Iyad El-Baghdadi: – Jeg er tryggere midt på torget enn gjemt i skyggene

Forfatteren og aktivisten snakket til pressen om truslene mot ham og familien.

Iyad El-Baghdadi håper all oppmerksomheten rundt truslene mot ham og familien kan gjøre det vanskeligere å gå etter ham.

– Vær så snill å få familien min hit, ba Iyad El-Baghdadi under en pressekonferanse i regi av tankesmien Civita mandag formiddag.

Den palestinske forfatteren og aktivisten som har politisk asyl i Norge, fortalte om truslene han og aktivister han samarbeider med, skal ha mottatt. El-Baghdadi har lenge vært svært en profilert kritiker av Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

El-Baghdadi mener det er det saudiske regimet som står bak truslene, og at de kommer som følge av flere prosjekter han har vært involvert i, blant annet etterforskningen av hackingen av Amazon-sjef Jeff Bezos.

– Verden følger med

Det er en uke siden det ble kjent at det amerikanske etterretningsbyrået CIA har advart norske myndigheter om en mulig trussel mot aktivisten.

Den britiske avisen The Guardian var først ute med saken, og El-Baghdadi sier det var The Guardian som kontaktet ham.

PST skal ifølge The Guardians kilder ha fått melding fra sine amerikanske kolleger i CIA. Til Aftenposten sier PST mandag at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Aftenposten har to ganger mandag ettermiddag vært i kontakt med Saudi Arabias ambassade, som foreløpig ikke har kommentert saken.

El-Baghdadi forteller at det var en vanskelig beslutning å gå offentlig ut om truslene, men at han fikk råd om at oppmerksomhet også gir beskyttelse.

– Jeg er tryggere midt på torget enn gjemt i skyggene, fordi verden nå følger med. Det var veldig viktig for meg å gå til mediene. Hvis jeg ikke hadde gjort det og noe skjedde, ville ingen fått vite om det. Nå som det er mye oppmerksomhet rundt meg, tror jeg prisen for å gå etter min familie er mye høyere, sier han til Aftenposten.

El-Baghdadis foreldrene og søsteren hans er nå registrert som flyktninger i et annet land. Han sier han har bedt norske myndigheter om at saken deres behandles så raskt som mulig.

Både norske og internasjonale medier hadde møtt opp på pressekonferansen i regi av tankesmien Civita.

Iyad El-Baghdadi var selv statsløs palestiner før han fikk politisk asyl i Norge i 2015. Han har skrevet for en rekke medier, deriblant Washington Post og The Guardian.

  • I 2017 skrev han en essayserie for Aftenposten. Les essayene her.

Rapporterte om hacking

På pressekonferansen fortalte aktivisten at han har overtatt to prosjekter som ble satt i gang av den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul i fjor.

– Noen spekulerer i at jeg er et mål fordi jeg er regimekritiker. Det er flere veldig sensitive prosjekter jeg er involvert i som kan være grunnen, sier aktivisten.

El-Baghdadi har også samarbeidet med en gruppe som har undersøkt om mobiltelefonen til Amazon-sjef Jeff Bezos ble hacket, skriver blant andre Time. Bezos eier avisen Washington Post, der Jamal Khashoggi jobbet. Ifølge gruppen var det Saudi-Arabia som sto bak denne hackingen.

Saudiske myndigheter nekter for anklagene.

Les også

Siden Den arabiske våren er alt blitt verre. Det finnes ett unntak.

Mener Norge må gjøre mer

El-Bhaghdadi sier han er stolt av norske sikkerhetsmyndigheters håndtering av saken og takker justisministeren. Likevel mener aktivisten Norge bør gjøre mer for å fordømme det saudiske regimet.

Han nevnte blant annet det norske oljefondets investeringer i landet.

– Jeg mener det er mye mer som kan gjøres. For eksempel å trekke alle investeringer fra Saudi-Arabia. Det er viktig å vise Mohammed bin Salman at den eneste måten han kan få økonomiske fordeler på, er å følge reglene.