Kultur

Nordisk råds filmpris til Thomas Vinterberg

Dansken mottar prisen for andre gang.

Nordisk råds filmpris til danske Thomas Vinterberg (43) for filmen Jagten. Karina Tengberg

 • David Bach

Karikko (Skjæret) av Seita Vuorela er en finsk ungdomsbok om desperate ungdommer i en kaotisk verden.

Nordisk råds natur- og miljøpris går i år til danske Selina Juul (33) og hennes prosjekt Stop Splid Af Mad.

Nordisk råds musikkpris gikk til finske Pekka Kuusisto (37). Kuusisto er klassisk fiolinist og komponist for små ensembler, og spiller også samtidsmusikk og elektronisk musikk.

Thomas Vinterberg (43) mottok i kveld Nordisk råds filmpris for Jagten .

Filmen handler om en barnehageassistent som urettmessig blir beskyld for grove overgrep mot barn.

«Med ’Jagten’ er Thomas Vinterberg der han er best – og der få andre instruktører har evne til å være – i en fortelling som greier å være et kulørt melodrama og samtidig ta tak i vanskelige emner, så alle kan filosofere med: moderne heksejakt, skyld og uskyld, tillit og tilgivelse og uskyldstap i en overbeskyttende verden. Man føler seg godt underholdt av både det effektive manuskriptet og Mads Mikkelsens nyanserte prestasjon som ’den jagede’, og man slutter aldri å diskutere filmen med seg selv.»

Vinterberg har tidligere avslørt at temaet og handlingen i Jagten blant annet er basert på Bjugn-saken.

Les også

Fra «Festen» til «Jakten»

I fjor vant Mads Mikkelsen prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes for sin rolle i Jagten .På plass i Oslo for å motta prisen var manusforfatter Tobias Lindholm. Han kunne forklare at Vinterberg selv er i England på ny filminnspilling. Lindholm begynte med å takke juryen for «en fornem pris», Nordisk film— og TV-fond, samt kollegene i Norden.

— Som gang på gang viser at det skjer noe merkelig når man jobber i mørket her i Norden. Tusen takk, sa Lindholm.

Vinterberg fikk filmprisen også for Submarino i 2010. Ellers er han særlig kjent for familiedramaet Festen fra 1998. Ingen norske har mottatt Nordisk råds filmpris, som har blitt delt ut siden 2002.

Barnelitteraturpris til finsk forfatter

De første vinnerne av Nordisk råds nyopprettede barnelitteraturpris ble finske. Karikko (Skjæret) av Seita Vuorela (42) og Jani Ikonen (illustrasjon) er en finsk ungdomsbok om desperate ungdommer i en kaotisk verden.

Aftenpostens anmelder Morten Olsen Haugen mener boken kan minne om Fluenes herre i skildringen av livet etter sivilisasjonens sammenbrudd.

Prisen ble delt ut av Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth og president i Nordisk råd Marit Nybakk.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris deles ut for første gang under Nordisk råds sesjon 2013. Utdelingen er resultatet av de nordiske kulturministrenes mangeårige ønske om å styrke og løfte barne- og ungdomslitteraturen i Norden.

De norske nominerte til denne første barnelitteraturprisen var Aina Basso for Inn i elden og Inga H. Sætre for Fallteknikk .

Natur- og miljøprisen til Danmark

Nordisk råds natur- og miljøpris går i år til danske Selina Juul (33) og hennes prosjekt Stop Splid Af Mad.

Juul er opprinnelig fra Russland, og har i løpet av fem år bygget opp Danmarks største folkebevegelse mot et berg av matavfall tilsvarende seksten milliarder danske kroner.

Juul stiftet forbrukerbevegelsen i 2008, og har ifølge begrunnelsen satt kasting av mat på den politiske dagsorden i Europa såvel som FN.

Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Olli Manninen.

Natur- og miljøprisen gis hvert år til en «nordisk organisasjon, virksomhet eller person som på en forbilledlig måte har prestert å integrere respekten for natur og miljø i sine aktiviteter eller i sitt arbeid, eller som på annet vis har gjort en ekstraordinær innsats for naturen og miljøet.»

Folket i de nordiske land har foreslått sine kandidater til årets miljøpris. I år kom det inn 24 forslag, ifølge Nordisk råds nettsider.

Beslutningen om hvem som ble nominert ble tatt av ennordisk bedømmelseskomitésom består av 13 personer, to fra hvert av de nordiske landene og én fra henholdsvis Grønland, Færøyene og Åland.

Finsk musikkpris

Nordisk råds musikkpris gikk til finske Pekka Kuusisto (37). Kuusisto er klassisk fiolinist og komponist for små ensembler, og spiller også samtidsmusikk og elektronisk musikk.

De norske nominerte til Nordisk råds musikkpris var pianisten Håkon Austbø og vokalist og komponist Maja Ratkje. Ratkje har selv spilt konsert sammen med Kuusisto, og skrøt av fiolinisten til Aftenposten tidligere i år.

- Han er helt fantastisk. Hvis det er noen som fortjener prisen, så er det han, sa Ratkje da nominasjonene var klare.

Fjorårets finske vinner Anna Thorvaldsdottir delte ut prisen.

På Nordisk råds nettsider står blant annet følgende om Kuusisto:

«Den finske fiolinisten Pekka Kuusisto er internasjonalt anerkjent både som solist og kunstnerisk leder, og er kjent for sin åpne tilnærming til repertoaret. Pekka er også en forkjemper for ny musikk og samarbeider regelmessig med samtidskomponister. I sesongen 2012/13 urframfører han Sebastian Fagerlunds fiolinkonsert, skrevet for ham og bestilt av Tammerfors filharmoniske orkester.

Pekka går hele tiden inn for å samarbeide med mennesker på tvers av det kunstneriske spekteret og arbeide med nye fortolkninger av eksisterende repertoar side om side med originalverker. Han har hatt flere prestisjefylte residenser, blant annet ved Aldeburgh-festivalen og nå sist ved Concertgebouws Robeco Zomerconcerten i 2012.»

Aftenposten.no følger prisutdelingen direkte.

Den sendes på NRK1, og prisene deles ut i rekkefølgen Filmprisen, Barnelitteraturprisen, Natur- og miljøprisen, Musikkprisen og sist, men ikke minst Litteraturprisen.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Han var hånet for sin taterbakgrunn. Nå er Elias Akselsen nominert til prestisjepris.

 2. KULTUR

  Danske vant hovedprisen – Nordisk råds barnebokpris til norsk forfatter

 3. KULTUR

  Vigdis Hjorth nådde ikke opp

 4. KULTUR

  «Louder than bombs» og Joachim Trier vant Nordisk Råds filmpris

 5. KULTUR

  Greta Thunberg vant Nordisk råds miljøpris

 6. KULTUR

  Nils Henrik Asheim vant Nordisk råds musikkpris