Kultur

Døpt i flammene

I februar blir bøkene om detektiven Harry Bosch endelig tv-serie. Hvorfor elskerkrimfans den harde einstøingen fra Los Angeles? Forklaringen ligger i hjembyen.

 • Asbjørn Slettemark

Tidlig i mai 1992 sto Los Angeles i fyr og flamme. Ikke i overført betydning på grunn av en Hollywood-premiere eller en ekstra god sesong fra L.A. Lakers, men helt bokstavelig talt. Hele kvartaler brant, folk ble drept og butikker raidet etter det største opprøret USA hadde opplevd siden 1960-tallet. Bakgrunnen var frifinnelsen av politimennene som noen år tidligere hadde anholdt og banket opp en mann hvis navn over natten ble allemannseie: Rodney King.

Grobunn for krimhelt

Bare noen måneder tidligere i 1992 var et annet navn blitt introdusert for Los Angeles. I motsetning til Rodney King ble ikke Harry Bosch en nyhetssensasjon over natten, men Michael Connellys LAPD-detektiv har siden den gang vokst til å bli et av krimlitteraturens største navn. Som Rodney King er han uløselig knyttet til Los Angeles, fiktiv eller ikke. Man kan gjerne si at Bosch som litterær karakter ble døpt i flammene av Los Angeles-opprøret, for historien om Harry Bosch er også den moderne historien om englenes by og LAPD etter opprørene.

Los Angeles-opprørene ble utløst av Rodney King-saken, men problemene stakk så mye dypere. Det ekte politikorpset som fiktive Harry Bosch – oppkalt etter den nederlandske dommedagsmaleren Hieronymus Bosch – representerte, kom rett ut av et 1980-tall med skandalesaker. 16 personer ble drept av politiet etter at politisjef Daryl Gates gjenintroduserte et kontroversielt strupegrep, betjent Stephanie Lazarus drepte kjærestens ekskone uten at det ble tiltale og amerikansk høyesterett måtte inn og si nei da LAPD ville bruke en 14 tonns armert trailer til å kjøre rett inn i mistenktes hus. Rodney King-saken var bare fyrstikken som satte fyr på et knusktørt bål. Tilliten til politiet – spesielt blant byens afroamerikanske og latino-befolkning – var forståelig nok lav, og Michael Connelly kunne knapt hatt et bedre utgangspunkt for en hard detektiv i en kaotisk verden. Forfatteren bruker da også like mye og kanskje mer tid på det pill råtne og korrupte LAPD som på vanlige krimskurker.

Harry Bosch fremstår som hakket mer raffinert enn mange andre etterforskere. Hovedrolleinnehaver Titus Welliver er kjent fra serier som Sons of Anarchy og Lost. HBO

Jazzelskende detektiv

Michael Connelly hadde bakgrunn som krimjournalist i Florida, hvor han blant annet dekket kokainbransjen, men ble hentet til Los Angeles Times etter en Pulitzer-nominasjon på midten av 1980-tallet. I Los Angeles fikk Connelly jobbe tett på noen av de viktigste nasjonale krimhistoriene, samtidig som han fikk utforske stedene han hadde sett på film som ung og ivrig krimfan. På et tidlig tidspunkt i Los Angeles leide Connelly en leilighet i High Tower Apartment, det karakteristiske leilighetskomplekset i Robert Altmans Raymond Chandler-filmatisering The Long Goodbye, for å få en følelse med byens lange og innflytelsesrike noir-tradisjon. Der skapte han det som skulle bli Harry Bosch, Connellys moderne versjon av Chandlers legendariske Philip Marlowe.

Bosch er hverken tung dranker eller en aktiv rundbrenner, men en jazzelskende detektiv med en mørk sky i sjelen og en generell mistro til autoriteter. Fingeravtrykket fra Connellys forbilder Chandler, Ross Macdonald og Joseph Wambaugh er tydelig, men settingen etter opprøret gir serien relevans. I den første romanen, The Black Echo fra 1992, settes tonen med å fortelle om Harrys Vietnam-fortid som «tunnelrotte», en soldat som opererte i underjordiske ganger i stummende mørke for å lete etter Vietcong. Referansen til å kravle rundt i Los Angeles’ mørke undergrunn og politiets egen møkk er effektiv, og plasserer Harry Bosch som en ensom ulv i en mørk verden. Det sjelelige mørket til tross, Harry har en ukuelig rettferdighetssans og en drivkraft etter å skaffe litt rettferdighet og lys i en hard, voldelig og utilgivelig verden. Som han sier det selv i det som er blitt hans uoffisielle slagord: «Everybody counts or nobody counts».

Gjennom 19 romaner har vi fulgt Harry Bosch og Los Angeles gjennom jordskjelv, opprulling av Rampart-skandalen i LAPD, omorganisering av politiet og teknologisk utvikling. Harry vil bare ut og «knock on some doors», mens de nyansatte politifolkene er hissigere på googling, søk i datajournaler og digital overvåking. Ikke noe for en politimann som er formet av nærkontakt med opprør, gjengvirksomhet og korrupsjon, så det hele ser ut til å gå mot en slutt i fjorårets bok, The Burning Room .

– Boschs verden mer ekte på tv

Slik sett er det passende at Amazon nå har lagt penger på bordet, skuet bakover mot to av de beste Bosch-romanene (City of Bones og The Concrete Blonde) og laget en tv-serie om Harry Bosch. For oss som er fans av bøkene, har det tatt overraskende lang tid, men Michael Connelly forklarte det slik, da jeg snakket med ham under innspillingen av pilotepisoden til Bosch:

– Jeg tror disse bøkene altfor ofte er blitt avskrevet – mest av folk som ikke har lest dem – som typisk etterforskningskrim, og det er nok av det på skjermen. Det som manglet, var Hollywood-produsenten som faktisk hadde lest bøkene i stedet for et sammendrag, og innsett at noe kunne bli gjort med Harry Bosch som karakter. Det skjer endelig nå.

Titus Welliver spiller Bosch, og er en typisk skuespiller man kjenner igjen ansiktet til fra utallige kraftroller i tv-serier og filmer de siste tiårene. Connelly selv er full av lovord om skuespilleren og serien, etter en rekke nedslående møter med tv— og filmbransjen.

– Jeg har høye forventninger, som jeg antar har bygget seg opp etter å ha ventet så lenge på at dette skal skje. På mange måter tror jeg at Harry kan bli enda mer ekte på tv-skjermen enn i bøkene. Titus har et kjent ansikt og kvalitetene til en høyt respektert skuespiller. Jeg tror han vil bære og leve seg inn i Harrys indre verden på en stor måte, sier Connelly.

Når det gjelder byen Los Angeles, har nok den forandret seg mer enn Harry Bosch. Mens Harry Bosch fikk seg et lite sjokk, da han ble far midtveis i serien, og brått måtte forholde seg til annet enn sin egen stahet og drivkraft, har Los Angeles ifølge Connelly tatt forandringen steg for steg.

– Byen utvikler seg saktere. Jeg tror LA har kommet seg etter tidene med opprør og en politietat ute av kontroll, sier Connelly.

– Den er fremdeles en by bestående av drømmer, og kanskje de drømmene ser litt mer oppnåelige ut nå.

Bosch har premiere på HBO Nordic 14. februar. En ny bok i Bosch-serien av Michael Connelly kommer ut på norsk 13. april.

Les også:

 1. Les også

  – Virkelighetens John du Pont var en gal mann

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Bosch – 4 sesong:» Denne serien blir bare bedre og bedre

 2. KULTUR

  TV-anmeldelse: L. A.s «Bosch» fortsetter triumfferden

 3. A-MAGASINET

  Krimbloggen: Michael Connellys nye krimheltinne jobber nattskiftet i Hollywood

 4. KULTUR

  Bosch 3: På vei til å bli én av de klassiske, elskede politiseriene

 5. A-MAGASINET

  «Bosh» er en behagelig langsom og nesten gammeldags krimserie

 6. KULTUR

  «Bosch sesong 6»: Gjør langtekkelig politiarbeid til eksepsjonell underholdning