Brøt «kontrakten med leserne» i VG. Nå får Frithjof Jacobsen tillit i DN.

Frithjof Jacobsen blir ny politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Han er samboer med Ap-politiker Jette Christensen. – På generelt nivå mener jeg han skal kunne kommentere Ap, sier Jacobsens nye sjef.

Frithjof Jacobsen under diplomatmiddag på Slottet i 2016.

Det ble klart på et allmøte i avisen onsdag formiddag. Ansettelsen skjer et drøyt år etter Jacobsens brå avgang som profilert kommentator i VG.

Først var begrunnelsen at han hadde lyst til å gjøre noe annet. Like etter ble det kjent at Jacobsen var i ferd med å bli kjæreste med Arbeiderparti-politiker Jette Christensen.

Forholdet ble ikke regnet som forenelig med hans rolle som kommentator i VG. Dette var Jacobsen og VG enige om. To uker etter at han informerte arbeidsgiver om forholdet, valgte han selv å gå.

«Vi kan si klart at det som har skjedd, er et brudd på vår kontrakt med leserne. Det er vi lei oss for.» skrev VGs redaktør Gard Steiro om saken.

Mener det er greit at Jacobsen skriver om Arbeiderpartiet

Jacobsen og Christensen er fortsatt et par. Hun fortalte nylig at hun ikke stiller til gjenvalg i 2021, men blir sittende på Stortinget frem til det. Hun har begrunnet avgangen med misnøye over interne forhold i Arbeiderpartiet.

Nå skal Jacobsen være i tett dialog om sin habilitet med sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve. Redaktøren sier til Aftenposten at Jacobsen ikke kommer til å skrive om politiske saker som samboeren hans er involvert i.

– Hva med saker om Arbeiderpartiet?

– På generelt nivå mener jeg han skal kunne kommentere Arbeiderpartiet. Så får vi diskutere litt underveis hva som blir hensiktsmessig.

Stillingen har frem til nylig tilhørt Kjetil Alstadheim, som snart skal begynne i tilsvarende rolle i Aftenposten.

– Alstadheim og Jacobsen er de to viktigste politiske kommentatorene i landet. Så når den ene går, er det godt at den andre kommer inn, sier Djuve.

Sjefredaktør Amund Djuve er Jacobsens nye sjef i DN.

Tror ikke relasjonen vil påvirke hans nye rolle

Til DN sier Jacobsen at han ikke tror forholdet mellom dem vil påvirke ham i den nye jobben:

– Det er nok noen deler av politikken jeg må være mer varsom med å dekke, og det vil være saker der hun er direkte eller sterkt involvert, eller i saker hun kan bli det, sier han.

Jacobsen mener eventuelle problematiske tilfeller kan løses med god dialog mellom ham, kommentatorene og avisens ledelse. Han sier også at det er mye i norsk politikk som ikke angår Christensen. På spørsmål om hvordan han skal sikre at han har tillit, svarer han:

– Jeg har aldri vært styrt av noen politisk agenda, og det kommer jeg heller aldri til å være. Når det handler om tillit, så opplever jeg at mange har vært interessert i det jeg har skrevet før, og slik håper jeg det vil være fortsatt.

I Medier24 blir Jacobsen konfrontert med at han mente forholdet ikke var forenelig med jobben som kommentator i VG. Han får spørsmål om hva som er annerledes nå.

– Nå har det gått over et år og situasjonen er annerledes. Forholdet er etablert, vi er samboere og vi har en mer oversiktlig situasjon, sier han til nettstedet.

Ble konfrontert med rykter

I Gard Steiros kommentar om Jacobsens avgang, kommer det frem at VG hadde kjennskap til at det verserte rykter om Jacobsen og politikeren nesten et år før han gikk av.

«Vi konfronterte ham med ryktene. Han avviste dem. Det la vi til grunn.»

Paret har forklart til Medier24 at det ikke er så lett å «sette en dato på følelser». Men de sier de bestemte seg for å bli kjærester i tiden rundt Jacobsens avgang.

Amund Djuve ser det ikke som problematisk at VG vurderte det slik at Jacobsen hadde brutt kontrakten med leserne.

– Jeg kjenner ikke VGs vurderinger i detalj. Men jeg har hatt gode samtaler med ham om det som er relevant for denne jobben. Jeg er helt trygg på at dette er riktig avgjørelse, sier han.

Jacobsen har ikke besvart Aftenpostens henvendelser onsdag. Han tiltrer i stillingen 4. mai.