Kultur

Better Call Saul er et lindrende plaster på Breaking Bad-såret

Dette er lovende forfallsunderholdning.

 • Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Vår vurdering:

4 av 6

Jimmy McGill har alle intensjoner om å være en rettskaffen mann, men opplever hele tiden at han blir dratt mot feil side av loven. Ben Leuner/AMC

Før han ble den sleipe advokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk), som vi kjenner fra Breaking Bad , var han Jimmy McGill, en hardtarbeidende advokat som med noe tynnslitt moral prøver å holde seg på riktig side av loven. Det er ingen enkel oppgave, for rettssystemet er kronglete, klientene er dumme, og honorarene er latterlig lave.

Gode intensjoner

Selv om kredittkortgjelden vokser, og de rike klientene uteblir, virker Jimmy fortsatt fast bestemt på å holde seg på den smale sti. For å klare dette får han gode råd og mental støtte fra sin eldre bror, Chuck, underveis. Chuck er en eksentrisk fyr som har sluttet i en lukrativ advokatjobb og gått i hi, fordi han tilsynelatende lider av elektrisitetsallergi. Nå bor han i et hus, uten strøm og noen form for moderne teknologi, i håp om å bli bedre.

Ursula Coyote/AMC

Brutalt gangstermøte

Det er tydelig at Jimmy fortsatt har en god dose samvittighet intakt, men en sterk ryggrad er på ingen måte på listen hans over gode egenskaper. Når presset blir for stort tyr han derfor til gamle kunster fra sin ungdomstid som småsvindleren Slippin’ Jimmy. Men det som virker som en god idé på papiret, går selvfølgelig alvorlig galt, og Jimmy får sitt første brutale møte med byens mørkere krefter.

Både hyggelig og uhyggelig

Better Call Saul er på mange måter bygd over samme lest som Breaking Bad , men med litt mer håp i horisonten, og uten at serien forsøker å innta de samme episke dimensjonene. De golde omgivelsene i Albuquerque, New Mexico, i kombinasjon med en hang til trege scener med stor detaljfokus, gir likevel gjenkjennelige rammer for dem som savner Breaking Bad . Det blir også hyggelige og uhyggelige gjensyn med flere gamle kjenninger, deriblant Mike og Tuco.

Ben Leuner/AMC

Har tilpasset ambisjonene

For dem som håper på en fortsettelse av Breaking Bad , er det greit å avklare med en gang at Better Call Saul på ingen måte sikter like høyt. Serien gjør det tydelig at den har som ambisjon å fortelle en mindre viktig, men likevel underholdende bihistorie. At serieskaperen bak Breaking Bad , Vince Gilligan, også står bak denne serien, gir en trygghet om at serien blir en del av en større historie, og at den ikke prøver å ta på seg for store sko.

Stort potensial

Rytmen i Better Call Saul er treg og trykkende, og det er derfor for tidlig å si hvor bra serien vil komme til å bli. Men at den har potensial til å følge oss i flere sesonger er det ikke tvil om. Vissheten om at vi vet hvordan det går med de fleste av de sentrale rollefigurene, gjør at de er mye rom for mørk humor og skarp ironi underveis, og dette har serieskaperne utnyttet til det fulle. Selv om Saul Goodman aldri kan bli noen Walter White, er han likevel interessant nok til at vi vil følge ham på veien ned til bunnen.

 1. Les også

  Togetherness byr på tynnslitte familiebånd

 2. Les også

  Denne TV-våren jakter alle på seriegullet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  2017: Alle presidentens TV-serier

 2. KULTUR

  Vince Gilligan: Netflix og «bingewatching» reddet Breaking Bad

 3. KULTUR

  TV-serien «Quarry»: En ganske så perfekt balanse mellom spennende krim og menneskelig drama.

 4. KULTUR

  «Homeland – sesong 8»: Bortekamp i Afghanistan

 5. KOMMENTAR

  Frustrerte alenemødre, voldelige cowboyer, smarte roboter og ensomme superhelter. Her er seriene du ikke må gå glipp av i høst.

 6. KULTUR

  «David Lagercrantz har låst Lisbeth Salander inne i en Orange is the new black-episode»