Er Ayn Rand en politikkens Darth Vader eller en glitrende ledestjerne?
Statsråder som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og Sylvi Listhaug kaller henne sin favorittforfatter. Selv om Ayn Rand gjerne serverte uttalelser mange vil kalle hårreisende.
«Det er ikke rart Sylvi Listhaug raser mot «godhetstyranniet» når hun har en ledestjerne som Ayn Rand».
Ordene tilhører Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt i LO og innleder kommentaren Da godhet ble tyranni. Teksten om den russiske Ayn Rand, akademikeren som slo seg ned i Hollywood og ble spion for McCarthy-administrasjonen, filmskaper og senere altså politisk motivert forfatter som bygget opp et ideologisk system, kjent som objektivismen.
Hennes argeste kritikere omtaler henne som en egoismens forkjemper, men norske statsråder og politikere fra høyresiden trykker stadig vekk Ayn Rand til sitt bryst.
Pussig at Sylvi og Sivs fascinasjon for Ayn Rand ikke vekker mer oppsikt
Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen siteres i Harsviks artikkel på følgende: «Jeg slukte Ayn Rand da jeg var 16 år. Slik bør det være. Det starter vanligvis med Ayn Rand. Jeg vil anbefale alle å lese henne, la seg fascinere og oppsluke».
Innvandringsminister Sylvi Listhaugs kollega, justisminister Anders Anundsen trekker også frem Rand som favoritt i et intervju, mens finansminister Siv Jensen iet innlegg hos NRK Ytring skriver at Rands karakterer i favorittboken De som beveger verden (Atlas Shrugged), minner om Frps politiske forbilder.
Ifølge Harsvik er det pussig at Jensen og Listhaugs uttalte beundring for Rand ikke vekker mer oppsikt.
— Når Siv Jensen skal holde innledning om Frps ideologiske grunnlag og aller først løfter frem Ayn Rand, er det pussig at det ikke blir mer oppstuss rundt det, sier Harsvik som mener Rand både i enkeltsaker og i tilnærmingen til objektivismen – læren om egoisme og individualisme fremfor kollektivisme – var ytterliggående og ekstrem.
Ser en sammenheng mellom Rand og den blåblå politikken
.
— Analysen din er hardtslående. Anser du Ayn Rand for å være en farlig forfatter?
-Jeg mener at et samfunn som er bygget på at alle kun skal handle etter egoistiske motiver, blir et hardt, kaldt og dårlig samfunn å leve i. Rand er en viktig premissleverandør for argumenter for høyresiden i USA. Derfor har man lenge hatt et helsesystem i USA der mange millioner ikke får tilgang på helsetjenester.
- Visste du at Ayn Rand Institute er Frps støttespiller? Se hva de skrev i en reklame i New York Times
- Du skriver om hennes syn på egoisme som noe positivt og altruisme (det å handle uten å tenke på egennytte) som noe overnaturlig og ondt. Er dette et trekk du mener er gjenkjennelig i norske politikk i dag?
— Den økonomiske politikken der man omfordeler fra fattige til rike, og der de arbeidsledige og uføre får kutt i stønader, mens de rike får kutt i skatt, er noe som blir forståelig når man ser det i denne konteksten.
Torgrim Eggen mener Rand er en ungdomssynd
Forfatter Torgrim Eggen har skrevet essay om Ayn Rand og i et foredrag om forfatteren forteller han: «Denne marginale tenkeren har et vedvarende mørkt kraftfelt rundt seg, som en politikkens Darth Vader, som tangerer deler av det norske politiske liv. Siv Jensen oppgir henne som favorittforfatter, for eksempel. Carl I. Hagen har også luftet sin begeistring.»
Eggen har en klar oppfatning av hvorfor forfatteren fenger så mange politikere på høyresiden.
— Hun er en ungdomssynd, hun er litt som Bjørneboe. Hun treffer ungdom i en sårbar og påvirkelig alder. Du kan la deg begeistre når du er 16-17 år, og det kan jeg godt forstå. Er du over 20 er det fare på ferde, da leser du ikke nok, sier Torgrim Eggen.
Erna Solberg var ikke kritisk til Frps flørt med Ayn Rand Institute. Men Martin Kolberg var svært overrasket:
- Jeg hadde ikke trodd de skulle gå så langt
Rands filosofi oppsummeres i eventyret om den lille, røde høna
Ifølge Eggen er ikke Frps ønske om større budsjetter kompatibel med Ayn Rands syn på politikernes ansvar. Kan politikerne ha misforstått Rand?
— Nei, for hun er enkel å forstå, sier Eggen. Han viser til likheten mellom Rand og eventyret om «den lille røde høna som har pløyd, sådd, høstet, malt og bakt, og underveis har hun bedt både grisen, anden og katten om hjelp, noe de selvsagt ikke kunne være brydd med.»
Den lille røde høna har et poeng når hun ikke vil dele med de nybakte brødene med de andre dyrene.
— Men vi lever ikke i en verden der alle gjør alt selv, bortsett fra i bøkene til Ayn Rand.
- Men tror du ikke nordmenn – spesielt i kommentarfeltene- mener at vi har jobbet hardt, da skal ikke flyktninger for eksempel bare komme her og utnytte det?
— Vi har ikke jobbet så hardt, vi har bare organisert oss bedre. Ta Irak, de har mye mer olje enn Norge har.
Ikke alle systemkritikere blir i hyllet.
I Hongkong: Den femte ansatte i kinakritisk bokhandel er søkk borte
FpU-formann stiftet bekjentskap med Ayn Rand i USA
Atle Simonsen er formann i Fremskrittspartiets Ungdom og ble kjent med Ayn Rand da han var utvekslingsstudent i USA.
— Vi leste Anthem ( Høysang ), det er et 1984-scenario og handler om jakten på individet i systemet. Først da jeg kom hjem fra USA og skulle fortelle alle at var Rand obligatorisk å lese for alle individualister, hadde de funnet ut av det allerede, forteller Simonsen.
Han tror grunnen til at mange unge liberalister blir begeistret av Rand og leser bøkene hennes fordi hun dyrker skaperånden, viljen til å stå på, produsere og få ting til å skje.
— I tillegg mener hun at selv om alle er uenige med deg så må du kunne stå inne for dine egne meninger og gjerne tale alle imot, sier Simonsen som mener Harsviks artikkel bærer preg av at den står på trykk i venstresidemagasinet Agenda.
Føler venstresiden vil koble Frp til noe de mener er skummelt
— At Ron Paul omtales som «ultrakonservativ» sier kanskje sitt. Jeg synes det bærer preg av at forfatteren ønsker å koble FrP til noe de mener er skummelt. Man blir gjerne inspirert av bøker og forfattere, men det betyr ikke at man ikke kan tenke selv. Rand ville legge ned velferdsstaten og ha fri innvandring. FrP har økt offentlig pengebruk og innført strammere innvandringspolitikk, sier Simonsen.
- Torgrim Eggen kaller henne en politikkens Darth Vader?
— Det var ikke det jeg tenkte da jeg leste henne. Det mange reagerer på med Ayn Rand er hennes syn på egoisme, som er et veldig negativt ladet ord. Men ser du bak det, så mener hun at det som er bra for den enkelte er bra for samfunnet som helhet også.
- Tror du Sylvi Listhaugs bruk av begreper som godhetstyranniet kan spores tilbake til Rand?
— Det må man snakke med Sylvi om, men det hun snakker om er at hvis du ikke er på lag med venstresida eller de politisk korrekte, er man redd for å fronte det fordi det vil bli oppfattet på en viss måte.
Hverken integreringsminister Sylvi Listhaug, utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen eller justisminister Anders Anundsen ønsket å utdype hvorfor de er begeistret for Ayn Rand. Isaksen viste i stedet til sitt blogginnlegg It usually begins with Ayn Rand .