Norske serier lykkes på nettet

Vi foretrekker i stadig større grad å bestemme selv når vi skal se TV-serier. Til de avsluttende episodene av Berlinerpoplene kommer nærmere 20 prosent av seerne til å velge web-TV eller repriser.

I Berlinerpoplene spiller Andrine Sæther Torunn, byjenta som kun har sett faren sin én gang da hun treffer ham igjen som voksen.

–Den første episoden av Kodenavn Hunter hadde nesten 800000 seere. Men tar man med tallene fra reprisen og web-TV, nærmer seertallene seg millionen, sier sjef for NRKDrama, Hans Rossiné.

Til de to siste episodene av Berlinerpoplene regner han derfor med at 20 prosent av det samlede seertallet kommer til å komme fra web-TV og repriser.

–Det har skjedd en veldig rask utvikling her, men det er fortsatt mye å gå på. I høst var jeg på besøk hos den amerikanske TV-kanalen HBO. Der er det sånn at bare 30 prosent av det samlede seertallet kommer fra de første TV-overføringene. De resterende 70 prosentene ser programmene når det passer dem selv best, enten på web-TV, i repriser eller på DVD.

HBOs sendeflate er riktignok lagt opp noe annerledes enn NRKs, med mye mer repriser.

Høres mye ut.

Kristian Tolonen, forsker i NRKs Forskningsavdeling, synes 20 prosent høres mye ut.

–Men det vi vet helt sikkert, er at det er de norskproduserte dramaseriene som trekker klart flest til web-TV. De egenproduserte seriene Kodenavn Hunter, Himmelblå og Berlinerpoplene har bidratt enormt til nettrafikken for NRK.

–Hva med dem som tar opp programmet og ser det senere, er det tall for disse?

–Vi vet at rundt to prosent av det totale seertallet kommer fra opptak. Som regel kommer dette i tillegg til annen seeing, ikke i stedet for. Hunter ble for eksempel sendt parallelt med TV2s Senkveld, og da var det så mange som seks prosent som tok opp dramaserien for å se den senere.

Øker jevnt og kraftig.

TV2s nettjeneste Sumo er en betalingstjeneste, i motsetning til NRKs web-TV. Det er ingen stor sperre for publikum, sier Helge Høibraaten, sjef for w eb-TV i TV2.

–Det florerer med gratis innhold på nettet, men folk vil gjerne prioritere kvalitet. Da vi startet for over åtte år siden, var det en høy terskel for i det hele tatt å betale for innhold på nett, men nå som det er blitt så vanlig å handle på nettet, er denne terskelen nesten borte.

Høibraaten vil foreløpig ikke ut med tall for hvor stor andel av TV-seerne som velger web-TV.

–Vi venter på at det kommer nøytrale tredjepartstall, en standardisert måte å telle seere på, slik en har for vanlige TV-sendinger. Det vi kan si generelt, er at interessen vokser jevnt og kraftig. Folk har vent seg til at det går an å ha en fullgod TV-opplevelse på nett.

Cæsar leder an.

Så snart en episode av Hotel Cæsar er sendt på TV, blir neste dags episode tilgjengelig på nett. Dette er blitt populært, forklarer Høibraaten.

–Cæsar-fansen er blant dem som virkelig var tidlig ute med å ta i bruk web-TV, og de bidro til at vi raskt fikk inn et bredt publikum. Demografien ble tidlig mye bredere enn vi hadde trodd. I begynnelsen ventet vi at det stort sett var de mest teknologibevisste som ville benytte seg av tilbudet, men vi har hatt mange henvendelser fra pensjonister som gjerne bor deler av året i utlandet og vil se norske TV-programmer. For mange av dem blir web-TV argumentet for å ta i bruk PC for første gang.

Høibraaten tror ikke den vanlige sendeflaten er døende, nå som alt kan være tilgjengelig når som helst.

–For mange ligger det en verdi i å se ting samtidig med andre. En ny episode av Hotel Cæsar er ikke bare en TV-sending, for mange er det et ritual. Og selv om mange har flyttet dette over på nett, hører vi fra andre som mener at det bare er den vanlige TV-sendingen som er «ordentlig».

Himmelblå ble den mest sette TV-serien fra NRK i år. Repriser og web-TV sørget for å heve de samlede seertallene både for den og Kodenavn Hunter. Her fra opptakene i Ylvingen i oktober i fjor.