Kultur

Foreldre kan heller ikke nettvett

Legger du ut bilder av barna på Facebook? Kanskje bør du tenke deg om.

Søt, ikke sant? Men det spørs om den oppvoksende generasjonen vil synes det er greit at foreldre og besteforeldre har publisert hele deres liv på nett.

 • Kjersti Nipen
  Kjersti Nipen
  Journalist

Aftenpostens papirutgave skriver i dag hyppig bruk av Internett gjør at norske barn er blant Europas mest utsatte for eksponering av seksuelt innhold på nett og nettmobbing. Det kommer frem i EU Kids Onlines oppsummering av europeiske barns digitale hverdagsliv. Men bildet er sammensatt:

— Det er ikke bare barn selv som utgjør en trussel mot barns privatliv på nett, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring, som driver hjelpetjenesten Slettmeg.no.

Tror det vil smelle

For foreldrene og besteforeldrene deres poster gjerne bilder av stabbende babyskritt i bleie, sjarmerende søl ved frokostbordet og tindrende øyne på julaften. Voksne som stolt deler barnas opp- og nedturer gjennom Facebook, Instagram, «mammablogger» eller andre sosiale nettsteder, mener det aller beste.

Les også

Norske barn i mer nett-trøbbel enn ellers i Europa

— Men om noen år tror jeg dette vil smelle. Vi har ikke sett «ofrene» ennå, men veldig mange barn dokumenteres nå offentlig, fra de er født, gjennom hele oppveksten. Da kan noen vokse opp og oppleve at de har fått sitt privatliv krenket, sier Tessem.Han har selv en sønn, og ser hvor fristende det er å dele. Likevel advarer han mot å dele alt.

— Det er viktig å finne en balanse.

Mange vil fjerne nakenbilder

«Facebook-babyene» har ikke vokst opp ennå, men også i dag er det bilder på nett folk flest kontakter Slettmeg.no for å få fjernet.

— Majoriteten handler om nakenhet. Problemet har vært økende gjennom 2012, og jeg tror ikke vi har sett slutten på denne tendensen. Det underbygges av at det dukker opp nye tjenester, som applikasjonen «Snapchat», som skal gjøre det trygt å sende bilder av seg selv fordi bildet «forsvinner» fra mobilen etter ti sekunder. Men det er veldig mange måter å omgå dette på, så det er ikke trygt, sier Tessem.

Før dreide mange henvendelser seg om å få slettet bilder man selv hadde lagt ut digitalt.

— Nå ser vi en tendens til at stadig flere forsøker å fjerne bilder andre har lagt ut, bilder utenfor deres kontroll. Det gjenspeiler seg for eksempel i sakene om elever som ikke lenger vil dusje etter gym på skolen, fordi de frykter mobilkameraene, illustrerer Tessem.

Utsatte barn mer utsatt på nett

EU Kids Onlines undersøkelse viser at norske barn er ekstremt pålogget, og Norge er plassert blant landene i høyrisikogruppen, sammen med Danmark, Sverige og flere østeuropeiske land når det gjelder ubehadelige opplevelser på nett.

Barna som driver med risikofylte aktiviteter på nett, er i stor grad de samme som tar risiko også i andre sammenhenger.

- Vi ser at de barna som ikke har støtte hjemmefra i sin digitale mediebruk, som ikke får opplæring og har foreldre som spør hva de driver med, er de samme barna som tar risiko på nett – og i andre sammenhenger. Blant annet har de større grad av psykososiale problemer. Da har skolen en svært viktig rolle for å ivareta disse barnas behov for opplæring. sier prosjektleder for Trygg bruk i Medietilsynet, Pia Lang.

I Medietilsynets rapportBarn og medier 2012 ble barn spurt om i hvilken grad foreldre fulgte opp deres aktiviteter:

 • 4 av 10 (41 %) oppgir at foreldrene er svært eller ganske interessert i hva de har gjort/sett på Internett.
 • 7 av 10 (77 %) av barna opplever at foreldrene er interessert i andre fritidsaktiviteter de holder på med.

- Må tettes

— Her er det et gap som må tettes. Veldig mange lærer god nettbruk av foreldre. Men i de tilfeller der foreldrene ikke snakker med barna om hva de gjør på nett, er det viktig at skolen gjør det. Barnas liv på internett har også mye å si for barnas læringsmiljø. Digital mobbing har for eksempel stor innvirkning på barnas læringsmiljø, sier Lange.

I Medietilsynets undersøkelse fra i fjor, svarte 4 av 10 elever at de aldri hadde lært om fornuftig bruk av medier og internett på skolen. Men temaet er integrert i læreplanene.

- Hva bør foreldre selv gjøre?

— Møt barna med nysgjerrighet, ikke kritikk. Spør hva de gjør på nett, hvilke opplevelser de har, hvem de omgås. Det er fint om man har en jevnlig dialog med barn om deres opplevelser på nett, og om hva som er greit og ikke greit å gjøre. Det dukker stadig opp nye tjenester, og det kan være greit å snakke om hvilke konsekvenser det kan få, for eksempel å sende bilder digitalt istedenfor å gi en venninne et fotografi. Akkurat som vi lærer barna å svømme og oppføre seg i trafikken, må vi hjelpe barna på dette området. Og om det skjer endringer i barnas oppførsel, hvis de for eksempel blir mer innesluttet, aggressive, lei seg eller slutter å være med venner, må man gripe fatt i det, råder prosjektlederen.

 1. Les også

  Den digitale fare

 2. Les også

  Trygg bruk-pris til Kaja Hegg

 3. Les også

  Dette skremmer barn mest på nettet

 4. Les også

  «Barns beste» og andre maktmidler

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Digital mobbing - fra penn og papir til smarttelefoner | Ingeborg Senneset

 2. KULTUR

  Unge i Norge er mest på mobilen i Europa og sexter mer enn gjennomsnittet

 3. KULTUR

  «Hvordan er det med deg, kjære?» sto det i meldingen fra en falsk Fredrik Solvang-profil på Instagram.

 4. A-MAGASINET

  Hun spår bråk når «bloggerbarna» blir voksne.

 5. NORGE

  Slettmeg.no: – Mørketall blant gutter som får bilder spredd på nett

 6. OSLO

  Helsesøster: - Før holdt man et speil i dusjen for å se på jentene. Nå har du det på film.