøtt, og pusten er som jord.» Teksten er stilrent og konsekvent gjennomført; og de heftige ordmaleriene er i en stil som man enten må gi seg over for, eller vil reagere på som overdreven.

 • Lisa Aisato har også laget et godnattbok med Gaute Heivoll.

Rytmen

Den faste rytmen i teksten kan muligens virke søvndyssende, slik det forventes av en god natt-bok. Det er likevel langt fra høstens dypt irriterende Den lille kaninen som så gjerne vil sovne av svenske Carl-Johan Forssén Ehrlin til denne ambisiøse boken. Ehrlins insisterende manipulasjon står i skarp kontrast til den fortellergleden og livsfesten som Aisato/N’jie byr på. Alle foreldre som angrer på kjøpet av kaninboken, kan nå oppgradere lesestundene med denne.

Aisato har gjennom sine bøker vist at hun har et bredt spekter av bildespråk; hvor det blekt timide, det storøyd undrende, det groteske og det varmt glødende er blant ytterpunktene. I denne boken går hun enda lengre enn tidligere i å feire de sterke, maksimalistiske fargene.

Motivene er noen ganger eksplisitt nordiske, som nordlyset i vinternatten. Andre ganger er byer og landskap mindre stedbundne. At barna og årstidene har ulike hudfarger, er helt som det skal være.

Les mer om

 1. Bøker
 2. Litteratur
 3. Barnebok

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Søstrene N'jie var bestevenner i oppveksten, men skled fra hverandre

 2. KULTUR

  Lisa Aisato: En god idé glapp underveis for dyktig billedbokskaper

 3. KULTUR

  Disse bøkene skal du lese i sommer

 4. KULTUR

  Bokanmeldelse: Sånn kan et moderne parforhold se ut, ifølge illustratør Lisa Aisato

 5. KULTUR

  «Som barnelitteratur betraktet er det en skam og en pinlighet»

 6. KULTUR

  Bokanmeldelse: Hadde braksuksess med «Snøsøsteren». Oppfølgeren er et forvirrende klimaeventyr.