Kultur

Rikskonsertene har erobret Jordan

I loooove you! synger Mai Elise Solberg til begeistrede, applauderende barn i Madaba. Rikskonsertene har erobret Jordan.

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

«My Favourite songs» heter programmet og det samme heter trioen som foruten vokalist Solberg (31) består av gitaristene Hedvig Mollestad Thomassen (31) og Markus Lillehaug Johnsen (32).

Markus Lillehaug Johnsen inspirerer niåringen Majed Gelalat. -Jeg drømmer om å spille gitar, men foreløpig øver jeg på å bli trommeslager, sier han etter konserten på skolen. JØRGEN LOHNE

De etablerte norske jazzmusikernes favorittsanger slår svært godt an blant tredjeklassingene ved det latinske patriarkats (romersk-katolske) grunnskole i Madaba, der en tredjedel av elevene er muslimer.— Helt fantastisk musikk! sier Majed Glealat opprømt til Aftenposten da siste nummer er tonet ut.

Til Markus Lillehaug Johnsen forteller niåringen etterpå at han drømmer om å spille gitar, men våger ikke helt å ta imot sitt nye idols tilbud om å forsøke seg litt på hans proff-instrument.

— Foreløpig øver jeg på å bli trommeslager, sier Majed litt sjenert, og forteller om hjemmelaget slagverk med gryter, panner og spann.

Palestinsk modell

Rikskonsertenes musikkprogram i Jordan startet i fjor, og bygger på et tilsvarende som ble etablert i Palestina allerede i 2003.

Foruten skolekonserter omfatter arbeidet ferdige opplegg for musikkopplæring av allmennlærere, prosjekter som tar sikte på oppstart av kulturskoler samt sommerleirer for unge musikere. Her i Jordan blir det musikkleir i juni.

— Våre hovedsamarbeidspartnere er den palestinske organisasjonen Sabreen i Jerusalem, og det private Jordan Academy of Music i Amman, opplyser Rikskonsertenes prosjektleder Kjell Thoreby, som fikk mange lovord fra skoleledelsen og sine jordanske samarbeidspartnere da han var til stede under konserten i Madaba tidligere i uken.

Stor interesse

Mai Elise Solberg fikk opp stemningen med sin jazzsang på skolen i Madaba. JØRGEN LOHNE

Skolekonsertene i Jordan fortsetter til og med onsdag 10. april. Og allerede i september vil også Rikskonsertenes store publikum i Norge få konkret utbytte av programmet. For da kommer nemlig jordanske musikere på gjenvisitt. — Men gidder norske skoleelever å høre på det arabiske strengeinstrumentet oud, for eksempel?

— Absolutt! Det er enorm interesse for å møte og lytte til utenlandske musikere, sier Thoreby,

Og om de norske elevene skulle vise noe i nærheten av den entusiasmen de jordanske gir til kjenne i Madaba, har prosjektlederen absolutt sine ord i behold.

Inspirasjon

Hedvig Mollestad Thomassen ble kåret til Årets unge jazzmusiker i 2010 og leder trioen som i disse dager turnerer i Jordan. JØRGEN LOHNE

Det er ingen tvil om at mange i Madaba-klassen er blitt solid inspirert av musikerbesøket fra Norge. Det viser ikke minst interessen for å stille spørsmål etter konserten. Først ute er gitarentusiast og trommeslager Majed: — Når begynte dere å spille? spør han på feilfritt engelsk.

— Omtrent da vi var på deres alder! svarer Hedvig Mollestad Thomassen.

Og dette er nok det svaret Majed aller helst vil ha. For da er det jo bare å gå i gang - og stå på!

Rikskonsertenes musikkprogram i Jordan startet i fjor, og bygger på et tilsvarende som ble etablert i Palestina allerede i 2003. Denne uken har blant annet det latinske patriarkats grunnskole i Madaba hatt musikalsk besøk fra Norge. JØRGEN LOHNE

Relevante artikler

 1. KULTUR

  - Jeg vil ha mer glitter i Oslo

 2. KULTUR

  Med skarpe tunge og hjertevarm humor viser Orange Is the New Black at livet bak murene byr på mer enn man skulle tro

 3. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 4. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 5. KULTUR

  Oscar-vinner Mahershala Ali måtte mase seg til hovedrollen i «True Detective»

 6. KULTUR

  «Rocken er kanskje død, men det er definitivt ikke Queens of the Stone Age»