Disney-sjefen går av etter 15 år

Toppsjefen i Disney-konsernet, Bob Iger, trakk seg tirsdag overraskende fra jobben. Han blir erstattet av Bob Chapek, som går fra en annen toppjobb i selskapet.

Bob Iger da han ankom årets Oscar-utdeling i Los Angeles. Tirsdag kunngjorde Iger overraskende at han trekker seg fra stillingen som toppsjef i Disney-konsernet.
  • NTB-AP

Bob Iger (69) har ledet Disney gjennom en rekke store oppkjøp de siste årene. Under hans ledelse har selskapet femdoblet seg i verdi og slukt kjente merkenavn som Star Wars, Pixar, Marvel og Fox Entertainment. Noe av det siste han gjorde var å lede Disneys etablering av en konkurrent til strømmegiganten Netflix.

Påtroppende konsernsjef Bob Chapek er rekruttert fra egne rekker. Han kommer fra jobben som styreleder for blant annet Disneys fornøyelsesparker og opplevelser.

Iger vil derimot ikke forlate Disney helt. Han har kontrakt fram til 31. desember 2021 og vil i tiden fram til dette ha rollen som arbeidende styreformann.

– Min avgang har ingen annen grunn enn at jeg nå følte det var på tide å endre på ting, sa Iger under en pressekonferanse tirsdag.

Han kan se tilbake på et ekstraordinært år for Disneys filmer med sju toppfilmer som alle har generert mer enn 1 milliard dollar i omsetning. I mars fullførte Iger dessuten oppkjøpet av Fox Entertainment etter en langvarig prosess. Prisen på oppkjøpet endte på 71 milliarder dollar.

Ifølge magasinet Forbes tjente Iger 47,5 millioner dollar i fjor, nesten 450 millioner kroner. Lønnen var likevel lavere enn i 2018 da han fikk en total godtgjørelse på 65,6 millioner dollar, noe som inkluderte en aksjepost til en verdi av 26,3 millioner. Disneys aksjeeiere skal imidlertid ha vært misfornøyd med Igers høye lønn og i mars i fjor det enighet om å kutte en planlagt lønnsøkning og kutt i bonus.