Elon Musk sikter mot stjernene
Gründer, oppfinner og investor Elon Musk er innovasjonsbransjen største rockestjerne akkurat nå. Ikke bare har han endret bilindustrien og betalingsindustrien, nå vil han også ta oss til Mars.
«Jeg vil gjerne dø på Mars, bare ikke i en kræsjlanding». Gullkornet ble servert av teknologigründeren Elon Musk under en keynote på teknologikonferansen South By Southwest Interactive i 2013.
Denne humoristiske, men likevel dypt alvorlige uttalelsen satte naturlig nok øyeblikkelig fyr på Twitter. For mange av oss i salen var Musk på dette tidspunktet et kjent navn som til stadighet dukket opp i mediene, men han var ennå langt unna kjendisstatusen til teknologistjerner som Steve Jobs, Bill Gates og Mark Zuckerberg.
De store visjonene han delte fra podiet, om hyperraske tog, batteridrevne hus, og ikke minst en egen koloni på Mars, virket til tider som noe hentet fra en science fiction-roman. Men det var noe med hans karismatiske vesen, energiske utstråling og urokkelige tro på egne ideer som likevel gjorde at den fullsatte salen lot seg rive med.
Prosjekter med store ambisjoner
Siden den gang har Elon Musk gjentatt sitt ønske om å dø på Mars ved flere anledninger. Senest i den ferske biografien Elon Musk: Tesla, SpaceX and the quest for a fantastic future, skrevet av den amerikanske finans— og teknologijournalisten Ashlee Vance. Boken har mottatt gode anmeldelser over hele linjen, ikke minst fordi den gir noen nye svar på hvorfor Musk lykkes på så mange felt.
Les også:
Med bedrifter som Paypal og Tesla Motors har han så langt vært med på å endre både betalingsindustrien og bilindustrien.
Nå er SolarCity og Tesla Energy, med solcellepaneler og husholdningsbatterier, godt i gang med å påvirke energiindustrien. Men han nøyer seg ikke med å endre vår verden, han vil også endre verdensrommet.
Med SpaceX, sitt mest ambisiøse prosjekt så langt, ønsker han ikke bare å revolusjonere romfartsindustrien med kommersielle raketter, han planlegger også å bygge internett i verdensrommet, samt opprette den første menneskekolonien på Mars.
Har flere mørke sider
Biografien skrevet av Ashlee Vance er ikke den første boken om Musk, men det er første gang han selv har bidratt i prosessen. Men selv om han har hatt en finger med i spillet fremstilles han på ingen måte som et glansbilde. Riktignok blir både hans talent, arbeidsvilje, gjennomføringskraft og karisma fremhevet, men boken gir også et tydelig bilde av en leder som både er fryktinngytende, urimelig kravstor, og som utviser særdeles lite empati for enkeltmenneskene rundt seg.
En av de mange slike hendelsene som gjenfortelles i boken er da en ansatt fikk huden full av kjeft fordi han droppet et viktig møte til fordel for sin egen sønns fødsel (noe Musk selv har benektet på Twitter i ettertid).
En annen historie som beskriver Musks mørke sider er da han på kynisk vis sparket sin trofaste personlige assistent og sekretær gjennom 14 år, fordi hun hadde nerve til å be om en lønnsforhøyelse.
Millionær som 22-åring
Selv om skrekkhistoriene om Musk er mange mener forfatter Ashlee Vance at hans manglende empati for enkeltmennesker i stor grad veies opp av en enorm empati for menneskeheten, og et brennende ønske om å bidra til vår arts overlevelse. Mangel på vanlig høflighet kan også skyldes en tøff oppvekst i Sør-Afrika, med både mobbing og psykisk mishandling.
Som både godt over gjennomsnittet smart og teknisk anlagt begynte han tidlig å rømme inn i en fiksjonsverden. Verdensrommet fascinerte ham fra tidlig alder, og drømmene hans var alltid grandiose. Som 17-åring emigrerte han til Canada og for deretter å søke lykken i USA. I 1995 var han med på å starte sitt første selskap Zip 2, som var en slags tidlig utgave av gule sider for forretningsvirksomheter på internett, og allerede som 28 åring kunne han innkassere sine første 22 millioner dollar.
Les om flere ferske nyvinninger innen teknologi:
Mus og menn til Mars
De ferske millionene ble raskt brukt til å investere i den digitale betalingstjenesten PayPal. Da eBay kjøpte opp PayPal i 2002 endte Elon Musk opp med 165 millioner dollar. Men istedenfor å lene seg tilbake og leve et behagelig liv, investerte han mer enn 100 millioner dollar i et nytt prosjekt, SpaceX, som først hadde som mål å sende en mus, eller planter til Mars, men som snart oppgraderte til mennesker.
Da romraketter ikke akkurat er å finne i hyllen på Walmart, reiste Elon Musk til Russland, med en koffert full av penger, i håp om å få kjøpt en brukt rakett, eller to. Etter kort tid skjønte han at russerne ikke tok ham seriøst, og at alle møtene med vodka og sigarer egentlig bare var en måte å gjøre narr av ham på. Det gjorde ham rasende, og i taxien på vei tilbake til flyplassen bestemte han seg derfor for å bygge sine egne raketter. Noe han også gjør.
Det nye romkappløpet:
Romtrafikkens Bjørn Kjos
I tillegg bestemmer han seg for å investere i et selskap som utvikler elektriske biler, Tesla Motors. Der nøyer han seg med å investere rundt 70 millioner dollar. I begge selskapene blir han også etter hvert administrerende direktør.
Med sin bakgrunn som utdannet ingeniør er han ikke den type sjef som sitter bak en stor pult. Han har alltid vært involvert i alle ledd i utviklingsprosessen, ofte til stor frustrasjon for sine ansatte. Målet hans var å lage raketter som var så billig at man kunne drive kommersiell romtrafikk, og for å få det til måtte de utvikle alle delene selv, til en brøkdel av prisen til sine konkurrenter.
Bekmørke utsikter
De første årene hadde begge selskapene store utfordringer, og det skulle snart vise seg at investeringene ikke rakk til. Etter flere mislykkede oppskytninger med Falcon 1, og en Tesla Model S som stadig lot vente på seg, var det i ferd med å bli tomt på bankkontoen til Musk. Da finanskrisen traff verden i 2008, ble det nærmest umulig å få eksterne investorer til å åpne lommeboken, og julen 2008 så det derfor bekmørkt ut for både Tesla og SpaceX. Elon har satset både sparepenger, hus og hjem, og var nå det stadiet hvor han måtte låne penger av rike venner for å kunne betale lønninger til de ansatte.
Alt tyder på fremtidens bilindustri blir slik:
Reddet i tolvte time
I biografien forteller en av hans nærmeste venner at Musk er typen som presterer bedre jo mer press han er under. Julen 2008 får han visst nettopp dette. Det siste året hadde vært fylt med både en tøff skilsmisse og mye dårlige presseomtale(som til slutt resulterte i at Musk selv skrev et innlegg til mediene).
Men selv med to selskaper på randen av konkurs, velger han fortsatt ikke å gi seg på noen fronter. Lille julaften kommer redningen for SpaceX i form av en lukrativ kontrakt med NASA, verdt 1,6 milliarder dollar. Dagen etter, bare timer før Tesla Motors var offisielt konkurs, klarer han å få en ny investor likevel. Dette er en av de få gangene hvor Musk faktisk tillater seg å gråte en skvett.
Les om Apple Watch:
Suksess på alle fronter
Siden 2008 har de bare gått en vei med Elon Musks virksomheter, og det er oppover. Tesla har lansert sportsbilen Tesla Roadster og familiebilen Tesla Model S, med stor suksess. I slutten av september er de klare for å rulle ut sin første SUV, Tesla Model X på veiene. SpaceX har allerede reist seks turer til NASAs romstasjoner med varer, i tillegg til en rekke turer for andre nasjoner. Nå jobber de med å lage romskip til å frakte mennesker ut i rommet, med Mars som endelig mål. Elon Musk sier selv i biografien at han tror en koloni på Mars er viktig for menneskehetens overlevelse.
Les også:
Klar for neste prosjekt
I dag er Elon Musk blant USAs rikeste, med en formue på mer enn 13 milliarder dollar. Finansmagasinet Forbes har han for tiden på alle sine relevante topp 100-lister, deriblant 15. på plass for de rikeste i teknologindustrien, og på 52. plass for verdens mest innflytelsesrike mennesker. Han kunne med andre ord kastet inn håndkleet med god samvittighet.
Men det er ingenting som tyder på at han roer ned farten. Hyperloop, verdens raskeste hurtigtog er i ferd med å bli mer enn bare en idé, mens internett i verdensrommet kan bli en realitet i løpet av bare få år. Etter å ha utfordret både romfartsindustrien, energiindustrien, betalingsindustrien og bilindustrien er det vanskelig å tenke seg til hva som blir Musks neste prosjekt. Men det må bli noe stort og sprøtt. Som Larry page, sjef i Google og en av Musks beste venner har sagt: "Gode ideer er alltid sprø, helt til de ikke er det lenger".
Kilder: Elon Musk: Tesla, SpaceX and the quest for a fantastic future , New York Times, Bloomberg Business, The Huffington Post, Forbes.
Vil du overlate den teknologiske revolusjonen til noen andre, og heller slappe av med en god TV-serie? Her er ti serier du ikke bør gå glipp av: