- Bieber-hysteri kan være sunt

Siden kaoset ved Operaen i fjor har det vært pause i norsk Bieber-feber, men nå setter den inn igjen. Ikke før i april i Oslo og Telenor Arena, men søndag kveld åpnet europaturneen.

Gullgutten Justin Bieber får millioner av ungpikehjerter til å banke litt fortere verden over.

Jentene har knapt sovet den siste uken, brukte fredagen på flyplassen og sov på asfalten utenfor O2 Arena i Dublin natt til søndag. Justin Bieber er tilbake.

Lørdag formiddag er det klassisk vindfullt, men ellers nokså stille utenfor O2 Arena i utkanten av Dublin sentrum. Brått bryter én jente ut i et primalskrik, og noen titalls flere løper etter henne mot en hotelldør tvers over plassen.

Det var visstnok den amerikanske stagemanageren for årets Believe -turné.

— Det er sannsynligvis det nærmeste vi kommer Justin Bieber denne helgen, så klart vi springer og hyler. Hallo, den mannen har jo møtt Justin, og sikkert tatt på ham også. Iiiik.

- Hvor lenge har dere egentlig ventet?

— I to lange år. Siden sist Justin spilte akkurat her.

— Jo, jo, men i dag?

— Siden klokken ti. Herregud, vi har knapt sovet denne uken, i går var vi hele dagen på flyplassen, og nå skal vi være her resten av helgen. Vi klarer ikke å finne ut hvilket hotell han bor på, så vi overnatter på asfalten utenfor inngangsdøren her for å komme fremst ved scenen. Da kan vi kanskje få tatt på ham. Iiiik.

- Men han kommer vel neppe ut hit nå. Hvorfor fryse sånn?

— Justin case. Du tok den, ikke sant, sier Amy Kavanagh (13).

Epidemi

Amy, venninnen Rebecca Cauifield (14) og de fire andre som er sammen med dem er klassisk rammet av den popmusikalske epidemien som fortsatt herjer ungjenter verden over: Bieber-feber.

En tilstand som ifølge eksperter på både psykologi og sosiologi gir seg utslag i ekstreme mengder hyling, gråting og hyperventilering, enkelte tilfeller av besvimelse og ganske så utagerende fantasier om å bli den kommende «fru Bieber».

— Justin Bieber er markedsskapt for å appellere til "tweenagers" – unge under 13 år – som opplever sine første utbrudd av seksualitet. Det Bieber tilbyr er en ren, ikke-truende seksualitet, der han synger om kjærlighet og hengivenhet og ubetinget romantikk, sier psykolog Colman Noctro til avisen The Irish Times, og legger til:

— Slik stjernedyrkelse er sunt hvis det ikke tas til det ekstreme.

Historisk suksess

Akkurat det siste punktet kan opplagt diskuteres, for Bieber-feberen er ekstrem. Og meget suksessfullt. For få uker siden gikk canadierens siste album Believe acoustic rett til topps på de amerikanske albumlistene.

Det var hans femte album som topper albumlistene før han fyller 19, en bragd ingen andre unge ifølge Billboard har gjort før ham. Samtidig gikk albumet til topps på iTunes-listene i 63 land.

Europaturneen han nå legger ut på er utsolgt, i Dublin tok det noen få minutter å fylle O2 Arena to ganger.

Når gutten kommer til Norge i april er det for tre konserter i Telenor Arena, noe som betyr over 60.000 hylende jenter. Og kanskje noen få gutter.

Blogg-følger

— Jeg har billett til alle tre konsertene, ja. Andre kan sikkert oppfatte meg som gal, men for meg og alle andre «beliebers» er dette normalt.

Da Justin Bieber holdt en promokonsert på operataket i Oslo i fjor, var det tilløp til kaos. Politiet hadde sin fulle hyre med å ivareta sikkerheten da hysteriske ungjenter presset seg sammen i Bjørvika.

Det blir tre dager med hyling og grining på høyt plan, sier Rano Akbar fra Bergen. Hun driver bloggen Jdbnorway, som hevder å være landets største fanblogg for Justin Bieber.

Hun er ikke i Dublin denne helgen, men følger med og tar altså én uke fri fra skolen i april for norgeskonsertene.

Kan hun forklare hva og hvorfor?

— Personligheten. For meg handler det om hele livet hans, om familien og den unge moren, at han er jordnær og bryr seg om andre. Pluss utseendet, da, sier Rano Akbar.

Nabogutten

Og treffer en forklaring som stemmer med mange andres. Om selve personen Bieber.

Popverden er full av idoler som kommer og går, men noen blir større enn alle andre. Noen får over 34 millioner følgere på Twitter, som Bieber, bare fem år etter at man ble oppdaget via YouTube.

— Han har en spesiell personlighet i musikken bygget på denne ideen om reisen fra filler til rik. Han ble oppdaget fra grassrota, og har derfor dette kjennetegnet om å være en autentisk artist til tross for å lage noe som mange vil kalle «produsert» pop, sier musikkviter Stephen Graham til The Irish Times.

Kidrauhl

Det var manager Scooter Braun som oppdaget gutten med kallenavnet Kidrauhl gjennom sanger lastet opp på YouTube, og satte opp et møte med R&B-stjerne Usher.

Det ble til platekontrakt med verdens største selskap, og etter at singlen «Baby» og videoen laget av norske RayKay ble en monsterhit var plassen på toppen av pophierarkiet festet. Og Bieber-feberen startet å spre seg. Som det står skrevet i seksjonen for såkalte "bieberfacts" på den norske bloggen jdbnorway:

— Hvert 3 sekund er det noen i verden som sier Justin eller Bieber.

Opplevelse

I kveld er omtrent 20.000 av disse samlet i Dublin. Iiiik.

Ekspert på nødmedisin, Chris Luke fra Cork, er klar for Bieberfeber, ifølge The Irish Times:

— Dette er en type massehysteri som alle vil være med på. Om det er farlig? Det er en del av livet. Så lenge konsertstedet er vel drevet og innehaveren kjenner til alt som skjer rundt publikumshysteri, vil dette gå greit og jentene blir totalt utmattet, utslitt – og ha en fantastisk opplevelse.