Kultur

Togetherness byr på tynnslitte familiebånd

HBOs nye dramakomedie Togetherness utforsker det ubehagelige store gapet mellom hvordan man trodde livet skulle bli, og hvordan livet faktisk ble.

 • Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Vår vurdering:

5 av 6

Serieuniverset er allerede så full av middelmådige, morsomme familiekomedier, at det er all grunn til å være skeptisk når HBOs nyeste humorsatsing handler om et ektepar, en søster og en bestekompis, som blir nødt til å bo under samme tak.

Tomhet, tristhet og misnøye

Men Togetherness er på ingen måte 2015-utgaven av 90-tallshiten Under samme tak (Full House). Brødrene Mark og Jay Duplass, som står bak serien, er kjent for å bevege seg mer i retningen av feelbad , enn feelgood når det kommer til dramaregi.

Det som i begynnelsen kan virke som et humoristisk og hjertevarmt skråblikk på 40-årskrisen, viser seg snart å bli forstyrret av ulmende følelser av tomhet, tristhet og misnøye.

Og innen første sesong er over skjønner vi at serien er egentlig er en trykkoker av vonde og fortrengte følelser, i ferd med å eksplodere.

Les også:

Les også

Her er den ultimate guiden til serievåren.

Familiehjulene går fortsatt rundt

På utsiden ser alt relativt greit ut. Brett (Mark Duplass) og Michelle Lynskey (kjent som Rose i Two and a Half Men ) er typiske småbarnsforeldre, som bor på utsiden av Los Angeles.

Brett er lei av jobben, Michelle er lei av husmortilværelsen, men selv om de begge er slitne og pasjonen i forholdet forlengst er blitt byttet ut med rutine, får de likevel familiehjulene tilsynelatende til å gå uproblematisk rundt.

To ubudne gjester på besøk

Sprekkene i familieidyllen begynner først å komme til syne da familien får to ubudne husgjester.

Den første er Bretts beste venn, Alex (Steve Zissis), som en gang var en lovende skuespiller. Nå er han en arbeidsløs og hjemløs skuespiller, som har litt for mange kilo på kroppen, og litt for lite hår på hodet, til å lande de rollene han egentlig vil ha.

Den andre gjesten er Michelles søster Tina (Amanda Peet), en munnrapp og noe ansvarsløs partyfikser som har hatt notorisk uhell med menn. Etter å ha blitt dumpet for n'te gang er hun for stolt til å reise hjem til foreldrene, og inntar isteden søsterens hus på ubestemt tid.

Les også:

Les også

«Akkurat når man er i ferd med å avskrive dem som en gjeng med bortskjemte drittunger, tar de dessertskjeen i en annen hånd»

Kan ikke skylde på tidsklemma

Med to nye tilskudd til husholdningen, som har et helt annet syn på hva som er viktig i livet, blir det ikke like lett for Brett og Michelle å skylde på tidsklemma lenger.

Etter noen tafatte forsøk på å få opp temperaturen i sitt eget forhold, blir de etter hvert nødt til å innse at tomheten i hverdagen ikke bare skyldes det hektiske småbarnslivet, men noe mer fundamentalt.

Så hva gjør man når man innser at hverken ektefellen, jobben, eller familielivet gir en mening nok til å stå opp om morgenen?

Friheten til å velge feil

Bedre går det ikke for de to andre. Etter å ha unngått forpliktelser som pesten i hele sitt voksne liv, innser både Tina og Alex at friheten de har ofret så mye for, egentlig ikke er mye verdt.

I panikk over å oppdage sin egen umodenhet, innleder Tina et forhold til en kjent filmprodusent, som hun egentlig ikke er så sterke følelser for.

Alex, som endelig ser ut til å få en karrièremulighet, ender opp med å risikere alt, fordi han har fått følelser for den ene kvinnen som all fornuft tilsier at han bør ligge unna.

Jo mer vi er sammen, jo tristere vi blir.

Togetherness er mer enn bare morsom og pinlig pute-tv om fire folk som nærmer seg 40-årene.

Serien har helt klart sine øyeblikk med hjertevarme og familielykke, men med all den snikende selvrealiseringen utgjør de behagelige og nødvendige pauser underveis.

I andres hender kunne sikkert dette fort ha blitt til en tannløs dramakomedie som skyter med løskrutt.

Men brødrene Duplass, har i samarbeid med Steve Zissis, skapt et skarpt manus som isteden klart å treffe alle som har opplevd den snikende følelsen av utilfredshet, selv om man har krysset av alle de riktige boksene på livsskjemaet.

Se også :

 1. Les også

  Denne TV-våren jakter alle på seriegullet

 2. Les også

  Britkrim inspirert av Forbrytelsen

På utsiden ser <i>Togetherness</i> ut som en ufarlig familiekomedie, men den skal snart vise seg å være fylt med mer alvor og ubehag enn det først ser ut som. Serien er en av vårens positive overraskelser, mener vår anmelder. HBO Nordic

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 2. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 3. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 4. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.

 5. KULTUR

  Grundig, rørende og god fortelling om en liten periode i amerikansk historie

 6. KULTUR

  Sandvika-gutt er ukens artist i The Guardian.