Kultur

Bare Norge og Sverige sendte konserten direkte

Nobelkonserten er avhengigt av drahjelp fra stjernene. Jo større de er, jo mer interesse fra utenlandske TV-kanaler. Er årets stjerner store nok?

Vertene Scarlett Johansson og Michael Caine under konserten i Oslo SPektrum torsdag kveld. JOHN MCCONNICO/AP

 • Forf>
 • <forf>ann Christiansen<

Norge og Sverige er de eneste landene som i år sendte Nobelkonserten direkte. Hvor mange utenlandske kanaler som sender den senere i redigert versjon, blir ikke klart før på nyåret. I gode «stjerneår» har konserten vært videresolgt til opptil 100 land.

Flere timer før konserten begynte, ledet Geir Lundestad, Nobelinstituttets direktør, stjernetroppen inn til pressekonferanse på Plaza Hotel. På rekke og rad satt amerikanske Jason Mraz, vertene Scarlett Johansson og Michael Caine, vår egen Marit Larsen. Bortsett fra Diana Ross, selve hovedattraksjonen – hun var litt småforkjølet og ville spare energi til konserten.

Tilgjengelig.

Foran et stort og internasjonalt pressekorps priset de fredsbudskapet, Nobelprisen og den store innsatsen til prisvinner Martti Ahtisaari gjennom 30 år.

–Jeg tror mange unge ikke vet om Nobelprisen eller organisasjonen. Det er litt eksklusivt. Men det flotte med konserten i kveld, er å gjøre fredsprisen mer tilgjengelig også for unge mennesker. Det er viktig å minne om at fred er den virkelige seier – og at unge ser det som en mulighet, sa Scarlett Johansson.

Michael Caine vokste opp under blitzkrigen i London.

–Det er derfor jeg er her, for jeg tror på fred, sa han.

Fornøyd.

Lundestad er fornøyd med stjernenes uttalelser om fredsbudskapet.

–Det er fantastisk at alle stjernene skjønner hvorfor de er her – det er en ganske bevisst gjeng.

Lundstad insisterer på at det skal være én norsk artist med i konserten, og at det skal være betydelig geografisk spredning på artistene. Samtidig går interessen fra utlandet klart ned uten de helt store stjernene.

–Vi må innrømme at vi trenger drahjelp fra store stjerner, sier Lundestad.

–Hvis vi ikke har store stjerner, registrerer vi at færre land kjøper konserten. Men vi jobber nå med å få større TV-stasjoner og bedre sendetidspunkt i utlandet, sier Nobelinstituttets direktør, som forteller at artistene ikke får fem øre, at konserten likevel er «enormt dyr» å arrangere, men at han ikke vet hvor stort budsjettet er.

Les mer om

 1. Musikk

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Juanes sørger for rekordstort presseoppbud til Nobelkonserten

 2. KULTUR

  Sommerens festivalbilletter rives vekk

 3. KULTUR

  Utenlandsinntektene regner over norske artister

 4. KULTUR

  Kraftig vekst i musikkbransjen etter flere kriseår

 5. KULTUR

  Tøffere for norske artister å få suksess ute

 6. SPORT

  Norsk Tipping beholder monopolet