Kultur

Frigir skatter fra NRK-arkivet

Nostalgiske minner og historiske opplevelser fra nesten et helt hundreår blir tilgjengelig for alle.

Julekalenderen Jul i Skomakergata og alle andre programmet NRK har sendt før 1997 blir digitalisert for nye og gamle seere.
  • Ahmed Fawad Ashraf

Savner du å se programmer som fikk på TV i oppveksten om igjen? Nå gjør NRK det mulig.

NRK og opphavsrettsorganisasjonen Norwaco er enige om en avtale for NRKs programarkiv for perioden før 1997. Nostalgiske minner og historiske opplevelser fra nesten et helt hundreår blir tilgjengelig for alle

Se alt før 1997 om igjen

Avtalen gjelder alle radio— og TV-program som NRK har produsert eller finansiert i perioden før 1997. NRK kan med denne avtalen gjøre alle disse programmene tilgjengelig på nett, eller bruke innhold og klipp fra dem i nye produksjoner.

— Avtalen er en fantastisk julegave til hele Norge, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

- Nå kan vi endelig gi publikum et gjensyn med alt fra «Dickie Dick Dickens» til «Jul i Skomakergata», og videre til «Fysikk på roterommet» eller nittitallets populære dramaserie «Vestavind».

Avtalen gjelder fra 1. januar 2014 og i seks år framover.

— Vi er svært fornøyd med endelig å ha fått avtalen om arkivet på plass, sier direktør Cathrine Nagell i Norwaco.

— NRKs arkiv rommer historiske skatter som ikke har blitt vist på mange år. At programmene blir tilgjengelige er også hyggelig for dem som har medvirket i produksjonene.

Gradvis

Programarkivet vil bli gjort gradvis tilgjengelig og krever mye arbeid før det blir sluttført. Programmene skal digitaliseres, og alle rettighetshaverne og informasjon om innholdet må registreres slik at publikum enkelt kan finne det de søker. NRK er i gang med dette arbeidet, og allerede fra årsskiftet vil flere godbiter fra arkivet være tilgjengelig.