Kultur

Arnfinn Muruvik Vonen ny direktør i Språkrådet

Professor Arnfinn Muruvik Vonen (50) er ansatt som ny direktør i Språkrådet.

Arnfinn Muruvik Vonen er åpenbart fornøyd med sin nye jobb. FOTO: TRYGVE INDRELID
 • Kjersti Nipen
  Journalist
 • Ntb

Vonen har vært professor ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo siden 1997. Mandag ble det klart at han overtar jobben som direktør i Språkrådet etter Sylfest Lomheim, som gikk av 1. september i fjor.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Språkrådets styreleder Ottar Grepstad presenterte den nye direktøren for de ansatte i Språkrådets lokaler mandag formiddag.

Søkte etter utvidet frist

Vonen søkte direktørstillingen da fristen ble utvidet.

-Jeg har inntrykk av at Språkrådet er et veldig kompetent råd, sier Vonen , som har vært fascinert av språk siden ungdommen og selv snakker en rekke språk – i tillegg til å kunne tegnspråk.

Han tiltrer stillingen senest 1. juni.

70 personer er blitt vurdert som leder av Språkrådet før departementet nå har ansatt Sylfest Lomheims etterfølger.

Flere språk

Vonen har ifølge Kulturdepartementet en «omfattende og bred språkvitenskapelig bakgrunn». Han behersker en rekke språk, blant annet russisk og norsk tegnspråk. Han har doktorgrad i lingvistikk fra 1994 og universitetseksamener i russisk, latin og språkvitenskap. Den nye språkdirektøren har dessuten treårig universitetsutdanning i sosialøkonomi.

Vonen er bredt språkpolitisk orientert. I 2005 var han medlem av en arbeidsgruppe som utredet fremtidens norskfag på oppdrag fra utdanningsministeren.

Lang prosess

Det var opprinnelig tolv søkere til stillingen, som det har tatt sin tid å få besatt.

Den tidligere språkdirektør Lomheims åremål gikk opprinnelig ut ved nyttår 2009. Det ble senere forlenget i to omganger i påvente av at hans etterfølger skulle komme på plass.

I oktober i fjor, en måned etter at Lomheim endelig takket for seg, trakk fire av sju styremedlemmer i Språkrådet seg på grunn av uenighet om ansettelsesprosessen.

Det skulle gå ytterligere fire måneder og en ny utsettelse av søknadsfristen, før ny språkdirektør kom på plass.

Anniken Huitfeldt innrømmer at prosessen har tatt for lang tid, men er overbevist om de har gjort et godt valg og at Vonen vil være en god ambassadør for Språkrådet.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5