Kultur

NRK-sjefen omorganiserer nyhetene

NRK styrker nyhetsdekningen etter vinterens mange fellelser i PFU og problemer i Dagsrevyen. Nyhetssjef Stein Bjøntegård beholder jobben.

afp000524613-nvmXe_1dVb.jpg Foto: Roald, Berit

 • Kaja Korsvold

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har brukt sine to første måneder i jobben på å planlegge betydelige endringer i NRKs organisasjon. Eriksen vil ha kortere avstand til NRKs viktige nyhetsavdelinger.

Per Arne Kalbakk, som i dag er programdirektør for Marienlystdivisjonen, blir ny nyhetsdirektør. Han skal i tiden fram til 15. september arbeide med organiseringen av den nye divisjonen.

Fire eller maks fem personer skal lede NRKs nyhetsdivisjon, sier Kalbakk. Det er allerede klart at nyhetssjef Stein Bjøntegård beholder jobben og skal sitte i den nye ledergruppen.

Ledergruppe klar til sommeren

— Vi skal bruke tiden frem til sommeren for å se hvordan den nye ledergruppen skal se ut, sier Kalbakk.

Dagsrevyen har per i dag én sjef, Solveig Tvedt, og syv redaksjonssjefer. Om noen av disse skal inn i ledergruppen er ikke avklart, sier Kalbakk.

— De fire-fem lederne for nyhetsdivisjonen skal ha ansvaret for nyheter på alle NRKs nyhetsplattformer. Vi har som mål å være først på alle de plattformene der folk er. Vi må lage en organisasjon som svarer til dagens behov, sier Kalbakk.

Vil ha fokus på etikken

Thor Gjermund Eriksen sier det er viktig å forsvare NRKs posisjon som nyhetsleverandør.

- Vi ønsker en organisasjon som har sterk fokus på presseetikk med tydelige rammer. Det er vktig at den som har det operasjonelle ansvaret for nyhetene er en del av ledelsen i NRK. Dette tilhører kjernen i NRKs oppdrag.

Eriksen tror ikke forandringene nødvendigvis blir synlige for publikum flest.

— Poenget er at vi skal sørge for en intern organisering som i størst mulig grad gjør det mulig å levere troverdige nyheter til publikum. Bant annet har vi hatt en diskusjon i forbindelse med at NRK har fått mange fellelser i Pressens faglige utvalg.

- Skal Dagsrevyen fortsatt være nyhets-flaggskipet?

— Dagsrevyen er viktig. Samtidig ser vi at færre mennesker i fremtiden ser det samme innholdet samtidig. Derfor er vår samlede nyhetsdekning aller viktigst.

- Skal NRK konkurrere med for eksempel VG om å bli den beste nyhetsleverandøren på nett?

— Det er viktig for NRK å være til stedet på de digitale plattformene. VG er klart størst, men vi konkurrerer med nettavisene. Samtidig er det mange områder vi ikke konkurrerer på.

- Fyller NRK sitt allmenkringkasteroppdrag?

— Det mener jeg absolutt. Det har Medietilsynet mandat til å følge med på. Vurderingen har vært i mange år at NRK fyller det oppdraget. Vi har fått kritkk på et par områder, blant annet har vi ikke fylt opp nynorskprosenten.

- Får NRK kritikk for at det er mye underholdning på hovedkanalen NRK1?

— Det er ikke mer underholdning enn det var for ti år siden. Underholdning er viktig for oss. Hvis vi ikke samler et bredt publikum undergraver vi vår egen posisjon.

- Blir utenriksnyheter høyere prioritert?

— Redaksjonen vurderer hele tiden hvordan man skal bruke ressurene. Dette er en litt annen sak enn organiseringen. Selvsagt kommer Per Arne Kalbakk og nyhetsredaktøren til å vurdere hvordan tilbuet skal fremstå. Nå syns jeg for eksempel at Dagsnytt 18 er et program som bør fremheves, selv om det har et begrenset antall lyttere fordi det er på NRK2.

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Jeg beklager overfor publikum

 2. KULTUR

  Helje Solberg blir ny nyhetsdirektør i NRK

 3. KULTUR

  Klimastoff er taperen i de største TV-nyhetssendingene

 4. KULTUR

  «Bare» 19 av 5577 hijabklager betegnes som hatefulle

 5. KULTUR

  «NRK undergraver egen tillit»

 6. DEBATT

  Distriktsinnhold har aldri vært høyere prioritert | Thor Gjermund Eriksen og Grethe Gynnild Johnsen