Robert Scotts polarskip funnet utenfor Grønland

Hundre år etter Robert Scotts skjebnesvangre kappløp til Sydpolen er hans berømte skip, Terra Nova, funnet.

Terra Nova i isen.

Det 57 meter lange skipet ble nylig oppdaget av et amerikansk forskningsskip på 1000 fots dybde (drøye 300 meter) utenfor kysten av Grønland. Der har det ligget i 70 år.

Nyheten har forbløffet og henrykket eksperter:

— Terra Nova har opplevd mye i løpet av sin lange historie og var høydepunktet blant skotskbygde treskip, sier Brian Kelly ved Discovery Point-museet i Dundee til avisen Daily Record.

- Det er utrolig at en av de mest kjente skipene i historien er funnet hundre år etter kappløpet til Sydpolen og i det året hendelsen minnes.

Robert Scott kom for sent til Sydpolen, han ble slått av Roald Amundsen. På tilbaketuren over isen omkom Scott og hans folk av utmattelse, sult og kulde.

Traff isfjell

Terra Nova ble bygget i Dundee i 1884 som hvalfangstskip. I 1910 kom det under Scotts kommando i forbindelse med Antarktis-ekspedisjonen - som også går under navnet Terra Nova-ekspedisjonen.

Året etter forlot ekspedisjonsmedlemmene skipet for å begi seg innover isen. I 1913 kom skipet tilbake til Europa og ble senere brukt til selfangst ved Newfoundland. Under annen verdenskrig fraktet det forsyninger, til det, i 1943, traff et isfjell utenfor kysten av Grønland.

Skipet sank bare delvis, og mannskapet ble reddet. Men i frykt for at vraket skulle skade andre fartøyer ble det torpedert av den amerikanske kystvakten, forteller Kelly til den skotske avisen.

At skipet befant seg utenfor Grønland har derfor vært kjent, men ikke den nøyaktige stedsangivelsen.

- Neppe hevet

Kelly tror det er lite sannsynlig at skipet blir hentet opp.

— Det er veldig skadet og vil trolig ikke kunne flyttes. Det ligger også på svært dypt vann, påpeker han.

Også Geir O. Kløver, direktør ved Frammuseet i Oslo, tviler på at skipet vil bli hevet.

— Det er fint å vite hvor det er, men jeg vet ikke om det er stor interesse for å heve det. England har veldig mange historiske skip. Det skal voldsomme ressurser til for å gjøre det. Men kanskje de tar en del av skipet blir hentet opp - hekken eller baugen, sier han.

— Med unntak av Fram og Gjøa er Terra Nova et av de mest kjente polarfartøyene, sier Kløver.

Han forteller at Terra Nova også ble brukt i bergingsaksjonen da man lette etter Scott i forbindelse med hans første ekspedisjon, Discovery-ekspedisjonen (1901-1904). Men den gang kom Scott seg ut ved egen hjelp.

Han påpeker at med Fram og Gjøa har Norge to av de tre polarskipene som er i levende live. Den tredje, Discovery, befinner seg i Discovery-museet i Dundee.

Utstilling

I forbindelse med hundreårsmarkeringen har Frammuseet siden juni hatt en utstilling om Terra Nova-ekspedisjonen, blant annet med gjenstander fra ekspedisjonen. Endel er lånt fra England; barometer, kokeutstyr, sledeflagg. Men her er også noen gjenstander som Frammuseet selv har fra skipet; en del av serviset, kniver og gafler, samt et Terra Nova-hattemerke.

Gjenstandene som er lånt fra England, blir bare stående ut august. Men det øvrige er endel av museets permanente utstillingen og vises videre, sier Kløver.