Forfatterkåringer er dunkle og uforståelige

ESSAY: Begge de to sakprosabøkene som vant Brageprisen i fjor, ble vurdert som for dårlige av Kulturrådet til å bli kjøpt inn til bibliotekene. Hva skjer egentlig i komiteene som kårer bokårets vinnere?

I 2018 vant Anja Røynes bok «Menneskets grunnstoffer» og Helene Uris «Hvem sa hva» Brageprisen. Hva er grunnen til at ingen av bøkene ble vurdert som gode nok til å bli kjøpt inn til bibliotekene, spør Simen Sætre.
  • Simen Sætre

I 2018 ble Geir Hestmarks bok Istidens oppdager kåret til en av Skandinavias ti beste bøker etter år 2000. For dem som hadde fulgt boken, var avgjørelsen overraskende. Manuset var refusert hos både Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm. Pax tilbød seg å gi den ut – hvis Hestmark betalte.

Da boken endelig kom ut på Kagge forlag i 2017, ble den hverken anmeldt i Aftenposten eller i VG. De fire avisene som anmeldte boken, var delt i sin vurdering. Boken var en biografi om polarforskeren Jens Esmark, men Morgenbladets anmelder mente «personligheten Esmark blir nesten borte», mens forfatteren skrev om «mineraler og vitenskapelige spørsmål opp og ned ad stolper». Dagbladet og Klassekampen var positive, men ikke overstrømmende. Fædrelandsvennen kalte boken «krevende».

Les hele saken med abonnement